Baltarusija kritikuoja Didžiosios Britanijos ambasadą už LGBT vėliavos iškėlimą | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJA KRITIKUOJA DIDŽIOSIOS BRITANIJOS AMBASADĄ UŽ LGBT VĖLIAVOS IŠKĖLIMĄ

  • 3

Baltarusija griežtai sukritikavo Didžiosios Britanijos ambasadą Minske už vaivorykštės spalvų vėliavos iškėlimą, minint Tarptautinę dieną prieš homofobiją, pareikšdama, kad lesbiečių, gėjų, biseksualių ir transseksualių žmonių (LGBT) santykiai yra „netikri“.

Šalies Vidaus reikalų ministerijos sekmadienį paskelbtame pareiškime „apgailestaujama“, kad Britanijos ambasada buvo iškėlusi minėtą vėliavą praėjusią savaitę.

Baltarusija, kurią nuo 1994 metų geležiniu kumščiu valdo prezidentas Aleksandras Lukašenka, kaltina Britaniją „sukūrus problemą ten, kur jos nėra“ ir metus iššūkį baltarusių „tradicinėms vertybėms“.

Buvęs kolūkio pirmininkas A. Lukašenka 2012 metais, kai dėl žmogaus teisių pažeidimų Europos Sąjunga įvedė Minskui sankcijas, yra pareiškęs, kad „geriau būti diktatoriumi negu gėjumi“.

Baltarusijoje homoseksualūs santykiai buvo dekriminalizuoti žlugus Sovietų Sąjungai, bet ir toliau išlieka tabu, kaip ir kaimyninėje Rusijoje.

Ilgame Vidaus reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad gėjų teisės yra dirbtinai sukurta sąvoka, nes „vienintelis natūralus būdas daugintis“ yra vyro ir moters santykiai.

„Sakykite, ką norite, bet šie tos pačios lyties (asmenų) santykiai yra netikri, – sakoma ministerijos pareiškime. – LGBT bendruomenė ir visa ta kova už „jų teises“, ir ta jų bendruomenės diena – visa tai netikra!“

„Baltarusija stovi ant tradicinių šeimos ir santuokos institucijų pagrindo“, – nurodė ministerija.

„Mes palaikome tikrus dalykus, jie taip neišsisuks!“ – pridūrė ministerija.

Britanijos ambasados atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad neketina pateikti oficialių komentarų šiuo klausimu, tačiau priminė, kad ambasada vaivorykštės spalvų vėliavą iškelia kasmet gegužės 17-ąją .

Kiek anksčiau ambasados paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame nufilmuota LGBT bendruomenės vėliava, plevėsuojanti tarp JK ir ES vėliavų.

Gegužės 17 dieną ambasadorė Fionna Gibb (Fiona Gib) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „čia, Baltarusijoje, ieškome galimybės skatinti žmogaus teises ir užkirsti kelią diskriminacijai“.

Ambasadorė taip pat skundėsi, kad šiais metais Tarptautinės dienos prieš homofobiją minėjimo šventės organizatoriai sulaukė „nepageidautino spaudimo“, jiems buvo uždrausta rengti savo renginį dviejose vietose, nes inspektoriai paskutinę minutę rado tam tikrų saugumo reikalavimų pažeidimų.

„Labai malonu matyti, kad pareigūnai taip rūpinasi festivalio dalyvių saugumu“, – sarkastiškai parašė ambasadorė.

„Mes visi turime kalbėti apie teisines, kultūrines ir socialines permainas, kurių reikia, kad LGBT bendruomenei lygybė taptų realybe visame pasaulyje“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nuomonė

Baltarusijoje išsigimėliai taip lengvai nepraeis. Ir Batkos niekas nepašokdins.

Tadas

tikriausiai tai Britų, jau tapusi, valstybinė vėliava. Nors jie ir palieka ES, bet matomai ambasadoje vis dar sėdi kažkoks ligonis.

liga

pas mus jau perejas piesia tokiomis spalvomis tuojau ir veliavas reikes kelti juk mes europos noru vikdytojai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS