B. Johnsonas giria „nesugriaunamus“ Britanijos ir JAV santykius | KaunoDiena.lt

B. JOHNSONAS GIRIA „NESUGRIAUNAMUS“ BRITANIJOS IR JAV SANTYKIUS

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) gyrė „nesugriaunamus“ Britanijos ir Amerikos santykius po pirmo susitikimo akis į akį su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), įvykusio prieš penktadienį prasidedančias Didžiojo septyneto (G-7) vadovų derybas.

„Tai santykiai, kuriuos galima vadinti tvirtais ir prasmingais, kaip jums patinka, galima – nesugriaunamais santykiais“, – sakė B. Johnsonas penktadienį ryte transliuotame interviu britų visuomeninei televizijai BBC.

„Tai santykiai, kurie tęsiasi labai ilgai ir yra svarbi taikos bei gerovės Europoje ir visame pasaulyje dalis“, – kalbėjo jis.

Anot B. Johnsono, ketvirtadienį per pirmą tiesioginį jųdviejų susitikimą jis su J. Bidenu „gana išsamiai“ aptarė „maždaug 25 klausimus“, įskaitant „Brexito“ sukeltus sutrikimus Šiaurės Airijoje.

Britų premjeras nesureikšmino J. Bideno, besididžiuojančio savo airiškomis šaknimis, nepasitenkinimo dėl Londono nenoro vykdyti „Brexito“ susitarimo protokolo dėl Šiaurės Airijos.

Protokole numatyta uostuose taikyti muitinės kontrolę prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios Britanijos dalies. Tai kursto nepasitenkinimą tarp provincijos junionistų, patikras uostuose laikančių grėsme Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui.

Londonas anksčiau šiais metais sustabdė patikras dėl grasinimų uostų darbuotojams. Nesutarimai dėl protokolo britų valdomoje provincijoje išprovokavo rimčiausius pastarųjų metų neramumus ir smurto protrūkį.

„Visi labai suinteresuoti užtikrinti, kad būtų išlaikyta esminė Didžiojo penktadienio susitarimo simetrija“, – sakė B. Johnsonas, kalbėdamas apie 1998 metų sutartį, užbaigusią britų valdomoje provincijoje tris dešimtmečius vykusį kruviną konfliktą tarp katalikų ir protestantų bendruomenių, nusinešusį daugiau nei 3 500 gyvybių.

„Manau, galime tai išspręsti“, – pridūrė jis.

B. Johnsonas sakė, kad susitikime su J. Bidenu jis taip pat iškėlė britų paauglio Harry Dunno (Hario Dano), žuvusio per Amerikos diplomato sutuoktinės sukeltą automobilio avariją, klausimą. Po avarijos ji skubiai išvyko iš Britanijos į Jungtines Valstijas, prisidengdama diplomatine neliečiamybe. 

J. Bidenas „aktyviai domėjosi šia byla“, sakė B. Johnsonas.

„Kaip žinote, jis turi asmeninių priežasčių itin jautriai reaguoti į šį klausimą“, – sakė premjeras.

J. Bidenas neteko pirmosios žmonos ir vienerių metų dukters per 1972 metais įvykusią automobilio avariją.  

Pasak B. Johnsono, problemų šiuo atveju kyla, nes yra „vykdomosios valdžios poveikio teisei, teisminėms institucijoms ir teisės sistemai ribos, bet abi pusės bendradarbiauja“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

palauk

rudens tai bus aisku kas tvirta o kas blefas?;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS