Australija įteisino MDMA ir magiškuosius grybus medicininiais tikslais | KaunoDiena.lt

AUSTRALIJA ĮTEISINO MDMA IR MAGIŠKUOSIUS GRYBUS MEDICININIAIS TIKSLAIS

  • 2

Australija šeštadienį tapo viena iš pirmųjų šalių pasaulyje, kuri, siekdama kovoti su tam tikrais psichikos sveikatos sutrikimais, leido vartoti MDMA ir magiškuosius grybus medicininiais tikslais.

Nuo liepos 1 dienos įgalioti psichiatrai galės skirti šiuos narkotikus, dar vadinamus ekstaziu ir psilocibinu, kai kurioms depresijos rūšims ir potrauminiam stresui gydyti.

Kanados ir Jungtinių Valstijų pareigūnai leidžia naudoti vieną ar abu vaistus medicininiais tikslais, tačiau tik atliekant griežtai kontroliuojamus klinikinius tyrimus arba gavus specialius leidimus.

Vasarį Australija visiškai perklasifikavo narkotikus po to, kai šalies Terapinių prekių administracija (TGA) pranešė, kad nuo liepos psichiatrai galės išrašyti šias dvi medžiagas, nustačiusi, kad „pakanka įrodymų dėl galimos naudos tam tikriems pacientams“.

Šio žingsnio šalininkai tikisi, kad šie vaistai gali padėti psichikos sveikatos pacientams, kai kiti gydymo būdai nepadeda.

Pietų Australijos universiteto psichikos sveikatos ir savižudybių prevencijos tyrėjas Mike'as Muskeris (Maikas Maskeris) naujienų agentūrai AFP sakė, kad MDMA būtų naudingas gydant potrauminį stresą, o psilocibinas gali padėti sergant depresija.

Jis paaiškino, kad MDMA „suteikia žmonėms bendrystės pojūtį ir padeda lengviau užmegzti ryšį su terapeutu, taip pat kalbėti apie blogus asmeninius išgyvenimus“.

Psilocibinas pacientams suteikia „psichodvasinį poveikį, kurio nepasieksite vartodami tradicinius narkotikus“, sakė jis ir pridūrė, kad dėl to „galite pradėti kitaip vertinti save ir savo gyvenimą ir, tikiuosi, atrasti norą gyventi“.

M. Muskeris abejoja, kad iki 2024 metų šie vaistai bus plačiai paplitę tarp pacientų, ir teigė, kad nepakaks vien tik išgerti tabletės.

Pavyzdžiui, vartojant MDMA, per penkias ar aštuonias savaites tikriausiai reikėtų atlikti tris procedūras, kurių kiekviena truktų apie aštuonias valandas.

Jis sakė, kad terapeutai liks su pacientais, kol jiems bus skiriami vaistai, per seansus, kurių kiekvienas gali kainuoti apie 1000 Australijos dolerių (603 eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ogi

lengvas iteisintas budas paverst visus idijotais o po to pasirasyt autonazijai ir vsio zakonno z=0

Pastebejimas

Lietuvos patvoriniai valstieciai to nesupras. Bet proletaras ir liks proletaru.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS