Priėmė griežčiausią abortų draudimą JAV: gresia kalėjimas iki gyvos galvos | KaunoDiena.lt

PRIĖMĖ GRIEŽČIAUSIĄ ABORTŲ DRAUDIMĄ JAV: GRESIA KALĖJIMAS IKI GYVOS GALVOS

  • 5

Alabamos senatas antradienį priėmė griežčiausią abortų draudimo įstatymą Jungtinėse Valstijose, uždrausdamas bet kokį nėštumo nutraukimą ir numatydamas įkalinimą iki gyvos galvos gydytojams už tokios procedūros atlikimą.

Įstatymo tekste, kurį respublikonų dominuojamas senatas nusiuntė gubernatorei Kay Ivey (Kėj Ivi) pasirašyti, neminimos jokios išimtys išžaginimo ar incesto atvejams.

Pagal projektą aborto atlikimas yra nusikaltimas, už kurį gydytojai gali gauti įkalinimo nuo 10 iki 99 metų bausmes. Abortai būtų galimi tik grėsmės motinos gyvybei ar mirtinų vaisiaus apsigimimų bei ligų atvejais.

Didžiausia žmogaus teisių gynimo organizacija Jungtinėse Valstijose ACLU pažadėjo pateikti ieškinį, kad būtų blokuotas įstatymo įgyvendinimas, ir sakė, jog balsavimas parodė, „kaip menkai jie (konservatyvūs įstatymų leidėjai) paiso kūno autonomijos“.

„Šiuo įstatymo projektu baudžiamos išžaginimo ir incesto aukos, atimant dar daugiau jų pačių kūno kontrolės ir verčiant jas gimdyti“, – pridūrė ACLU.

JAV feministinė organizacija „National Organization for Women“ (NOW) įstatymo projektą pavadino nekonstituciniu ir nurodė, kad jo priėmimas „nusiųstų valstijos moteris atgal į tamsias dienas, kai politikos formuotojai kontroliavo jų kūnus, sveikatą ir gyvenimus“.

Vis dėlto įstatymo projekto rėmėjai yra aiškiai pasakę, kad nori bylos patekimo į Aukščiausiąjį Teismą.

Alabamos vicegubernatorius Willas Ainsworthas (Vilas Einsvortas), kuris taip pat pirmininkauja valstijos senatui, įstatymo projekto priėmimą sveikino kaip „tvirtą žingsnį negimusiųjų teisių gynimo link“.

„Liberalioms valstijoms pritariant radikaliems vėlyviems abortams ir abortams po gimimo, „Roe“ privalo būti užginčyta ir aš didžiuojuosi, kad Alabama pirmauja“, – pridūrė jis.

Dabar, kai po prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) išrinkimo Aukščiausiajame Teisme daugumą sudaro konservatyvūs teisėjai, kai kurie respublikonai nori, kad jis panaikintų svarbią 1973 metų bylos „Roe v. Wade“ nutartį, pripažinusią moterų teisę į abortus.

„Jūs ką tik patys išžaginote Alabamos valstiją“, – pareiškė valstijos senato demokratų lyderis Bobby Singletonas (Bobis Singltonas), senatoriams pašalinus pataisą dėl abortų draudimo išimčių.

„Jūs sakote mano dukrai: „Tu nesvarbi Alabamos valstijoje... Vyrams nieko tokio tave žaginti, ir tu gimdysi jo vaiką, jei pastosi“, – pridūrė jis iš susijaudinimo drebančiu balsu.

Kelios konservatyvios valstijos svarsto griežtus abortų draudimus, tikėdamosi, kad kai kurie jų bus užginčyti ir pasieks Aukščiausiąjį Teismą.

Tačiau valstijos, kur daugumą valdžioje turi liberalai, siekia savose konstitucijose įtvirtinti garantijas dėl teisės į abortą.

Vien šiais metais 28 iš 50 JAV valstijų įvedė daugiau kaip 300 naujų taisyklių abortams apriboti, nurodoma moterų teises ginančios organizacijos „Guttmacher Institute“ ataskaitoje.

Organizacija „Planned Parenthood Southeast Advocates“ pareiškime nurodė, kad tai buvo „juoda diena moterims Alabamoje ir visoje šalyje“.

„Alabamos politikai šiuo balsavimu amžiams užsitraukė nešlovę“, – priduriama pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

K

Iš kur tokia protinga!??!!!!!kai tave išprievartins, kas pažiūrėsiu, kaip giedosi. Ir žiūrėsi, į į besipučiantį pilvą, ir kasdien priminsi, kaip su tavim koki gyvuliai linksminosi.

Kristina

Teisingai ! Tikiuosi ir kiti kampeliai Europoje su sveiku protu, padarys tą patį. Laukiau tokių naujienų. Atsibodo feministės, galvojančios, kad pačios negebančios apsisaugoti nuo pastojimo, turi teisę atimti vaiko gyvybę, tarsi, tai būtų tik kažkoks svetimkūnis. + baltoji rasė ir taip sparčiai save naikina. Europiečių vaikų reikia.

Anonimas

Teisingai padarė netavo gyvybė kad tu atimtum.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS