Baltarusijoje dėl represijų nebeliko daugelio nepriklausomų advokatų | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOJE DĖL REPRESIJŲ NEBELIKO DAUGELIO NEPRIKLAUSOMŲ ADVOKATŲ

  • 0

Jau beveik trejus metus autoritarinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimui žiauriai dorojantis su kitaminčiais, šalies įkalinimo įstaigose yra tūkstančiai politinių kalinių, kasdien pranešama apie naujus areštus.

Tuo pat metu dėl vyriausybės susidorojimo šalyje nebeliko daugelio nepriklausomų advokatų, todėl sulaikytiesiems vis sunkiau pasirūpinti bet kokia teisine gynyba.

Siarhejus Zikrackis yra vienas iš tų advokatų, kurie buvo priversti išvykti iš Baltarusijos grasinant suėmimu. Nuo 2020 metų iš daugiau nei 500 jo kolegų buvo atimtos advokato licencijos ir jie pasitraukė iš profesijos, o daugelis jų, susidūrę su represijomis savo šalyje, išvyko į užsienį. Kai kurie net atsidūrė kalėjime.

Pasak S. Zikrackio, Baltarusijoje trūksta nepriklausomų advokatų, galinčių atstovauti daugybei politinių kalinių 9,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje. Šią padėtį jis vadina katastrofiška.

Advokatai nenori imtis „politiškai motyvuotų bylų, ir net tie, kurie jau yra pasirašę sutartis su klientais, nebenori jiems teikti teisinių paslaugų“, telefonu iš vienos Vakarų šalies naujienų agentūrai AP sakė vyras.

„Tikimybė rasti advokatą politiniam kaliniui Baltarusijoje dabar artima nuliui“, – teigė jis.

Tikimybė rasti advokatą politiniam kaliniui Baltarusijoje dabar artima nuliui.

Anot S. Zikrackio, teisininkų paklausa viršija pasiūlą, nes represijos tęsiasi, politinių kalinių skaičius auga, tačiau nėra kam jų ginti.

„Mums jau gana tų laisvių“

A. Lukašenka, 29 metus Baltarusijai vadovaujantis geležiniu kumščiu, po 2020 metais vykusių beprecedenčių protestų prieš ginčijamą jo perrinkimą dar įnirtingiau ėmė persekioti savo kritikus, daugelį jų įkalindamas ar priversdamas bėgti į užsienį. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Kilus protestams, buvo suimta daugiau kaip 35 000 žmonių, tūkstančiai suimtųjų sumušti policijos, uždaryta dešimtys nevyriausybinių organizacijų ir nepriklausomos žiniasklaidos priemonių.

Teisingumo ministerijos teigimu, advokatų skaičius Baltarusijoje sumažėjo nuo maždaug 2 200 prieš trejus metus iki maždaug 1 650 šiemet.

S. Zikrackis sakė, kad valdžios institucijos sukūrė sistemą, pagal kurią atstovauti politiniams kaliniams gali tik valdžiai lojalūs advokatai.

„Tai išniekina pačią teisinės gynybos idėją, o iš politinių kalinių ne tik atimama teisė į teisinę pagalbą, bet jie net negali pranešti apie kankinimo sąlygas už grotų“, – teigė jis.

Baltarusijos teisinėje sistemoje, kurioje kaltinamajam pateikus kaltinimus apkaltinamasis nuosprendis yra beveik neabejotinas, nepriklausomi advokatai vis dar atlieka svarbią funkciją. Pavyzdžiui, jie užtikrina, kad byla nebūtų baigta skubotai ir kad būtų laikomasi teisinių procedūrų, taip pat jie yra svarbūs bendravimui tarp sulaikytųjų ir jų artimųjų.

Neseniai pasakytoje kalboje A. Lukašenka atvirai pareiškė, kad gynybos advokatai turi būti kontroliuojami.

„Gynybos advokatas yra valstybės tarnautojas ir jo veiksmai turi būti grindžiami teisinėmis normomis, o ne kažkokiomis įsivaizduojamomis normomis, pavyzdžiui, žodžio laisve ir kitomis laisvėmis, – sakė jis. – Mums jau gana tų laisvių.“

Advokatai už grotų

Aštuoni garsūs advokatai, gynę politinius kalinius, dabar atlieka ilgas kalėjimo bausmes. Jų bylos laikomos sufabrikuotomis.

Tarp jų – advokatas Maksimas Znakas, kuris atstovavo vienam iš pretendentų į prezidentus ir gavo 10 metų laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą ekstremistinės grupės veikloje, sąmokslą užgrobti valdžią ir raginimus imtis veiksmų prieš nacionalinį saugumą.

Aliaksandras Danilevičius, pasisakęs prieš Rusijos karą Ukrainoje ir gynęs protestus palaikiusius Baltarusijos sportininkus, gavo tokią pačią bausmę dėl kaltinimų kenkimu nacionaliniam saugumui ir pagalba ekstremistinei veiklai.

2022 metų Nobelio taikos premijos laureatas žmogaus teisių aktyvistas Alesis Bialiackis atlieka 10 metų laisvės atėmimo bausmę po to, kai buvo nuteistas už viešąją tvarką pažeidžiančių veiksmų finansavimą ir kontrabandą. Šiuos kaltinimus jis atmeta.

Jo gynėjui advokatui Vitalijui Brahinecui skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė už prieš nacionalinį saugumą nukreiptų veiksmų kurstymą, o iš kito jo teisininko atimta advokato licencija.

A. Bialiackio žmona Natalija Pinčuk dabar net nenori nurodyti paskutinio likusio advokato, bijodama jį prarasti.

Ji sakė, kad yra beviltiškoje padėtyje, nes apie savo vyrą nieko negirdėjo nuo gegužės, kai jis buvo perkeltas į liūdnai pagarsėjusį žiaurų griežto režimo kalėjimą ir jam nebuvo leista naudotis advokato paslaugomis.

N. Pinčuk teigė per kitus kalinius gavusi informacijos, jog pareigūnai neleidžia A. Bialiackiui turėti net rašiklio ir popieriaus, kad galėtų paprašyti susitikti su advokatu.

Valdžios institucijos uždraudė privačių advokatų kontorų veiklą, o visi gynybos advokatai tapo valstybinių asociacijų, kurias griežtai prižiūri Teisingumo ministerija, nariais. Ji skiria tokių asociacijų vadovus.

Bergždi bandymai susisiekti

Pagal įstatymą kaltinamajam, kuris negali susirasti savo atstovo, valdžios institucijos skiria valstybinį gynėją. Valstybiniai advokatai paprastai stoja tyrėjų, o ne savo klientų pusėn.

Įtampos kurstymu kaltinama Volha Vysockaja sakė, kad bandė susisiekti su valstybės advokatu, kad galėtų susipažinti su savo bylos dokumentais.

„Tačiau jis ne tik atsisakė su manimi kalbėtis, bet ir išjungė savo telefoną bei užblokavo mane visose susirašinėjimo programėlėse“, – pasakojo ji.

24 metų mergina pabėgo iš šalies prieš prasidedant teismo procesui. Ji buvo pripažinta kalta už akių ir nuteista kalėti 12 metų.

„Baltarusijoje advokatai tapo valdžios represijų, o ne gynybos priemone, ir net neaišku, kas blogiau – gynybos nebuvimas teismo proceso metu ar formalus advokato dalyvavimas, įteisinantis nuosprendį“, – sakė V. Vysockaja.

Opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri metė iššūkį A. Lukašenkai 2020 metų rinkimuose ir po balsavimo buvo priversta bėgti iš Baltarusijos, buvo teisiama už akių ir nuteista už ekstremizmą, valstybės išdavystę ir grėsmę valstybės saugumui. Jai skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Ji sakė, kad negalėjo perskaityti savo bylos medžiagos ir pasikalbėti su jai atstovauti paskirtu valstybės advokatu.

Praėjusį mėnesį šimtai iš šalies pabėgusių teisininkų įkūrė Baltarusijos žmogaus teisių teisininkų asociaciją ir paragino Jungtines Tautas imtis veiksmų.

„Baltarusija patvirtino teisės aktus, pažeidžiančius pačius teisinės gynybos principus ir esmę, ir taiko visiškos advokatų kontrolės praktiką, – teigė asociacija. – Represijos sunaikino procedūrines ir profesines advokatų veiklos garantijas, todėl šalyje faktiškai sunaikinta teisinė gynyba.“

S. Zikrackis sakė, kad Baltarusija pasiekė siaubingą momentą.

„Baltarusija greitai virsta koncentracijos stovykla viduryje Europos, – kalbėjo jis. – Represijos Baltarusijoje stiprėja, šalyje trūksta teisininkų, o to pasekmes nesunku nuspėti.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS