B. Obama ragina Europos sąjungininkes padidinti išlaidas gynybai | KaunoDiena.lt

B. OBAMA RAGINA EUROPOS SĄJUNGININKES PADIDINTI IŠLAIDAS GYNYBAI

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį savo sąjungininkėms Europoje pareiškė, kad jų pareiga didinti išlaidas gynybai mainais į JAV apsaugą, esant nestabiliai padėčiai žemyne.

„Mes matėme nuolatinį (finansavimo) mažėjimą, tai turi pasikeisti“, – sakė B.Obama, skųsdamasis dėl išlaidų kariuomenei apkarpymo visoje Europoje ekonominiu sunkmečiu.

Pasak B.Obamos, išskyrus kelias išimtis, tarp kurių yra ir Lenkija, Europos šalys neatlieka savo darbo Aljanse – tai išryškėjo per Rytų ir Vakarų nesutarimus dėl Ukrainos.

„Jos tikisi visateisės narystės, kai kalbama apie jų gynybą, vadinasi, jos turi taip pat įnešti savo indėlį, kuris atitiktų visateisę narystę“, – kalbėjo B.Obama spaudos konferencijoje Varšuvoje.

Pasak B.Obamos, NATO yra JAV saugumo „kertinis akmuo“.

„Bet mes negalime visko padaryti vieni, – pridūrė jis. – Turime užtikrinti, kad visos visateisės NATO narės turėtų visateisę narystę“.

Kartu su JAV vadovu spaudos konferencijoje dalyvavęs Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowski (Bronislavas Komorovskis) pareiškė, jog, atsižvelgusi į naują saugumo padėtį po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, Lenkija padidins savo išlaidas gynybai iki 2 proc. BVP.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS