Arabų Lyga rengia susitikimą dėl Izraelio planų aneksuoti okupuotą Vakarų Krantą | KaunoDiena.lt

ARABŲ LYGA RENGIA SUSITIKIMĄ DĖL IZRAELIO PLANŲ ANEKSUOTI OKUPUOTĄ VAKARŲ KRANTĄ

Arabų Lyga pirmadienį pranešė, kad šią savaitę planuoja rengti skubų virtualųjį susitikimą dėl Izraelio planų aneksuoti dalį okupuoto Vakarų Kranto.

Ketvirtadienį numatytas neeilinis susitikimas rengiamas palestiniečių vadovybės prašymu. Vaizdo konferencijoje dalyvavus Arabų Lygos šalių užsienio reikalų ministrai. Tiesioginio susitikimo atsisakyta dėl pasaulį apėmusios koronaviruso pandemijos.

Arabų Lygos sekretoriaus pavaduotojas Hossamas Zaki (Hosamas Zakis) nurodė, kad ministrai „virtualiame susitikime kalbėsis apie politinę, teisinę ir finansinę paramą palestiniečių vadovybei, kad ji atsispirtų Izraelio planams“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ir jo politinis varžovas Benny Gantzas (Benis Gancas) pasirašė susitarimą dėl vienybės vyriausybės formavimo, o tai gali paspartinti premjero planus artimiausiais mėnesiais aneksuoti didelę dalį okupuoto Vakarų Kranto.

Izraelio planai, apie kuriuos paskelbta nepaisant perspėjimų, jog būtina saugoti „regioninį stabilumą“ ir laikytis su Jordanija pasiekto taikos susitarimo, sulaukė tarptautinės bendruomenės, įskaitant Jungtines Tautas ir Europos Sąjungą, kritikos.

Arabų Lygos generalinis sekretorius Ahmedas Abul Gheitas (Ahmedas Abul Geitas) praėjusią savaitę nusiuntė žinutę JT vadovui Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui), kuria perspėjo dėl Izraelio planų, galinčių „sukelti įtampą regione“.

Jis taip pat apkaltino Izraelį „naudojantis pasaulio susirūpinimu naujuoju koronavirusu“, kad galėtų pakeisti padėtį regione.

Izraelis okupavo Vakarų Krantą per 1967 metų Šešių dienų karą ir nuo to laiko stiprino regiono kontrolę, statydamas jame žydų nausėdijas.

Trečiadienį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pareiškė, kad galimybė aneksuoti didelę dalį okupuoto Vakarų Kranto, yra naujos Izraelio vienybės vyriausybės prerogatyva.

Anksčiau šiais metais JAV pristatė prieštaringai vertinamą Artimųjų Rytų taikos planą, atveriantį Izraeliui galimybę aneksuoti žydų nausėdijas ir kitas strategiškai svarbias teritorijas okupuotame Vakarų Krante. Be to, šiuo planu Jeruzalė pripažįstama Izraelio „nedaloma sostine“.

Arabų valstybės atmetė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos planą, pareiškusios, kad jis yra palankus išskirtinai Izraeliui ir neužtikrina palestiniečiams net minimalių teisių.

Palestiniečiai ir Europos Sąjunga taip pat kritikavo D. Trumpo planą, anot jų, faktiškai panaikinantį galimybę Artimųjų Rytų konfliktą užbaigti dviejų valstybių sprendiniu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ttt

Kas yra "tikrieji arabai"? Ar tai tie, kurie nuolat leidžia raketas, važinėja per žmones ir rėkia "sumesim visus žydus į jūrą"?

Anonimas

Kada tikrieji arabai susiims pries akiplesiska okupanta?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS