38 mln. dolerių išviliojęs Volstrito finansininkas siunčiamas už grotų | KaunoDiena.lt

38 MLN. DOLERIŲ IŠVILIOJĘS VOLSTRITO FINANSININKAS SIUNČIAMAS UŽ GROTŲ

  • 0

JAV federalinis teisėjas penktadienį vienam buvusiam Volstrito vadovui, iš draugų ir giminaičių išviliojusiam 38,5 mln. dolerių (34,5 mln. eurų), skyrė ketverių metų įkalinimo bausmę.

Andrew Caspersenas (Endrius Kaspersenas), prestižiniame Gebenės lygos (Ivy League) universitete išsilavinimą įgijęs finansininkas, buvo apkaltintas sukūręs į finansinę piramidę panašią sukčiavimų schemą.

Jam skirta bausmė yra daug švelnesnė nei griežčiausia įmanoma – 15,7 metų laisvės atėmimo, nes federalinis teisėjas Jedas Rakoffas (Džedas Rakofas) nusprendė, kad jo veiksmams iš dalies taikytina švelninanti aplinkybė – priklausomybė nuo lošimo.

Nors A.Casperseno elgesys yra „baisus“, jį reikėtų vertinti kitaip negu atvejus, kai asmuo priima racionalų sprendimą pažeisti įstatymą, sakė J.Rakoffas.

„Nebus naudos, jei leisime jam metų metus pūti kalėjime“, – pridūrė jis.

J.Rakoffas taip pat skyrė trejų metų priežiūrą po paleidimo ir nurodė sugrąžinti aukoms milijonus dolerių.

Teismo procese liudijęs priklausomybės lošti ekspertas sakė, kad A.Casperseno priklausomybę apsunkino gilios depresijos ir alkoholizmo priepuoliai.

Galutinį kompensacijų dydį teisėjas turi nustatyti per 90 dienų. Kaltintojai siūlė reikalauti sumokėti nukentėjusiems 36 mln. dolerių (32,3 mln. eurų).

A.Caspersenas, anksčiau dirbęs investicinio banko „PJT Partners“ padalinyje „Park Hill Group“, liepos mėnesį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą, kad apgaudinėjo savo artimus draugus, šeimos narius ir koledžo bendramokslius. Be kita ko, jo apgailės schemos buvo naudojamos suklastotos sąskaitos ir vienas fiktyvus darbuotojas.

„Naudodamasis Volstrite sukaupta patirtimi, Andrew Caspersenas apgaule išviliojo dešimtis milijonų dolerių ... iš investuotojų, tarp kurių buvo jo paties šeimos narių, draugų ir vienas labdaros fondas“, – sakė prokuroras Preetas Bharara (Pritas Bharara).

Į kalėjimą A.Caspersenas turi prisistatyti sausio 4 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS