B. Johsonas tikisi su J. Bidenu susitarti dėl klimato ir prekybos | KaunoDiena.lt

B. JOHSONAS TIKISI SU J. BIDENU SUSITARTI DĖL KLIMATO IR PREKYBOS

  • 0

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sekmadienį siekė užglaistyti nesutarimus su išrinktuoju Jungtinių Valstijų prezidentu Jo Bidenu (Džo Bidenu) ir akcentavo tvirtą JK ir JAV aljansą ir kalbėjo apie būsimą partneryste klimato kaitos klausimu.

Ankstesni priešiški B. Johnsono komentarai apie buvusią demokratų J. Bideno ir JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administraciją dabar atsisuko prieš jį, J. Bidenui laimėjus prieš Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Tačiau britų premjeras atkreipė dėmesį į platesnį vaizdą ir dabar nesureikšmino nesutarimų, susijusių su planais po „Brexito“ dėl Šiaurės Airijos, kurios taikos susitarimas J. Bidenui yra svarbus.

„JAV yra mūsų artimiausia ir svarbiausia sąjungininkė. Ir taip buvo keičiantis prezidentams ir premjerams. Tai nepasikeis, – per televiziją paskelbtame interviu sakė B. Johnsonas. – Nekantriai laukiu galimybės dirbti su prezidentu J. Bidenu ir jo komanda prie daugybės svarbių klausimų, kurie mums yra svarbūs ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais, įskaitant kovą su klimato kaita, prekybą ir tarptautinį saugumą.“

Pasak Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus Dominico Raabo (Dominiko Rabo), B. Johnsonas „netrukus, kai ateis laikas“ susisieks su J. Bidenu.

Britų premjeras taip pat akcentavo bendras jo ir J. Bideno vertybes apsaugant demokratiją, žodžio laisvę, žmogaus teises, laisvą prekybą ir tarptautines taisykles.

„Ir visiems šiems dalykams šiuo metu kyla grėsmė. Todėl Jungtinės Valstijos ir Britanija vienija jėgas, kaip tai darė daugybę kartu praeityje, kad apsaugotų tas vertybes. Todėl manau, kad daugiau dalykų mus vienija, nei skiria“, – pareiškė JK vyriausybės vadovas.

Rugsėjį J. Bidenas perspėjo Britaniją, kad ši gali nesitikėti prekybos susitarimo su JAV, jeigu sausio 1 d. įsigaliojus „Brexitui“, Šiaurės Airija taptų skyrybų su Europos Sąjunga „auka“.

B. Jonsonas sakė, kad jo vyriausybės sunkos prekybos derybos su ES ir JAV yra „du atskiri dalykai“, ir pridūrė, kad susitarimo su Briuseliu „pagrindiniai principai yra iš esmės aiškūs“.

Anot britų premjeru, niekada ir nebuvo tikėtasi, kad susitarimas dėl transatlantinės prekybos su jokia JAV administracija bus „juokų darbas“, tačiau jis pridūrė, kad „manau, jog turime gerų galimybių kažką padaryti“.

Manoma, kad B. Johnsonui ir J. Bidenui bus gerokai lengviau rasti sąlyčio taškų dėl klimato kaitos po to, kai D. Trumpas neigė klimato kaitos krizės egzistavimą ir nurodė JAV trauktis iš Paryžiaus kovos su klimato kaita susitarimo.

B. Johnsonas pažymėjo, kad kitąmet jis pirmininkaus tiek Didžiojo septyneto šalių viršūnių susitikimui bei Jungtinių Tautų aukščiausio lygio susitikimui klimato kaitos klausimu COP 26.

„Ir aš manau, kad Baltuosiuose rūmuose Vašingtone esant prezidentui J. Bidenui, galime realiai tikėtis Amerikos pasaulinės lyderystės kovoje su klimato kaita“, – pareiškė B. Johnsonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS