B. Johnsonas svarbius fiskalinius sprendimus paliks kitam JK ministrui pirmininkui | KaunoDiena.lt

B. JOHNSONAS SVARBIUS FISKALINIUS SPRENDIMUS PALIKS KITAM JK MINISTRUI PIRMININKUI

  • 1

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) iki savo pasitraukimo kitą mėnesį nedarys „svarbių fiskalinių intervencijų“, pirmadienį sakė jo atstovas, nors pasigirdo raginimų vyriausybei nedelsiant imtis veiksmų dėl smarkiai išaugusių pragyvenimo išlaidų.

B. Johnsonas, sugrįžęs iš Slovėnijos po penkias dienas trukusio pavėluoto medaus mėnesio su žmona Carrie (Keri), kritikuojamas dėl išvykos Anglijos bankui perspėjant, kad gresia metų trukmės recesija.

B. Johnsonas buvo išvykęs kaip tik tokiu metu, kai atostogavo iždo sekretorius Nadhimas Zahawi (Nadimas Zahavis), o centrinis bankas, siekdamas pažaboti infliaciją, padidino palūkanų normas didžiausiu per beveik tris dešimtmečius dydžiu.

Po virtinės skandalų B. Johnsonas praėjusį mėnesį paskelbė, kad rugsėjo 6 dieną atsistatydins. Postą jis perleis Liz Truss (Liz Tras) arba Rishi Sunakui (Rišiui Sunakui), iki rudens kovosiantiems Konservatorių partijos lyderio rinkimuose.

„Pagal įsigalėjusią tvarką ne šiam ministrui pirmininkui daryti svarbias fiskalines intervencijas šiuo periodu, – reporteriams sakė B. Johnsono atstovas. – Tai turės daryti būsimasis ministras pirmininkas.“

Atstovas priminė, kad B. Johnsono vyriausybė jau pristatė kelias priemones, padėsiančias žmonėms dėl kylančių kainų, bet pripažino, kad „kai kurie pasauliniai sunkumai padidėjo“ nuo to laiko, kai priemonės buvo paskelbtos.

Kovoje dėl partijos lyderio ir JK ministro pirmininko postų pirmaujanti L. Truss ir jos varžovas R. Sunakas žada iškart pradėti kovoti su įsismarkavusia infliacija ir prastėjančiomis ekonominės sąlygomis Britanijoje.

Tačiau įvairių politinių jėgų veikėjai, tarp jų buvęs ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas), reikalauja skubesnių veiksmų.

„Kai sakau, kad žmonės miega prie vairo, tai yra netiesa – jie nebuvo prie vairo“, – radijui LBC sakė G. Brownas. Pirmadienį jis įvairių transliuotojų studijose kalbėjo apie prastėjančią padėtį dėl pragyvenimo krizės.

„Tai problema. Turime sugrąžinti juos prie darbo, kad [jie] imtųsi būtinų veiksmų“, – sakė jis ir pridūrė: „Nepakanka veikti rugsėjį ar spalį.“

Dauningo gatvė praėjusią savaitę atsisakė patvirtinti, kur B. Johnsonas leido medaus mėnesį, bet tvirtino, kad jis vis tiek vadovauja ir neperdavė šios funkcijos pavaduotojui Dominicui Raabui (Dominikui Rabui).

Slovėnijos televizijos pranešė, kad B. Johnsonas iš šalies išvyko sekmadienį vakare, praleidęs keturias naktis viename kalnų kurorte ir apsilankęs sostinėje Liublianoje.

„Įlipome į visus pasiekiamus kalnus, šokome į  ežerus, važinėjomės dviračiais ir nuostabiai praleidome laiką“, – išvykdamas Slovėnijos televizijoms sakė britų lyderis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė

Borisas iš padugnių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS