Ataskaita: netoli „Nord Stream“ vamzdynų prieš sprogimus buvo pastebėtas Rusijos laivas | KaunoDiena.lt

ATASKAITA: NETOLI „NORD STREAM“ VAMZDYNŲ PRIEŠ SPROGIMUS BUVO PASTEBĖTAS RUSIJOS LAIVAS

  • 14

Danijos dienraštis „Information“ penktadienį pranešė, kad prieš pat rugsėjo mėnesį „Nord Stream“ dujotiekius pažeidusius paslaptingus sprogimus netoli šių Baltijos jūros dugnu nutiestų vamzdynų buvo nufotografuotas Rusijos karinio jūrų laivyno povandeninių operacijų laivas.

Laikraštis teigė, kad povandeninių gelbėjimo operacijų laivas SS-750 buvo nufotografuotas Baltijos jūroje keturios dienos prieš sprogimus dujotiekiuose, jungiančiuose Rusiją su Vokietija.

Minimas laivas yra aprūpintas mažu povandeniniu laivu.

„Danijos kariuomenė patvirtino, kad 2022 metų rugsėjo 22 dieną į rytus nuo Bornholmo esančioje zonoje iš Danijos patrulinio laivo buvo padarytos 26 rusų laivo nuotraukos“, – teigė „Information“.

Danijos kariuomenė neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarą.

Praėjus septyniems mėnesiams po dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ įvykusių sprogimų, vis dar neaišku, kas įvykdė šiuos povandeninius sabotažo aktus, nors aplinkinėse šalyse – Vokietijoje, Švedijoje ir Danijoje – atliekami tyrimai.

Kovą laikraštis „The New York Times“ pranešė, jog JAV pareigūnai gavo naujų žvalgybos duomenų, rodančių, kad už sabotažą yra atsakinga viena proukrainietiška grupė, bet Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis su tuo nėra susijęs.

Vėliau Vokietijos prokurorai pranešė, kad sausio mėnesį tyrėjai apieškojo laivą, kuriuo, kaip įtariama, buvo gabenami sprogmenys, panaudoti per sabotažą.

Švedijos tyrimui vadovaujantis prokuroras kovo mėnesį sakė, kad vis dar neaišku, kas įvykdė sabotažą, ir pavadino tai sudėtinga byla.

„Mūsų pagrindinė prielaida yra ta, kad už to stovi valstybė“, – sakė prokuroras Matsas Ljungqvistas (Matsas Jungkvistas).

Buvęs Danijos žvalgybos pareigūnas, analitikas Jacobas Kaarsbo (Jakobas Karsbas) „Information“ sakė, kad SS-750 buvimas toje zonoje atskleidžia, kas ten vyko prieš sprogimus.

Šis patvirtinimas ypač svarbus, nes žinoma, kad minimas laivas gali atlikti tokią operaciją, sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Tai kad jau

Senai aisku kas susprogdino dujotiekius ,gales Bidonas pasiaiskinti

cha cha

debilui, debiliskos istorijos ir pasakojamos, pagalvok :)

Cha

Vienas toks panašūs debilas man aiškino, kad antrą pasaulinį pradejo rusai ( gal patys save užpuolė ? ), o vokiečiai tik besigindami iki Stalingrado nuėjo. Bet paskui patikėjo, kad ne rusai, o mongolai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS