Antausis Rusijai – šalis išstumta iš JT Žmogaus teisių tarybos | KaunoDiena.lt

ANTAUSIS RUSIJAI – ŠALIS IŠSTUMTA IŠ JT ŽMOGAUS TEISIŲ TARYBOS

  • 3

Rusija penktadienį neperrinkta į Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybą per balsavimą, vainikavusį žmogaus teisių organizacijų dėtas pastangas išstumti Rusiją iš šios institucijos dėl Maskvos vaidmens Sirijos kare.

Per balsavimą JT Generalinėje Asamblėjoje Rytų Europos atstovėmis Žmogaus teisių taryboje išrinktos Vengrija ir Kroatija. Šis rezultatas smarkiai nuliūdino Maskvą, kuri 2006 m. įsteigtoje taryboje buvo kasmet, išskyrus vienerius metus.

Žmogaus teisių taryba turi 47 nares, o per 193 JT šalių balsavimą buvo išrinkta 14 naujų narių. Pagrindinės tarybos užduotys – stebėti ir tirti žmogaus teisių pažeidimus visame pasaulyje.

Nebalsuoti už Rusiją, kaltinamą karine parama Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro al Asado) režimui, ragino daugiau kaip 80 žmogaus teisių ir pagalbos organizacijų.

Galingosios Vakarų valstybės ir žmogaus teisių gynėjai kaltina Rusiją beatodairišku bombardavimu per ne vieną mėnesį trunkančią Sirijos vyriausybinę operaciją, kuria siekiama užimti sukilėlių kontroliuojamus rajonus Alepo miesto rytinėje dalyje.

Nuo liepos mėnesio apie 250 tūkst. civilių Alepe rytinėje dalyje gyvena apsiausties sąlygomis. JT perspėjo, kad ten netrukus pasibaigs maisto atsargos.

Rusija gavo 112 balsų, o Kroatiją ir Vengriją palaikė atitinkamai 114 bei 144 narės. Šios trys šalys varžėsi dėl dviejų regionui skirtų mandatų.

Organizacija „Human Rights Watch“ perspėjo, kad Rusijos bei Saudo Arabijos sugrįžimas susilpnintų tarybą ir jos pastangas patraukti piktnaudžiautojus atsakomybėn.

Beveik neabejojama, kad 152 balsais perrinkta Saudo Arabija išlaikys vietą, keturioms valstybėms varžantis dėl keturių vietų taryboje.

Perrinkta ir dėl žmogaus teisių pažeidimų kritikuojama Kinija; vietas taryboje laimėjo Kuba bei Egiptas, taip pat kaltinamos abejotinais žmogaus teisių klausimais.

Į tarybą pirmąkart išrinktos Kroatija, Irakas ir Ruanda.

Tai pat buvo išrinktos Brazilija, Didžioji Britanija, Japonija, Pietų Afrikos Respublika, Tunisas ir JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Taigi

Tu durnas paprasčiausias lochopiedas

Taigi

Pasaulis vis labiau nusigręžia nuo Putino Rusijos. Niekas nenori bendrauti su Eurazijos barbarais, arba kitaip vadinamais europiniais azijatais.

Anonimas

Šaunu galėtų ir lietuva išeiti iš tu laukinių tautų kol jos nesunaikino su savo babajais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS