Antrasis nuo Rusijos blokados laivas su ukrainietiškais grūdais pasiekė Stambulą | KaunoDiena.lt

ANTRASIS NUO RUSIJOS BLOKADOS LAIVAS SU UKRAINIETIŠKAIS GRŪDAIS PASIEKĖ STAMBULĄ

  • 0

Jūrų eismą stebinčių svetainių duomenimis, sekmadienį Turkiją per Juodąją jūrą pasiekė antroji ukrainietiškų kviečių siunta, nepaisant Rusijos grasinimų pulti visus laivus, plaukiančius į Ukrainos Juodosios jūros uostus arba iš jų.

Penktadienį su Palau vėliava plaukiojantis laivas „Aroyat“, pakrautas 17 600 tonų kviečių, išplaukė iš Čornomorsko uosto į Egiptą.

Rusijai pasitraukus iš Jungtinių Tautų remiamo grūdų eksporto susitarimo, Ukraina išbando naują jūrų kelią, vengdama tarptautinių vandenų. Naujasis maršrutas eina NATO narių Bulgarijos ir Rumunijos kontroliuojamais vandenimis.

Laivų stebėjimo svetainių „Marine Traffic“ ir „Vessel Finder“ duomenimis, sekmadienį 3 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku laivas „Aroyat“ buvo prie pietinio išėjimo iš Bosforo sąsiaurio.

Jis turėjo plaukti link Dardanelų sąsiaurio ir pasiekti Viduržemio jūrą.

Antradienį iš Ukrainos Čornomorsko uosto išplaukė pirmasis su Palau vėliava plaukiojantis laivas, gabenęs 3 tūkst. tonų kviečių, ir ketvirtadienį be incidentų pasiekė Stambulą.

Rusija ir Ukraina yra dvi didžiausios žemės ūkio produktų eksportuotojos pasaulyje, kurių tiekimas yra labai svarbus pasaulio apsirūpinimo maistu saugumui.

Maskvos įsiveržimas į kaimyninę šalį praėjusių metų vasarį ir po jo įvestos tarptautinės sankcijos destabilizavo pasaulinį tiekimą ir rinkas.

Ukrainos pajėgos savo ruožtu siekė susilpninti Maskvos karinę Juodosios jūros kontrolę, įskaitant išpuolius prieš Rusijos aneksuotą Krymą.

Sevastopolis, kuriame įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas, vis dažniau tampa dronų ir raketų atakų taikiniu, o Kyjivas teigia apgadinęs kelis Rusijos karo laivus.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, grūdai, Ukrainos grūdai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS