B. ir M. Gatesų skyrybos – pasaulinės svarbos | KaunoDiena.lt

B. IR M. GATESŲ SKYRYBOS – PASAULINĖS SVARBOS

Žinia, kad skirtingais keliais nusprendė pasukti kone tris dešimtmečius kartu išgyvenusios garsenybės, negali nesulaukti dėmesio. Kai byra viena turtingiausių planetos šeimų, gresia intriga: ar pavyks sklandžiai pasidalyti turtą? Tačiau, kai skiriasi Billas ir Melinda Gatesai, kyla ir kitokio, politinio, pobūdžio klausimų.

Tandemo gimimas

1987-aisiais diplomuota verslo magistrė, jaunasis matematikos talentas Melinda French buvo ką tik pradėjusi dirbti kompanijoje "Microsoft" pardavimų skyriuje, kai sulaukė kiek įžūlaus B.Gateso kvietimo į pasimatymą. "Gal susitikime penktadienį po dviejų savaičių", – pakvietė B.Gatesas, sukeldamas Melindos nuostabą dėl tokio nespontaniškumo. "Paskambink man likus dviem dienom iki susitikimo", – atsakė Melinda, apie pažintį vėliau pasakojusi "Netflix" filme "Billo Gateso smegenyse: iškoduoti Billą Gatesą". – Jis man paskambino maždaug po valandos."

Susituokė juodu 1994-aisiais – tais pačiais metais, kai B.Gatesas, įžvalgus matematikas, dėl savosios idėjos, 1975 m. virtusios kompanija "Microsoft", palikęs Harvardo universitetą tapo turtingiausiu planetos žmogumi.

Porai sujungus savo gyvenimus, jųdviejų vardai dar kurį laiką priklausė skirtingoms kategorijoms. Užtruko dar šešerius metus, kol Melindos vardas tapo lygiavertis.

Nepaisant išsilavinimo ir puikių karjeros galimybių, po vestuvių M.Gatesas paliko kompaniją ir atsidavė namams bei vaikams – jų pora užaugino tris vaikus: dukras Phoebe Adele ir Jennifer Katharine bei sūnų Rory Johną.

Dokumentiniame filme M.Gatesas pasakoja, kad didžiuliuose naujuose namuose ji dažnai būdavo viena: vyras nuolat keliavo ir buvo paniręs į savo idėjų realizavimą. Žinant, kokiomis aplinkybėmis buvo sukurta "Microsoft", B.Gateso atsidavimas darbui neturėtų stebinti. Generaliniu direktoriumi jis buvo iki pat 2000-ųjų, su aktyvia veikla jis iki galo neatsisveikino net ir pernai, kai išėjo iš direktorių tarybos.

Pasak šeimos legendos, vieną dieną Melinda suirzusi papriekaištavo vyrui, kad jo nuolat nėra namuose. B.Gatesas į tai atsakė: "Kad ir kur mes einame, mes einame kartu."

Dalijamės tikėjimu šia misija ir tęsime savo bendrą darbą fonde.

Tuo metu jau buvo susiformavusi fondo idėja. Poros pasakojimu, dar prieš vestuves, 1993-iaisiais, keliaudama po Kongą, pora kalbėjo apie skurdą kaimuose ir savo turtus. Esą būtent Melinda norėjo, kad judviejų fondas būtų kitoks nei įprasti turtingų amerikiečių fondai. Idėja realizavosi 2000-aisiais ir buvo pavadinta "Bill & Melinda Gates" fondu.

Mąstyti globaliai

Tai, kas iš pradžių atrodė kaip labai turtingos poros labdaros pomėgis, greitai tapo išskirtine institucija – vienu pagrindinių pasaulio politikos žaidėju. Iš pradžių Gatesai skyrė pinigų labdarai, pirko Afrikos šalims kompiuterių, tačiau, sukrėsti atsitiktinai perskaitytos publikacijos apie milijonus vaikų, kasmet mirštančių nuo diarėjos, nusprendė keisti veiklos kryptį.

Per pastaruosius du dešimtmečius Gatesų fondas švietimui ir sveikatai išleido apie 50 mlrd. dolerių – visų pirma besivystančiose šalyse. Šiandien Gatesų fondas pagalbos vystymuisi programoms skiria 5,09 mlrd. dolerių (2019 m.), t.y. daugiau lėšų nei tokios valstybės kaip Italija, Norvegija, Šveicarija, Australija, Ispanija arba kartu sudėtos Švedija ir Pietų Korėja, – ir yra vadinamas pasaulio tobulinimo verslo milžinu.

Scanpix nuotr.

Tad nieko keista, kad gegužės 4-ąją paskelbta žinia apie Gatesų skyrybas neliko vien žvaigždžių gyvenimą nušviečiančių portalų sensacija.

Fondo paramos sulaukė ir tokios sritys, kaip kova su užkrečiamosiomis ligomis, pirminių sveikatos priežiūros paslaugų ir sanitarijos sąlygų gerinimas, vaistų nuo ŽIV prieinamumas bei kova su poliomelitu Afrikoje, žemės ūkis, lyčių lygybės stiprinimas, švietimas.

Gatesų fondas išskirtinis dar ir kitu aspektu: jis inicijavo ne tik finansinę, bet ir kultūrinę vystymosi pagalbos srities revoliuciją. Fondas paprastai dirba kartu su kitomis pagalbos institucijomis, akcentuoja rinkos ekonomikos principus net ir tokioje aplinkoje, kurioje įprasta girdėti šiuolaikinės laisvos ekonomikos kritiką.

Fondas akcentuoja, kad pasauliniai iššūkiai yra tokie dideli, jog vien užuojautos ir mažų projektų nepakanka. Arba, kaip sako pats B.Gatesas, "jei tikrai norite ką nors pakeisti, turite globaliau mąstyti, didinti viską milijonus, milijardus kartų".

Fondo veiklą puikiai iliustruoja kad ir projektas Vakarų Afrikoje. Kartu su partneriais Gatesų fondas ėmėsi programos, skirtos 400 tūkst. vietos ūkininkų. Jiems buvo suteikta pagalba auginant pasaulinės rinkos kokybės reikalavimus atitinkančius anakardžių riešutus. Į projektą buvo įtraukta ir tarptautinė maisto pramonės kompanija, kuriai buvo patrauklu turėti naują patikimą žaliavos tiekėją.

Kritikų taikinys

Kuo esi didesnis ir įtakingesnis, tuo daugiau priežasčių randa ir kritikai. Gatesų fondas – ne išimtis. Kairiesiems įtartinas fondo požiūris į rinkos ekonomiką ir aktyvus dalyvavimas sferoje, kuri tradiciškai laikyta valstybių įtakos zona.

Tai, kad pernai, COVID-19 pandemijos įkarštyje, Gatesų fondas įsipareigojo skirti ketvirtį milijardo dolerių kovai su koronavirusu, dalį lėšų skiriant skurdžiausių Afrikos ir Azijos regionų gyventojams vakcinuoti, sukėlė tikrą kritikos audrą. Sąmokslo teorijų mėgėjai įžvelgė kėslą: juk B.Gatesas dar 2015-aisiais išpranašavo pasaulinę pandemiją. Apie tai, kad šis žmogus pastaruosius du dešimtmečius ne tik dalija pinigus, bet ir studijuoja daugybę temų – sveikatos apsaugą taip pat, o būdamas įžvalgus, puikiai analizuoti gebantis talentingas vizionierius-praktikas gali numatyti logišką įvykių raidą, jie nekalba.

Šiandien atsirado tokių, kurie Gatesų skyrybas susiejo su JAV prezidento Joe Bideno iniciatyva didinti mokesčius sutuoktiniams, kurie uždirba daugiau nei 509 tūkst. dolerių. J.Bidenas pažadėjo, kad papildomos lėšos būtų skirtos mažesnes pajamas gaunančių amerikiečių šeimoms.

Knygos apie pasaulio elitą "Winners Take All: The Elite Charade of Changing the World in" autorius Anandas Giridharadasas mano, kad Gatesų skyrybos reiškia ne tik jų santuokos pabaigą. Tai turės didelės įtakos ekonomikai, švietimui, sveikatai, pilietinei visuomenei, filantropijai. Anot A.Giridharadaso, mūsų visuomenė labai suklydo, leisdama privačiam turtui įsigyti galimybę priimti sprendimus, kurie turėtų būti vyriausybių prerogatyva.

Vis dėlto net ir kritikai negali nesutikti: fondas dirbo efektyviai ir daugybei žmonių padėjo išbristi iš skurdo.

Dirbs drauge

Fondo projektus valdo centrinėje būstinėje Sietle ir dar keturiuose žemynuose esančiuose aštuoniuose biuruose dirbantys 1 600 darbuotojų. Žinia apie skyrybas pasėjo nerimo ir pačioje organizacijoje: iki šiol Gatesai darydavo didelę įtaką jos praktiniam darbui.

Fondas yra padalytas į geras dvi dešimtis komandų, kurios užsiima su skirtingais projektais, nuolat rengia strateginius susitikimus su B. ir M.Gatesais, kuriuose nusibrėžia ilgalaikį veiklos planą. Išsilavinimo, pomėgių prasme abu filantropai yra labai panašūs – abu mokslo naujovėmis besidomintys, pozityviai į ateitį žvelgiantys diplomuoti informatikai, programuotojai.

Tačiau, kaip minėtame filme sako pats B.Gatesas, Melinda geriau bendrauja su žmonėmis. "Posėdžiuose jis pateikia visą informaciją, kurios aš niekaip nebūčiau sutalpinusi galvoje. Aš akcentuoju žmogiškuosius temos aspektus", – yra sakiusi M.Gates.

Jei tikrai norite ką nors pakeisti, turite globaliau mąstyti, didinti viską milijonus, milijardus kartų.

Įkandin žinios apie skyrybas, fondas išplatino pranešimą, kuriame akcentuoja veiklos tęstinumą. Gatesai toliau bendradarbiaus kurdami ir tvirtindami fondo strategijas, gindami fondo prioritetus, kuriant veiklos kryptį. "Dalijamės tikėjimu šia misija ir tęsime savo bendrą darbą fonde", – pranešdama apie skyrybas patikino B. ir M.Gatesų pora.

Anot "New York Times", fondo vykdantysis direktorius Markas Suzmanas kolegoms išplatiname e.laiške pabrėžė, kad: "Mūsų pirmininkams dabar yra sunkus asmeninių pokyčių metas. Tačiau jie mane patikino, kad toliau dalyvaus fondo, kurį drauge sukūrėte pastaruosius 20 metų sunkiai dirbdami, veikloje."

Viską dalys pusiau

Gatesų skyrybos neišvengiamai bus lyginamos su didelį ažiotažą sukėlusiomis "Amazon" įkūrėjo Jeffo Bezoso skyrybomis: pora į skirtingas puses pasuko po 25-erių vedybinio gyvenimo metų. Buvusi J.Bezoso žmona MacKenzie Scott po skyrybų nesteigė fondo ir pradėjo aukoti milijardus dolerių įvairioms iniciatyvoms.

B.Gateso, šiandien ketvirto turtingiausiųjų planetos žmonių sąraše, turtas vertinamas 146 mlrd. dolerių.

Pagal Vašingtono valstijos įstatymus, skyrybų atveju sutuoktinių turtas padalijamas po lygiai, tačiau dažniausiai teismai būna vieno iš sutuoktinių pusėje, priteisdami jam didžiąją dalį bendrai sukaupto turto. Interneto portalo "TMZ" autoriai skelbia, kad Gatesai pasirašė skyrybų susitarimą, pagal kurį pinigus dalijasi pusiau.

Scanpix nuotr.

Anot "Bloomberg", fondas "Cascade Investments", per kurį B.Gatesas valdo daugelio didelių bendrovių akcijų, M.Gates jau perdavė 1,8 mlrd. dolerių vertės vertybinių popierių. Jai atiteks Kanados nacionalinės geležinkelio bendrovės akcijos (vertė – 1,5 mlrd. dolerių), didžiausio JAV automobilių pardavėjo "Autonation" vertybiniai popieriai (300 mln. dolerių). "Cascade Investments" pasilieka 50 mlrd. dolerių vertės tokių kompanijų kaip "Republic Services" (užsiima atliekų perdirbimu), "Deere" (žemės ūkio technika), "Ecolab" (vandens valymo sistemos) vertybinių popierių.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

situos

globalslykstines varyt i gvantanamo sala iki AA kad apmastytu ka padare?...

Cha cha cha

Kremliaus šunauja (sovietiniai kolonistai, kolaborantai, Karbauskio žalios vištos spaudytojai bei kitos Lietuvos atmatos) stengiasi apdergti ir sumenkinti pasaulinio lygio išradėjus B. ir M. Geitsus, nors patys naudojasi jų darbo vaisiais. Jiems pikta, kad B. ir M. Geitsai savo darbu ir protu susikrovė turtus ir tapo filantropais, padedančiais spręsto žmoniją kankinančias problemas.

tadas

geitsa girdejau, gateso negirdejau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS