Kabule į visuotinę taikos asamblėją susirinko tūkstančiai delegatų | KaunoDiena.lt

KABULE Į VISUOTINĘ TAIKOS ASAMBLĖJĄ SUSIRINKO TŪKSTANČIAI DELEGATŲ

Tūkstančiai politikų, genčių seniūnų ir religinių veikėjų iš viso Afganistano pirmadienį sustiprinto saugumo sąlygomis susirinko Kabule aptarti karo ir Amerikos pastangų sudaryti taikos susitarimą su Talibanu.

Daugiau kaip 3 tūkst. žmonių dalyvauja retai rengiamame suvažiavime – šalyje vadinamame Loja Džirga. Dabartinis suvažiavimas vadinamas didžiausiu per dabartinę Afganistano istoriją ir buvo surengtas siekiant apibrėžti galimas sąlygas, su kuriomis galbūt galėtų būti pritarta taikos susitarimui.

Loja Džirga, kurios pavadinimas puštūnų kalba reiškia „didįjį susirinkimą“, vyks keturias dienas, JAV ir Talibanui atskirai aptarinėjant galimą užsienio pajėgų išvedimą iš Afganistano mainais į nuolatines paliaubas ir įvairius kitus Talibano pažadus.

„Norime apibrėžti pagrindines linijas deryboms su Talibanu, – prasidedant susitikimui sakė Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis). – Norime aiškaus patarimo iš jūsų visų.“

Susirinkimas yra laikomas Afganistano vyriausybės bandymu daryti įtaką JAV ir Talibano taikos deryboms, kuriomis siekiama nutraukti daugiau kaip 17 metų trunkantį konfliktą.

Tačiau kol kas prie šių derybų A. Ghani, kurį Talibanas laiko JAV marionete, nebuvo prileistas.

„Atvykite į bet kokią šalies dalį derybų, kodėl nenorite kalbėtis su afganais?“– kreipdamasis į suvažiavimą boikotuojantį Talibaną klausė A. Ghani.

„Mes pasirengę kalbėtis su jumis be jokių išankstinių sąlygų“, – sakė jis.

Boikotas

A. Ghani vyriausybė tikisi, kad šis svarbus susitikimas apibrėš bet kokio susitarimo sąlygas, įskaitant konstitucijos tąsą ir moterų teisių, žiniasklaidos, žodžio laisvės apsaugą.

Prezidentas taip pat tikisi per suvažiavimą pademonstruoti politikų, genčių seniūnų ir kitų veikėjų vienybę. Vis dėlto kai kurie garsūs afganai, pretendentai į prezidentus ir vyriausybės pareigūnai, įskaitant šalies faktinį premjerą Abdullah Abdullah (Abdulą Abdulą), susirinkimą boikotuoja.

Jie kritikavo Loja Džirgą kaip A. Ghani bandymą sustiprinti savo pozicijas prieš rugsėjį numatomus prezidento rinkimus.

Didžioji Kabulo dalis pirmadienį buvo uždaryta, paskelbta savaitės trukmės valstybinė šventė.

Visoje sostinėje uždarytos gatvės, blokuoti aplinkinių kalvų šlaitai. Anksčiau Talibanas yra paleidęs raketų į palapinę, kurioje vyko Loja Džirga.

Savo pareiškime Talibanas pažadėjo, kad bet kokie Loja Džirgos priimti sprendimai ar rezoliucijos „niekada nebus priimtini tikriesiems ir dievobaimingiems tėvynės sūnums“.

Sukilėliai dabar turi savo rankose kontrolę ar daro įtaką maždaug pusėje Afganistano. Šio mėnesio pradžioje Talibanas paskelbė metinio pavasarinio puolimo pradžią, nors ir derasi su JAV atstovais. Tai sužlugdė viltis greitai pasiekti ugnies nutraukimą karo alinamoje šalyje.

Loja Džirga yra šimtmečių senumo tradicija. Šis susirinkimas šaukiamas per nacionalines krizes ar siekiant išspręsti svarbius klausimus.

Praėjusį kartą Loja Džirga buvo sušaukta 2013 metais, kai Afganistano pareigūnai patvirtino saugumo susitarimą, sudariusį sąlygas JAV kariams likti Afganistane po 2014-aisiais planuoto pasitraukimo.

Šiemetinės Loja Džirgos delegatai pasiskirstė į įvairius komitetus aptarti derybinių punktų būsimoms deryboms su Talibanu. Suvažiavimo rezultatai turi būti paskelbti ketvirtadienį.

Vis dėlto šis suvažiavimas veikiausiai lems net didesnį suskaldymą JAV palaikomoje vyriausybėje, nors karą siekiantis užbaigti Vašingtonas pasiekė pažangos tiesioginėse derybose su sukilėliais.

GALERIJA

  • Kabule į visuotinę taikos asamblėją susirinko tūkstančiai delegatų
  • Kabule į visuotinę taikos asamblėją susirinko tūkstančiai delegatų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS