Armėnijoje atstatydinti jau pusė vyriausybės narių | KaunoDiena.lt

ARMĖNIJOJE ATSTATYDINTI JAU PUSĖ VYRIAUSYBĖS NARIŲ

Armėnijoje atleisti jau šeši iš 12 vyriausybės ministrų, premjerui Nikolui Pašinianui lapkričio 9-ąją pasirašius kontroversišką trišalį susitarimą su Baku ir Maskva dėl atsinaujinusio konflikto ginčijamame Kalnų Karabacho regione, o dar du kabineto nariai tikriausiai artimiausiu laiku pasitrauks iš pareigų, antradienį pranešė šalies žiniasklaida.

Premjerui pasiūlius prezidentas Armenas Sargsianas jau yra atleidęs užsienio reikalų ministrą Zograbą Mnacakianą, gynybos ministrą Davidą Tonojaną, nepaprastųjų situacijų ministrą Feliksą Colakianą, darbo ir socialinių reikalų ministrę Zarui Batonian, taip pat švietimo, mokslo, kultūros ir sporto ministrą Araiką Arutiunianą.

Antradienį atsistatydinimo raštą įteikė ekonomikos ministras Tigranas Chačatrianas, bet prezidentas kol kas jo nepatvirtino.

Tebedirba Aukštųjų technologijų pramonės, Aplinkos, Teritorinės administracijos ir infrastruktūros, Finansų, Sveikatos apsaugos ir Teisingumo ministerijų vadovai.

Armėnijos žiniasklaida pranešė, kad artimiausiu laiku iš postų tikriausiai pasitrauks sveikatos apsaugos ir teisingumo ministrai.

Anksčiau komentuodamas D. Tonojano atsistatydinimą iš Gynybos ministerijos vadovo posto armėnų karybos ekspertas Karenas Vrtanesianas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad „Pašinianas mėgina nukreipti nuo savęs kaltinimus už karo dėl Karabacho pralaimėjimą, įvardyti kaltus stiprėjant opozicijos kaltinimams jo adresu“.

Anksčiau antradienį apie savo atsistatydinimą taip pat pranešė Armėnijos gynybos viceministras Makaras Gambarianas, žiniasklaidai sakė Gynybos ministerijos atstovas Gevorkas Altunianas. Praeitą penktadienį N. Pašianano sprendimu iš pareigų buvo atleistas gynybos viceministras Gabrielis Balajanas.

N. Pašinianas lapkričio 9-ąją tarpininkaujant Rusijai pasirašė susitarimą su Azerbaidžanu dėl ugnies nutraukimo Kalnų Karabache po šešias savaites trukusio ginkluoto konflikto, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių, o dešimtys tūkstančių turėjo palikti savo namus.

Šalys susitarė dėl rusų taikdarių kontingento įvedimo į ginčijamą regioną. Be to, Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui dideles ginčijamos teritorijos dalis, kurias armėnų separatistai kontroliavo nuo 10-ojo dešimtmečio karo.

Susitarimas sukėlė pasipiktinimą Armėnijoje, kur į gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų, Jie veržėsi į vyriausybinius pastatus sostinėje Jerevane, vadino N. Pašinianą išdaviku ir reikalavo jo atsistatydinimo. Vis dėlto opozicijos partijoms kol kas nepavyko pasiekti, kad būtų surengtas parlamento posėdis, per kurį galėtų būti balsuojama dėl nepasitikėjimo vyriausybės vadovu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

tikri patriotai gerbiantys savo zeme ir uz ja kovojantys siandien karabahas rytoji gali visa sali okupuot turkai ir says kad tai rusai puola nato ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS