„Amnesty International“: Talibanas privalo nutraukti represijas Afganistane | KaunoDiena.lt

„AMNESTY INTERNATIONAL“: TALIBANAS PRIVALO NUTRAUKTI REPRESIJAS AFGANISTANE

  • 3

Viena pagrindinių tarptautinių teisių gynimo grupių pirmadienį kreipėsi į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybą, prašydama atkreipti dėmesį į tebesitęsiančius Afganistaną valdančio Talibano pažeidimus, įskaitant griežtus moterų teisių ir žodžio laisvės apribojimus.

Nepaisant pradinių pažadų laikytis nuosaikesnės pozicijos, nuo tada, kai 2021-ųjų rugpjūtį, iš šalies po 20 metų trukusio karo traukiantis JAV ir NATO pajėgoms, perėmė valdžią, Talibanas ėmėsi griežtų priemonių.

Režimas uždraudė moterims dalyvauti viešajame gyvenime, sustabdė mergaičių mokslą po šeštos klasės, po savo kontroliuojamų teismų nuosprendžių vykdė viešas egzekucijas ir susidorojo su mažumų bendruomenėmis.

Teisių gynėjų grupė „Amnesty International“ teigė, kad pastaraisiais mėnesiais Talibanas taip pat nusitaikė į moterų teisių gynėjus, mokslininkus ir aktyvistus bei neteisėtai juos sulaikė. Anot grupės, suėmimai yra savavališki, o sulaikytieji neturi galimybės kreiptis į teismą ar susisiekti su savo šeimomis.

Londone įsikūrusi organizacija paragino JT Žmogaus teisių tarybą kuo greičiau Afganistane sukurti nepriklausomą tyrimų mechanizmą, o Jungtinių Tautų šalis nares – imtis veiksmų, kad būtų nutrauktas nebaudžiamumas ir užtikrintas teisingumas režimo aukoms.

„Žmogaus teisių padėtis Afganistane sparčiai blogėja, o Talibano nesiliaujantys pažeidimai tęsiasi kiekvieną dieną“, – sakė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard (Anjes Kalamar).

„Akivaizdu, kad Talibanas nei nori, nei gali tirti savo narių veiksmus, kuriais šiurkščiai pažeidžiamos Afganistano gyventojų žmogaus teisės“, – pridūrė ji.

Grupė taip pat teigė, kad žmonės, viešai kritikuojantys Talibano valdymo mechanizmą, suimami be jokių paaiškinimų, o negailestingas moterų teisių suvaržymas ir vieši etninės hazarų mažumos žudymai tęsiasi nekontroliuojami.

Tarp sulaikytųjų yra moterų teisių gynėja Narges Sadat, pilietinės visuomenės aktyvistas Fardinas Fedayee (Fardinas Fedajis), rašytojas ir aktyvistas Zekria Asoli (Zekrija Asolis), taip pat dvigubą Afganistano ir Prancūzijos pilietybę turintis žurnalistas Mortaza Behboudi (Mortaza Behbudis).

Taip pat sulaikyti buvęs Afganistano įstatymų leidėjas Qaisas Khanas Wakili (Kaisas Chanas Vakilis) ir žurnalistas Muhammadas Yaras Majrohas (Muhamadas Jaras Madžrohas), teigė organizacija.

Pasak jos, daugeliu atvejų nebuvo suteikta jokia informacija apie suėmimą ir sulaikytųjų buvimo vietą, o tai prilygsta priverstiniam dingimui.

Talibano atstovai nekomentavo „Amnesty International“ pranešimo.

Atskirai grupė pranešė apie Talibano piktnaudžiavimą šiaurinėje Pandžšyro provincijoje, kur jo pajėgos kovoja su vadinamojo Nacionalinio pasipriešinimo fronto nariais.

Ji teigė patvirtinusi socialiniuose tinkluose rastų nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti mažiausiai aštuoni incidentai 2022-ųjų gegužės–rugpjūčio mėnesiais ir kuriuose matyti savavališki maždaug 87 žmonių sulaikymai minėtame regione, autentiškumą.

„Amnesty International“ citavo neįvardytą liudytoją, kuris pasakojo, kad per vieną iš šių incidentų Talibanas per mečetės garsiakalbį sukvietė Dan-i-Rivato kaimo Pandžšyre gyventojus į susirinkimą, tada apie 50 atvykusių vyrų surišo rankomis už nugaros ir mušė juos šautuvų buožėmis, o galiausiai visus išsivedė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Šaunuoliai talibai. Išspardė subines okupantams jankiams, pabaigė karą ir įvedė tvarką. Pagarba jiems.

Anonimas

Amerikos demokratu partija ir klipyta, protiskai atsilikes invalidas Baidenas turi baigti zudyti Amerikos piliecius. ,,Amnesty international,, REIKALAUJA.

Baikit

Laukiniu krastas , viskam Alaho valia .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS