Aukščiausiasis Teismas sutiko nagrinėti D. Trumpo ieškinį dėl prezidento neliečiamybės | KaunoDiena.lt

AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS SUTIKO NAGRINĖTI D. TRUMPO IEŠKINĮ DĖL PREZIDENTO NELIEČIAMYBĖS

  • 0

JAV Aukščiausiasis Teismas trečiadienį sutiko nagrinėti Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prašymą, kad jis, kaip buvęs prezidentas, turėtų būti atleistas nuo baudžiamojo persekiojimo.

Taip dar labiau atidedamas jo bylos nagrinėjimas dėl kaltinimų sąmokslu panaikinti 2020-ųjų JAV prezidento rinkimų rezultatus.

Aukščiausiasis šalies teismas numatė, kad argumentai šioje svarbioje byloje bus pateikti ketvirtą balandžio savaitę, ir pareiškė, kad D. Trumpo federalinis teismo procesas dėl kišimosi į rinkimus kol kas atidedamas.

Kovo 4 dieną Vašingtone turėjo prasidėti respublikonų eksprezidento teismas dėl kaltinimų siekus panaikinti 2020-ųjų rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas), rezultatus, tačiau byla buvo sustabdyta į teismų darbotvarkę patekus D. Trumpo prašymui dėl neliečiamybės.

77 metų magnatas, kuris yra respublikonų favoritas dalyvauti 2024 metų prezidento rinkimuose, palankiai įvertino Aukščiausiojo Teismo sprendimą nagrinėti šią bylą.

„Be Prezidento neliečiamybės prezidentas negalės tinkamai veikti ar priimti sprendimų, atitinkančių Jungtinių Amerikos Valstijų interesus, – rašė jis savo socialinėje platformoje „Truth Social“. – Jis neturi vadovautis atpildo baime!“

Teismų praktikoje neišbandytas klausimas

Sutikdamas nagrinėti bylą, konservatorių dominuojamas Aukščiausiasis Teismas, kuriame yra trys D. Trumpo paskirti teisėjai, nurodė, kad neišreiškia nuomonės dėl ankstesnio žemesnės instancijos teismo sprendimo, kuriuo D. Trumpo reikalavimas suteikti neliečiamybę buvo atmestas, pagrįstumo.

Negalime sutikti su tuo, kad prezidento postas visus jį užėmusius visam likusiam laikui padaro viršesniais už įstatymą.

Teismas teigė spręsiantis klausimą, ar buvęs prezidentas turi „imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo už elgesį, kuris, kaip įtariama, buvo susijęs su oficialiais veiksmais jam einant pareigas“.

Sprendimo tikimasi sulaukti iki dabartinės Teismo kadencijos pabaigos birželį.

Klausimas, ar bet kuriam buvusiam JAV prezidentui turėtų būti taikoma apsauga nuo baudžiamojo persekiojimo, Amerikos teismų praktikoje yra neišbandytas, nes iki D. Trumpo joks eksprezidentas niekada nebuvo apkaltintas nusikaltimu.

Tai bus viena svarbiausių su rinkimų teise susijusių bylų, pasiekusių Aukščiausiąjį Teismą nuo tada, kai 2000 metais jis sustabdė balsų perskaičiavimą Floridoje, kur respublikonas George'as W. Bushas (Džordžas W. Bušas) nežymia persvara lenkė demokratą Alą Gore'ą (Alą Gorą).

Anksčiau šį mėnesį apeliacinis teismas nusprendė, kad buvęs prezidentas neturi apsaugos nuo baudžiamojo persekiojimo už veiksmus, kurių ėmėsi dirbdamas Baltuosiuose rūmuose.

Teisėjai pareiškė, kad D. Trumpo teiginys, jog jam turėtų būti suteikta neliečiamybė, yra nepagrįstas precedentais, istorija ar Konstitucijos tekstu ir struktūra.

„Negalime sutikti su tuo, kad prezidento postas visus jį užėmusius visam likusiam laikui padaro viršesniais už įstatymą“, – sakė teisėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS