L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją (dar papildyta) | KaunoDiena.lt

L.BANKAUSKUI SIŪLOMA ATLIKTI NEEILINĘ ATESTACIJĄ (DAR PAPILDYTA)

Baigus vidinį tyrimą dėl rugpjūtį Baltarusijoje sulaikyto ir vėliau paleisto Vilniaus raitosios policijos vado Laimono Bankausko nenustatyta, kad jis vežė narkotikus ir prieita išvados, kad pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą nėra.

Nepaisant to, Vilniaus apskrities policijos komisariato vadovui Kęstučiui Lančinskui siūloma paskirti neeilinę Vilniaus raitosios policijos vadovo atestaciją ir įsitikinti, ar jis gali eiti užimamas pareigas. 

Tokią rekomandaciją pateikė tarnybinį patikrinimą dėl galimų L.Bankausko nusižengimų atlikusi Policijos departamento Vidaus tyrimo valdyba.

Kaip sakė šios valdybos viršininkas Ugnius Čižiūnas, šio pareigūno elgesys verčia abejoti jo kompetencija ir jo  tinkamumu einamomis pareigomis.

Policijos departamentui perėmus šį patikrinimą iš Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato, paaiškėjo, kad dėl L.Bankausko veiskmų per paskutinius 12 mėnesių buvo atlikti net keturi tarnybiniai patikrinimai. Tris kartus L.Bankauskas buvo pripažintas nusižengęs tarnybinei etikai. „Kol vyko mūsų patikrinimas dėl jo elgesio Vilniaus policijoje buvo atliekami dar du patikrinimai, paskutinis jų baigtas tik praėjusį penktadienį“, - kalbėjo U.Čižiūnas.  

Pavyzdžiui, kartą pareigūnui buvo nustatytas nemedicininis girtumas, tiesa, alkoholio L.Bankausko kraujyje buvo aptikta mažiau nei 0,4 promilės.

Atliekant paskutinį tyrimą dėl galimo neteisėto narkotikų gabenimo iš Baltarusijos į Lietuvą pareigūnai prašė duomenų iš Baltarusijos Generalinės prokuratūros, tačiau jų negavo.

Pasak Policijos departamento Vidaus tyrimų valdybos viršininko, šis tyrimas atliktas dviem kryptimis – tirta, kaip L.Bankauskas gali būti susijęs su jo automobilyje rastais narkotikais ir sulaikymo Baltarusijoje aplinkybėmis bei nagrinėtas jo kelionių į šią kaimyninę šalį teisėtumas.

Tyrimo metu nepavyko nustatyti, kad Vilniaus raitosios policijos vadas kažkaip būtų susijęs su narkotinių priemonių gabenimų. Kad automobiliu buvo gabenti narkotikai paneigė automobilio salono medžiagų mikropluoštų tyrimai. Nepavyko nustatyti ir kaip narkotikai galėjo atsidurti automobilyje.

„Tirta ar tai galėjo būti susiję su L.Bankausku ir jo šeimos nariais, bei, daugiau paties Vilniaus raitosios policijos vadovo prašymu, ar tai nėra susiję su jo tarnybinėmis pareigomis. Nenustatėme, kad šis incidentas būtų susijęs su jo artimaisiais  ar užimamomis pareigomis“, - aiškino U.Čižiūnas.

Kadangi nėra jokio atsakymo iš Baltarusijos prokuratūros, ikiteisminis tyrimas dėl L.Bankausko Lietuvoje nebus pradėtas. Situacija gali pasikeisti, jei baltarusiai vis dėlto teiksis atsiųsti atsakymą mūsų prokurorams. Vis dėlto, pareigūnai to jau nelabai tikisi, nes yra duomenų, kad ikiteisminis tyrimas dėl L.Bankausko, nenustačius, kad jis gali būti susijęs su šiuo nusikaltimu, yra nutrauktas net Baltarusijos prokuratūroje.

Antroji tyrimo dalis kolegoms kelia abejonių, ar L.Bankauskas nenusižengė pareigūno etikai.    

Buvo nustatyta, kad per nepilnus 8 mėnesius Vilniaus raitosios policijos vadas į šią šalį vyko net 9 kartus. L.Bankauskas aiškino, kad kelis kartus į kaimyninę šalį vyko aplankyti giminių, kelis - pirkti pigesnių degalų, dar vieną kartą - padėti draugui susitvarkyti verslo reikalus. Taip pat nustatyta, kad L.Bankauskas šiam draugui skolindavo savo automobilį kelionėms į Baltarusiją.

Anot U.Čižiūno, šis asmuo nėra susaikstytas su L.Bankausku giminystės ryšiais, jis nėra pareigūnas, todėl jo duomenys netaskleidžiami.

Tarnybinį patikrinimą atlikę pareigūnai konstatavo, kad L.Bankausko elgesys vykstant į Baltarusiją įsigyti pigesnių degalų ir lydint kitą asmenį tvarkyti jo verslo reikalų, turėjo neigiamos įtakos jo, kaip policijos pareigūno reputacijai ir policijos sistemos įvaizdžiui.

„Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta,kad pareigūno tarnybos veikloje ne kartą konstatuoti pareigūnų etikos kodekso normų pažeidimai, L.Bankauskui anksčiau taikytos poveikio priemonės buvo neveiksmingos, o tai sudaro pagrindą abejoti pareigūno kompetencija ir jo tinkamumu einamoms pareigoms“, - rašoma tarnybinio patikrinimo išvadose.

Pats L.Bankauskas kurį laiką sirgo ir į darbą grįžo tik pirmadienį. „Aš oficialiai nebuvau su tyrimo išvadomis supažindintas,  apie išvadas išgirdau iš jūsų bendrais bruožais. Kol aš nesusipažinsiu su išvadomis, jų nepasirašysiu, aš nieko nekomentuosiu“, – pirmadienį apie 15 val. žurnalistams sakė Vilniaus raitosios policijos vadas.

Jis teigia, neprieštaraujantis, kad jam būtų atlikta neeilinė atestacija ir tikina iki šiol neišgirdęs atsakymo į visus jam rūpimus klausimus.  „Man lygiai taip pat iškyla daug klaustukų, kaip ir jums, į kuriuos aš vis tiek turėčiau rasti atsakymą. Kokiais būdais – bus matyti. Aš galiu daryti tik prielaidas, tačiau aš jų nekomentuosiu“, – žurnalistams kartojo L.Bankauskas.

Vilniaus Raitosios policijos kuopos vadas sako nemanantis, kad visa problema yra tik dėl draugo vežimo į Baltarusiją. Esą jis jį vežė tik vieną kartą, nes draugui reikėjo nuvažiuoti į kelias vietas, o šis neturėjo savo transporto. „Aš tai dariau per išeigines, todėl jokių problemų nematau“, - aiškino L.Bankauskas.

Šį žmogų pareigūnas sakė labai gerai pažįstantis ir kategoriškai atmeta prielaidas, kad narkotikų istorija gali būti susijusi su juo. L.Bankauskas atmeta ir pasirodžiusius spėliojimus, kad jį bandė verbuoti Baltarusijos KGB.

"Jei Policijos departamentas mums nurodys atlikti neeilinę atestaciją, mes privalėsime šį nurodymą vykdyti. Atliksime, patikrinsime jo tinkamumą užimti einamas pareigas, o po to jau spręsime, kaip jį bausti, ar bausti, ar jis liks dirbti ten, kur dirba dabar, ar bus pažemintas pareigose, o gal nustatysime, kad jis iš viso negali dirbti sistemoje", - portalui 1diena.lt sakė šiuo metu atostogaujantis Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

K.Lančinskas į darbą grįš kitą savaitę ir iškart planuoja susipažinti su Policijos departamento atliktu tarnybiniu patikrinimu. "Taip, anksčiau dėl L.Bankausko policijoje buvo atliekami tarnybiniai patikrinimai, bet jam buvo skirtos tik pastabos, liepta susitvarkyti", -kalbėjo Vilniaus policijos vadovas ir pabrėžė, kad atostogaudamas nespėjo susipažinti su paskutinio tarnybinio patikrinimo išvadomis.

Todėl negali komentuoti ne tik Policijos departamento atlikto patikrinimo, bet ir Vilniaus pareigūnų pateiktų išvadų.          

Vilniaus raitosios policijos vadas Baltarusijoje sulaikytas rugpjūčio 16 dieną. Baltarusijos teisėsauga sakė, kad jo automobilyje rasta narkotinių medžiagų - daugiau kaip 45 gramai metamfetamino.

Sprendžiant susidariusią situaciją buvo įsikišusi ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, o vietos pareigūnai pranešė, kad lietuvis paleistas prezidento Aleksandro Lukašenkos nurodymu.

L.Bankauskas kaltinimus neigė ir sakė manąs, kad narkotikai buvo pakišti.

GALERIJA

  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • Buvęs Vilniaus raitosios policijos vadas po skandalo perkeltas į žemesnes pareigas
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
  • Dujų litras kainuoja 2,14 lito
  • L.Bankauskui siūloma atlikti neeilinę atestaciją <span style=color:red;>(dar papildyta)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS