Aušvico muziejus smerkia Lenkijos partijos naudojimąsi tragedija kaip politine reklama | KaunoDiena.lt

AUŠVICO MUZIEJUS SMERKIA LENKIJOS PARTIJOS NAUDOJIMĄSI TRAGEDIJA KAIP POLITINE REKLAMA

Aušvico-Birkenau memorialinis muziejus trečiadienį pasmerkė Lenkijos valdančiosios partijos politinę reklamą, kurioje nacistinės Vokietijos mirties stovyklos tema pasitelkiama siekiant atgrasyti žmones nuo dalyvavimo artėjančiose antivyriausybinėse eitynėse.

Valstybinis muziejus atkreipė dėmesį į tai, kad Antrojo pasaulinio karo metu Aušvice-Birkenau nužudytų 1,1 milijono žmonių tragedija išnaudojama saviems tikslams. Jo teigimu, tai taip pat yra žuvusiųjų atminimo įžeidimas.

„Tai liūdna, skausminga ir nepriimtina viešosios diskusijos moralinio ir intelektualinio sugedimo apraiška“, – sakė memorialinis muziejus.

Trečiadienį Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) paskelbė 14 sekundžių trukmės vaizdo įrašą, kuriame rodomi buvusios koncentracijos stovyklos vaizdai, įskaitant liūdnai pagarsėjusius vartus su užrašu „Arbeit Macht Frei“ („Darbas išlaisvina“). Įraše klausiama: „Ar tikrai norite vaikščioti po šiuo šūkiu?“

Šis vaizdo įrašas yra atsakas į dabar jau ištrintą žurnalisto Tomaszo Liso (Tomašo Liso) socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtą įrašą, kad Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) ir PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) nusipelno kalėjimo. T. Lisas įrašą paskelbė vykstant intensyviai diskusijai dėl A. Dudos pasirašyto įstatymo, kurį JAV, Europos Sąjunga ir daugelis Lenkijos kritikų laiko antidemokratiniu.

„Bus Dudos ir Kaczoro rūmai“, – rašė jis „Twitter“, pavartodamas J. Kaczynskio pravardę.

Jis panaudojo lenkišką žodį „komora“, kuris gali reikšti tiesiog tamsią kamerą ar patalpą, tačiau daugeliui lenkų šis žodis asocijuojasi su dujų kameromis, kur vokiečiai per karą masiškai žudė žmones.

Kiek vėliau T. Lisas ištrynė įrašą ir atsiprašė.

„Akivaizdu, kad galvojau apie kalėjimo kamerą, bet turėjau numatyti, kad piktos valios žmonės tai interpretuos absurdiškai. Tikiuosi, kad ponas Duda ir ponas Kaczynskis sumokės už savo nusikaltimus prieš demokratiją, tačiau žmogiškuoju lygmeniu linkiu jiems sveikatos ir ilgo gyvenimo“, – apsiprašydamas teigė T. Lisas.

„Niekada niekam nelinkėjau mirties“, – pridūrė jis.

Deklaruojamas naujojo įstatymo tikslas – sukurti komisiją, tirsiančią Rusijos įtaką Lenkijoje. Kritikai baiminasi, kad prieš rudenį įvyksiančius rinkimus juo bus piktnaudžiaujama siekiant susidoroti su oponentais, ypač opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ (PO) lyderiu Donaldu Tusku. Kritikų teigimu, valdančioji partija gali pasinaudoti komisija, kad dešimtmečiui pašalintų savo oponentus iš viešojo gyvenimo.

Anksčiau šią savaitę Lenkijos prezidentas patvirtino šį įstatymą, tačiau šalyje, ES ir JAV jis sulaukė daug kritikos.

Lenkijoje įstatymo priėmimas suaktyvino politinę opoziciją. Sekmadienį Varšuvoje D. Tuskas planuoja vadovauti didelėms antivyriausybinėms eitynėms.

Šios eitynės vyks minint pirmųjų iš dalies laisvų rinkimų Lenkijoje – po dešimtmečius trukusio komunistų valdymo įvykusių 1989 metų birželio 4 dieną – 34-ąsias metines.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS