Ataskaita: Australija jaus kovos su COVID-19 priemonių poveikį dar kelis dešimtmečius | KaunoDiena.lt

ATASKAITA: AUSTRALIJA JAUS KOVOS SU COVID-19 PRIEMONIŲ POVEIKĮ DAR KELIS DEŠIMTMEČIUS

  • 0

Įgyvendintos kovos su COVID-19 priemonės reiškia, kad Australijos laukia sustojęs gyventojų skaičiaus augimas ir biudžeto deficitas mažiausiai iki 2060 metų, pirmadienį įspėjo vyriausybė.

Remiantis 2021 metų Kartų ataskaita (Integrational Report), pandemijos pradžioje priimtas sprendimas uždaryti sienas kartu su mažesniais gimstamumo rodikliais reiškia lėtą gyventojų skaičiaus augimą, kuris turės svarbios įtakos ekonomikai.

Tuo tarpu praėjusiais metais pradėta didžiulė išlaidų skatinimo programa, kurios metu vyriausybė įliejo milijardus į ekonomiką, kad išvengtų visiško nuosmukio, lems biudžeto deficitą bent iki 2060 metų.

„Tokioms perspektyvoms didelį poveikį padarė COVID-19 pandemija, sukėlusi sunkiausią pasaulinį ekonominį šoką nuo Didžiosios depresijos laikų“, – sakoma pranešime.

„Nors Australijos ekonomikos atsigavimas yra gerokai pažengęs į priekį, kai kurie šio šoko padariniai išliks dar daugelį metų“, – priduriama jame.

Australijoje, kuri pandemijos pradžioje faktiškai atsiribojo nuo likusio pasaulio, gyventojų skaičiaus augimas sulėtėjo iki žemiausio lygio per daugiau nei šimtmetį.

Šalies ekonomika yra grindžiama kasyba ir žemės ūkiu, kurį skatino kelios masinės migracijos bangos iš Europos, Azijos ir už jos ribų.

Šiuo metu skaičiuojama, kad migracija nesugrįš į iki pandemijos buvusį lygį iki 2024–2025 metų, o pranešime prognozuojama, kad 25,7 mln. Australijos gyventojų skaičius nepasieks 38,8 mln. iki 2060-ųjų – šešeriais metais vėliau nei prognozuota anksčiau.

Praėjusiais metais visame pasaulyje stebėti ekonominiai padariniai, susiję su priemonėmis, skirtomis pažaboti koronaviruso plitimą, įstūmė Australiją į recesiją, kai visos pramonės šakos sustojo.

Didžiulis vyriausybės skolinimasis ekonomikos stimulams finansuoti lėmė biudžeto deficitą, kuris, kaip šiuo metu prognozuojama, išliks kelis dešimtmečius, o jį dar labiau didins senėjančios visuomenės kuriamas spaudimas.

Šešėlinės vyriausybės iždo atstovas spaudai Jimas Chalmersas (Džimas Čalmersas) socialiniame tinkle „Twitter“ teigė, kad ataskaita parodė „prastesnę, nei tikėtasi, ekonomikos būklę, jos lėtesnį augimą, varžoma daugiau nei 40 metų išliksiančių skolų ir deficito. Kartų skolas be dividendų kartoms“.

Iždo ministras Joshas Frydenbergas (Džošas Fraidenbergas), pristatęs ataskaitą Melburne, teigė, jog dokumentas parodė, kad Australija turės padidinti produktyvumą, norėdama išlaikytų įprastą gyvenimo lygį.

„Esant mažesniam gyventojų skaičiaus augimui ir mažėjant jų dalyvavimui ekonomikoje, pastarosios augimas ir toliau labai priklausys nuo našumo didėjimo“, – teigė jis.

Po geresnio nei tikėtasi šių metų atsigavimo Australijos ekonomika ir nedarbo lygis vėl pasiekė iki pandemijos buvusį lygį.

Šaliai iš esmės pavyko suvaldyti virusą ir iki šiol čia užfiksuota kiek daugiau nei 30 tūkst. atvejų, tačiau šiuo metu Australija kovoja su keliais lokaliais protrūkiais, kurie paskatino įvesti naujų apribojimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS