Žibintų šviesoje | KaunoDiena.lt

ŽIBINTŲ ŠVIESOJE

Ši savaitė prabėgo su tolerancijos žodžiu lūpose. Ne tik lapkričio 16-ąją, Tarptautinę tolerancijos dieną, bet ir kitomis daug kalbėta apie empatiją, gebėjimą išgirsti ir suprasti kitus, pakantumą, kantrybę ir kitas savybes, kurias kaip raumenis reikia treniruoti, kad galėtume vadintis tolerantiškais žmonėmis. Tiesiog – žmonėmis, nes būdami nepakantūs, riboti, kategoriški, agresyvūs, vargu ar turime tokią teisę.

Simboliški lapkričio 16-ąją Seimo nutarimai panaikinti Petro Gražulio teisinę neliečiamybę ir pritarti Remigijaus Žemaitaičio apkaltos proceso išvadai. „Linkiu, kad visi išmoktume ir suprastume, kad neapykanta  gėjams ir žydams ar kitoms mažumoms yra ne tik nehumaniška, bet gali būti ir nusikalstama“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Tačiau kad ir koks iškalbingas būtų šis parlamentarų pasiųstas signalas, ir mūsų išrinktieji, ir mes, visuomenė, dar tik einame tolerancijos pradžiamokslį.

Saulutes, kaip pradinėse klasėse, būtų už ką rašyti. Tai, kad drąsiau ir garsiau kalbame apie netolerancijos atvejus, – didžiulis pasiekimas. Džiaugiamės didėjančia tolerancija neįgaliesiems, visuomenė tampa tolerantiškesnė ir psichikos sveikatos sunkumų patiriančių asmenų atžvilgiu. Anot apklausų, absoliuti dauguma lietuvių sutiktų dirbti su kolega, turinčiu negalią, jeigu jo kompetencija būtų pakankama. Suvokę, kad be vyresnio amžiaus asmenų darbo rinka bus skylėta, mažiau diskriminuojame dėl amžiaus.

Įžeidinėjimai, žeminantys epitetai, netgi grasinimai ar smurto skatinimas – toks mūsų anoniminis veidas.

Tačiau neplėšytų dirvonų tolerancijos laukuose dar begalė. Į nuožmius karus stojame vos prabilę lytinės tapatybės, tos pačios lyties partnerystės klausimais, niekaip neišlipame iš giliausios duobės vaikų patyčių klausimu. Tolerancijos akmens amžių gyvename skaitmeninėje erdvėje, ypač – socialiniuose tinkluose. Įžeidinėjimai, žeminantys epitetai, netgi grasinimai ar smurto skatinimas – toks mūsų anoniminis veidas.

Iki tolerancijos, kaip leidimo kitam būti savimi, mums dar augti ir augti.

Kasmet Tolerancijos dienai išrenkamas vis kitas simbolis. Šiųmetis – žibintas. Todėl tolerancijos namų darbui itin prasminga būtų įsisąmoninti Bernardo Barucho mintį: „Tam, kad uždegtum savo žibintą, nebūtina užpūsti kaimyno šviestuvą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

panieka

Tai, kad už nuomomnę seimo dauguma apriejo du savo kolegas, ši moteris vadina tolerancijos pasireiškimu? O ruskio, bjauriausiais žodžiais koliojančio seimo narius, netolerancijos chunveibinė net nepastebėjo

O kokia Lietuvos valdžia?

„Nepamirškime, kad išguję iš savo šalies religinį nepakantumą, dėl kurio žmonija taip ilgai liejo kraują ir patyrė tiek kančių, mažai ką pasieksime, jei palaikysime politinį nepakantumą, tokį pat despotišką ir piktavalį, taip pat galintį sukelti nuožmius ir kruvinus persekiojimus.“ Tomas Džefersonas, 1801m., trečiasis JAV prezidentas

Edmas

Ponia Dale.Man jūs patinkate,todėl kreipiuosi į jus.Kaip žurnalistė ar galite pasidomėti,kodėl Lrytas internete pradėjo kai kuriuos straipsnius rašyti rusų kalba.Bandžiau aiškintis pats,bet atsakymo neradau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS