Armėnijos premjeras Azerbaidžanui pasiūlė pasirašyti nepuolimo paktą | KaunoDiena.lt

ARMĖNIJOS PREMJERAS AZERBAIDŽANUI PASIŪLĖ PASIRAŠYTI NEPUOLIMO PAKTĄ

  • 2

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sekmadienį pareiškė, kad pasiūlė Azerbaidžanui pasirašyti nepuolimo paktą, kol tarp šių Kaukazo kaimynių bus sudaryta visapusiška taikos sutartis.

Jerevanas ir Baku kariavo du karus – XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ir 2020 metais – dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, kurį Azerbaidžanas susigrąžino per praėjusiais metais surengtą žaibišką puolimą, kontrolės.

„Mes pateikėme Azerbaidžanui pasiūlymą dėl abipusės ginklų kontrolės mechanizmo ir nepuolimo pakto pasirašymo, jei taikos sutarties pasirašymas užtruktų“, – sakė N. Pašinianas per Armėnijos kariuomenės dienos minėjimo renginį.

Jis ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas (Ilchamas Alijevas) anksčiau teigė, kad taikos susitarimas galėjo būti pasirašytas iki praėjusių metų pabaigos.

Tačiau tarptautiniu mastu tarpininkaujamoms taikos deryboms iki šiol nepavyko pasiekti proveržio.

Rugsėjo 19 dieną I. Aliyevas pasiuntė karius į Kalnų Karabachą ir jau po vienos dienos kovų su armėnų separatistais, kurie tris dešimtmečius kontroliavo šį regioną, šie pasidavė ir sutiko vėl prisijungti prie Baku.

Tačiau gruodį separatistų lyderis Samvelas Šachramanianas Jerevane pareiškė, kad jo ankstesnis dekretas, įsakantis išformuoti separatistines institucijas, negalioja.

Po Azerbaidžano puolimo iš Kalnų Karabacho pabėgo beveik visi etniniai armėnai – daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Arteja galas Armėnijai kaip valstybei.

NUO SENŲ LAIKŲ

Tos dvi šalys niekaip negalėdavo gyventi taikoje. Tiesa - TSRS laikais apie 50 metų tokie klausimai nekildavo. Visos 15 respublikų neturėdavo jokios teisės ar pretenzijų į kitos respublikos teritorijas. Matomai, tokioms respublikoms reikia tvirtos rankos, kad nepradėtų žudyti vieni kitus. Tai liečia ir Baltijos respublikas...Tik ...jos kovoja ne tarpusavyje, o galvoja, kad šiandien turi "nepriklausomybę", o tikrumoje - turi dar baisesnį šeimininką iš už Atlanto, kuris tik kursto karus visoje planetoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS