Ar Slovėnija leis tuoktis gėjams? | KaunoDiena.lt

AR SLOVĖNIJA LEIS TUOKTIS GĖJAMS?

  • 1

Slovėnijoje sekmadienį prasidėjo balsavimas referendume dėl to, ar leisti šiai Europos Sąjungos (ES) narei, kurioje gyventojų daugumą sudaro katalikai, tapti pirmąja ekskomunistine Europos šalimi, kurioje galimos tos pačios lyties asmenų santuokos.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku, bet pirmąją jų darbo valandą daug rinkėjų nesimatė, iš šalies pietvakariuose esančio Koperio uostamiesčio pranešė AFP korespondentas.

Daugiau kaip 1,7 mln. žmonių turi teisę balsuoti referendume, prieš kurį šioje buvusios Jugoslavijos respublikoje vyko karšti debatai.

Kovo mėnesį Slovėnijos parlamentas pritarė įstatymui, kuriuo santuoka apibrėžiama kaip „dviejų sąjunga“, o ne kaip „vyro ir moters sąjunga“, tuo suteikiant homoseksualioms poroms tokias pačias teises, kokias turi heteroseksualios poros, įskaitant teisę įsivaikinti.

Tačiau oponentai iškart pradėjo kampaniją už šių pokyčių atšaukimą, tad tas įstatymas taip ir neįsigaliojo, ir nė viena tos pačios lyties asmenų pora negalėjo susituokti.

Viena grupė, pavadinimu „Vaikai pavojuje“, surinko 40 tūkst. parašų, kurių reikėjo norint priversti surengti referendumą šiuo klausimu.

„Aš balsavau „taip“. Meilė yra meilė, nepriklausomai nuo nieko“, – sakė 24 metų moteris vardu Ida.

Kitas rinkėjas sakė, kad taip pat pritaria permainoms, bet pridūrė, kad, jo nuomone, referendumo surengimas šiuo klausimu yra valstybės pinigų švaistymas.

„Dėl to turėtų spręsti ekspertai arba vyriausybė. Jie neturėtų to palikti mums“, – sakė Vojko (Voikas), pensininkas.

„Tai pinigų išmetimas į balą. Žinoma, aš „už“, bet jei pasirodys, kad bus „ne“, pasaulis iš mūsų juoksis“, – pridūrė jis.

Grafitis, iškeverzotas ant vieno Bažnyčios centro sienos netoli tos rinkimų apylinkės, suteikia tam tikros informacijos apie didelius nesutarimus šiuo klausimu.

„Ar priimtum homoseksualaus donoro kraują, kad išgelbėtum savo vaiką?“ – klausia to grafičio autorius.

Prieš referendumą vyko karšti debatai, įsiterpė net popiežius Pranciškus, kuris paragino slovėnus „remti šeimą, visuomenės gyvenimo struktūrinį atramos tašką“.

Paskutinė apklausa, kurios rezultatus penktadienį paskelbė valstybinė televizija, parodė, kad stovyklą „Ne“ remia 55,5 proc. slovėnų. Prognozuojamas rinkėjų aktyvumas buvo 46 procentai.

Kad rezultatai būtų galiojantys, laimėjusiųjų stovykloje turi būti mažiausiai 20 proc. visų registruotų rinkėjų.

Kitos apklausos rodė, kad šalininkų ir priešininkų jėgos yra apylygės.

Jei laimės „Ne“ šalininkai, pakeitimai civiliniame kodekse bus atšaukti, tačiau liks galioti jau esamas įstatymas, pagal kurį galima registruoti civilines partnerystes, bet negalima įsivaikinti.

Tai ne pirmas toks referendumas minimu klausimu: 2012 metais Slovėnijos rinkėjai per plebiscitą atmetė gėjų santuokas, nors rinkėjų aktyvumas tada buvo mažas.

Šį sekmadienį rinkimų apylinkės dirbs iki 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku, o netrukus po to laukiama preliminarių rezultatų.

Prezidento Boruto Pahoro ir premjero Miro Ceraro valdančioji Modernioji centro partija (SMC) remia stovyklą „Taip“ ir sako, kad gėjų santuokos eliminuotų diskriminaciją bei suteiktų lygias teises visiems 2 mln. gyventojų turinčios šalies piliečiams.

„Šiame referendume mes sprendžiame, kokioje Slovėnijoje norime gyventi“, – sakė Nika Kovačas, koordinatorius iš kampanijos grupės „Čas je Za“ („Atėjo laikas „Taip“).

Buvęs centro dešinės premjeras Janezas Janša iš opozicinės Slovėnijos demokratų partijos (SDS) su tuo kategoriškai nesutinka.

„Lyties ištrynimas iš santuokos (apibrėžimo) suteikia pagrindą žmogaus teisių pažeidimams mūsų brangiausiųjų – mūsų vaikų – atžvilgiu“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

linas iš laisvamaniai com

Jeigu jūs sakote, kad esate "už tradicinę šeimą", bet iš tikro stengiatės trukdyti laimingai gyventi visoms kitoms šeimoms (nesusituokusioms ar vienos lyties asmenų), tai jūs nesate už šeimą, jūs esate už žmonių diskriminaciją. Anksčiau JAV dėl rasizmo buvo draudžiama tuoktis juodaodžiams su baltaisiais. Nematau jokio esminio skirtumo tarp to istorinio rasizmo ir šiuolaikinio judėjimo "už šeimą".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS