„AstraZeneca“ vakcinos kūrėja perspėja: per kitą pandemiją gali mirti daugiau žmonių | KaunoDiena.lt

„ASTRAZENECA“ VAKCINOS KŪRĖJA PERSPĖJA: PER KITĄ PANDEMIJĄ GALI MIRTI DAUGIAU ŽMONIŲ

  • 13

Vakcinos nuo koronaviruso „Oxford/AstraZeneca“ kūrėja perspėja, kad kita pandemija gali būti „mirtingesnė“, ir ragina geriau jai pasiruošti.

Šis perspėjimas į britų visuomeninio transliuotojo BBC eterį turėtų išeiti vėliau pirmadienį.

Vyresnioji Oksfordo universiteto ir bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos kūrėja Sarah Gilbert (Sara Džilbert), kurios sukurta vakcina padėjo išgelbėti milijonus gyvybių, sakė, jog pasaulis turi išmokti COVID-19 pandemijos pamoką.

„Tai nebus paskutinis kartas, kai virusas kelia grėsmę mūsų gyvybei ar mūsų pajamų šaltiniui. Tiesa yra ta, kad kitas [virusas] gali būti dar blogesnis. Jis gali būti labiau užkrečiamas arba mirtingesnis, arba ir viena, ir kita“, – sakė S. Gilbert kasmet BBC televizijos rengiamoje paskaitoje, skirtoje žurnalisto Richardo Dimbleby (Ričardo Dimblebio) garbei. Ji bus rodoma pirmadienį vakare.

„Negalime leisti susiklostyti tokiai situacijai, kad po viso to, ką mes išgyvenome, ir ekonominių nuostolių, kurių patyrėme, pamatytume, kad pasirengimui pandemijai finansavimo vis dar nėra, – kalbėjo mokslininkė. – Negalime prarasti pažangos, kurią padarėme, ir įgytų žinių.“

Vakcina „Oxford/AstraZeneca“, kuri buvo pirmoji Jungtinėje Karalystėje patvirtinta vakcina nuo pandeminio koronaviruso, yra naudojama daugiau nei 170 pasaulio šalių.

Ji gerokai pigesnė ir lengviau platinama nei kitų gamintojų preparatai, todėl yra lengviau prieinama neturtingosioms šalims.

Anksčiau šiais metais karalienė Elizabeth II įšventino S. Gilbert į damas už jos nuopelnus mokslui ir visuomenės sveikatai.

S. Gilbert daugiau nei dešimtmetį užsiima vakcinų kūrimu ir bandymais, visų pirma naudodama maliarijos ir gripo antigenus. Vakcinos nuo COVID-19 kūrimo projektą ji pradėjo 2020 metų pradžioje, po to, kai virusas pirmą kartą buvo aptiktas Kinijoje.

Pasauliui susidūrus su nauja omikron atmaina, kurios vien Britanijoje nustatyta beveik 250 atvejų, S. Gilbert ragino toliau būti atsargiems.

„Kol nesužinosime daugiau, turėtume būti atsargūs ir imtis žingsnių, kad sulėtintume naujojo varianto plitimą“, – perspėjo S. Gilbert.

„Tačiau, kaip matėme anksčiau, sumažėjusi apsauga nuo užsikrėtimo ir lengvos ligos eigos nebūtinai reiškia sumažėjusią apsaugą nuo sunkios ligos ir mirties“, – nurodė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

X 30

Jei kita pandemija bus mirtingesnė, žmonės patys saugosis. Dabar mirštančių niekas nemato gatvėse... Miršta gi ligoninėse...

to O

turiu gera patarima- sok nuo tilto, kam taip kankintis

O

Dar viena žiurkė iš kažkur išlindo,vemt norisi matant tokius snukius,nebegasdinkit,jau nebeįdomu,nuobodu jau darosi,kas dieną tą patį girdet
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS