Austrai nežino, ką daryti su namu, kuriame gimė Hitleris | KaunoDiena.lt

AUSTRAI NEŽINO, KĄ DARYTI SU NAMU, KURIAME GIMĖ HITLERIS

  • 3

Jau daug metų Austrija negali nuspręsti, ką daryti su namu, kuriame 1889 m. gimė nacių vadas Adolfas Hitleris. Šiemet diskusijos įsiplieskė su nauja jėga.

Nuo 2011 m. Braunau miestelyje stovintis pastatas yra tuščias, nuo jo netgi nuimtas namo numeris. Per daugelį metų čia veikė mokykla, bankas ir neįgaliųjų centras.

Kaip rašo politico.eu, vieni siūlo įkurdinti čia muziejų, kiti ragina įrengti taikos temoms skirtą konferencijų centrą, o treti tvirtina, kad pastatą reikia nugriauti.

Šiemet Austrijos vyriausybė nusprendė pastatą renovuoti ir jame įkurdinti policijos nuovadą. Tačiau ir šis sprendimas yra plačiai kritikuojamas.

Daugeliui vietos gyventojų nepatinka pati asociacija, kad demokratinės valstybės teisėsauga bus linksniuojama greta diktatoriaus.

„Hitlerio gimimo vieta, be abejo, simbolizuoja viską, kas primena Hitlerį. Neįmanoma imti ir visa tai staiga pakeisti“, – teigė Vienos universiteto kraštutinės dešinės retorikos ekspertė Ruth Wodak.

Hitlerio gimimo vieta be abejo simbolizuoja viską, kas primena Hitlerį. Neįmanoma imti ir visa tai staiga pakeisti

Kaip rašo politico.eu, kad A. Hitlerio namo likimas Austrijos vyriausybei rūpi, kaip nacių palikimo ir istorijos įvertinimo simbolis. Šalyje ilgą laiką buvo paplitusi pozicija laikyti Austriją pirmąją nacių auka, tačiau dažnai nutylima, kad daugybė austrų palaikė prijungimą prie Trečiojo Reicho ir savo noru ėjo tarnauti į vokiečių kariuomenę.

Pastaraisiais metais Viena ėmė aiškiau pripažinti austrų vaidmenį nacių nusikaltimuose ir formuoti labiau subalansuotą istorinės atminties politiką. Daugelis pastato nugriovimo priešininkų pažymi, kad tai būtų mėginimas ištrinti istorijos epizodą, vietoje to, kad prasmingai jį įvertinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

O kazin ka rusai darys su putlerio kaimo trobele?

yja

o kuo kaltas namas?

nežino austrai ką daryti?

, tegul pasikonsultuoja su gruzinais, ką jie padarė su sralino namu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS