40 europarlamentarų ragina įvesti Rusijai sankcijas pagal Magnitskio įstatymą | KaunoDiena.lt

40 EUROPARLAMENTARŲ RAGINA ĮVESTI RUSIJAI SANKCIJAS PAGAL MAGNITSKIO ĮSTATYMĄ

  • 0

40 Europos Parlamento (EP) narių paragino Bendrijos nares įvesti Rusijos atstovams, atsakingiems už vieno iš šalies opozicijos lyderių Vladimiro Kara-Murzos įkalinimą, sankcijas pagal vadinamąjį Magnitskio įstatymą.

Kaip trečiadienį pranešė europarlamentaro Petro Auštrevičiaus biuras, šias Rusijos teisininko garbei pavadintas sankcijas siūloma įvesti, nes Vengrija blokuoja visos Europos Sąjungos sankcijas Rusijai.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Čekijos, kurios jau yra priėmusios vadinamąjį Magnitskio įstatymą, užsienio reikalų ministrai raginami nedelsiant pritaikyti sankcijas Rusijos režimo atstovams, atsakingiems už V. Kara-Murzos įkalinimą.

2017 metų lapkritį, minint aštuntąsias Sergejaus Magnitskio mirties metines, Seimas priėmė Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, pagal kurias Lietuva gali uždrausti į šalį atvykti užsieniečiams, susijusiems su stambaus masto korupcija, pinigų plovimu ar žmogaus teisių pažeidimais.

Likusių 22 ES valstybių, išskyrus Vengriją, užsienio reikalų ministrai raginami savo šalyse inicijuoti Magnitskio įstatymo priėmimą, pagal kurį galėtų būti sankcionuojami tokie režimai kaip Rusijos ir konkretūs šio režimo asmenys, atsakingi už minėto Kremliaus kritiko ir kitų politinių kalinių kalinimą bei teismuose sufabrikuotas bylas.

„Tokie režimai kaip rusijos politiniams kaliniams jau seniai yra parašę mirties nuosprendį. Delsti V. Kara-Murzos atveju gali būti pražūtinga, – pranešime teigia P. Auštrevičius. – Todėl esame tikri, kad ES užsienio politikos lyderiai negali toliau likti V. Orbano Vengrijos įkaitai – spręsti dėl sankcijų rusijos režimo tarnams turime greitai ir išvien.“

Europarlamentaro teigimu, Magnitskio įstatymo priėmimas ir sankcijų pagal jį pritaikymas būtų „deramas ir šiuo metu taip reikalingas atkirtis kenkėjiškai V. Orbano veiklai ES“.

Praėjusį mėnesį Rusijos teismas nuteisė V. Kara-Murzą kalėti 25 metus už valstybės išdavystę, kai jis viešai pasmerkė Maskvos invaziją į Ukrainą. Jo žmona anksčiau sakė esanti labai susirūpinusi dėl prastėjančios jo sveikatos kalėjime.

Magnitskio įstatymas pavadintas 2009 metais Rusijos kalėjime mirusio teisininko S. Magnitskio vardu. Jis skelbė atskleidęs finansines Rusijos pareigūnų bei piliečių machinacijas, apgaule pasisavinusių 230 mln. JAV dolerių mokesčių mokėtojų pinigų.

Gairės: Magnitskio įstatymas, sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS