B. Johnsonas: Britanija jau perėjo koronaviruso epidemijos piką | KaunoDiena.lt

B. JOHNSONAS: BRITANIJA JAU PERĖJO KORONAVIRUSO EPIDEMIJOS PIKĄ

Koronaviruso epidemijos krečiama Jungtinė Karalystė jau „praėjo piką“, ketvirtadienį pareiškė premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), nors per pastarąją parą mirus dar 674 žmonėms bendras aukų skaičius padidėjo iki 26 711.

Vertinant pagal bendrą epidemijos aukų skaičių, šiuo metu Britanija yra trečia labiausiai paveikta šalis po Jungtinių Valstijų ir Italijos. Nuo trečiadienio JK į koronavirusinės infekcijos COVID-19 aukų statistiką įtraukia ne tik ligoninėse mirusius pacientus, bet ir kitus žmones, pavyzdžiui, mirusius slaugos namuose.

Tačiau B. Johnsonas, pirmąkart sudalyvavęs kasdieniame vyriausybės pasitarime, kai pats persirgo COVID-19, teigė, kad esama priežasčių padėtį vertinti optimistiškai.

„Pirmąkart perėjome šios ligos piką... ir dabar kreivė leidžiasi“, – jis sakė žurnalistams.

„Dabar judame per piką – arba veikiau judame per galėjusį būti didžiulį piką, tarsi važiuotume kokiu nors milžinišku Alpių tuneliu“, – kalbėjo jis.

„Ir dabar matome priešais save saulės šviesą ir ganyklas. Taigi, gyvybiškai svarbu, kad dabar neprarastume kontrolės ir neįsirėžtume į antrąjį, dar didesnį kalną“, – tęsė B. Johnsonas.

Vyriausybės vyriausiasis patarėjas mokslo reikalams Patrickas Vallance'as (Patrikas Volansas) sakė, kad šiuo metu užkrečiamumo rodiklis jau yra mažesnis už vienetą, taip pat mažiau užsikrėtusiųjų hospitalizuojama ir gydoma intensyviosios terapijos skyriuose.

Visa tai daro poveikį bendram mirštamumui, pridūrė jis.

Užkrečiamumo rodiklis „R yra mažesnis už vienetą. Manome, šalies mastu jis yra tarp 0,6 ir 0,9. Galbūt kai kuriose vietose kiek mažesnis, kitur – didesnis, bet mažesnis už vienetą visoje šalyje“, aiškino P. Wallance'as.

R indeksas rodo, kiek vienas užsikrėtęs žmogus užkrečia kitų žmonių. Jeigu jis tampa mažesnis už vienetą, galima daryti išvadą, kad ligos protrūkis silpnėja.

B. Johnsonas grįžo į darbą tokiu metu, kai padidėjo spaudimas sušvelninti kovo pabaigoje įvestas karantino priemones, turėjusias sumažinti koronaviruso plitimą, tačiau padidinusias nuogąstavimus dėl socialinio atsitolinimo poveikio ekonomikai.

Pasak premjero, ateinančią savaitę vyriausybė paskelbs „gaires“, kaip ketinama švelninti suvaržymus.

„Kiekvienos priemonės datos ir laikas labai priklausys nuo epidemijos padėties“, – pridūrė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Adva"kotas \\\\\\.../////

Mano manymu litvako liga buvo surežisuota.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS