Baltarusijos opozicija ragina rinkimų komisiją A. Lukašenkos neregistruoti kandidatu | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOS OPOZICIJA RAGINA RINKIMŲ KOMISIJĄ A. LUKAŠENKOS NEREGISTRUOTI KANDIDATU

Opozicinis Baltarusijos liaudies frontas (BLF) pateikė skundą Centrinei rinkimų komisijai (CRK), reikalaudama neregistruoti autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos kandidatu į valstybės vadovo postą per rugpjūtį vyksiančius rinkimus, trečiadienį pranešė seniausios opozicinės partijos spaudos tarnyba.

„Kaip pagrindą atsisakyti įregistruoti [A. Lukašenkos kandidatūrą] BLF pateikia įrodymų, jog keliant Lukašenką kandidatu buvo naudojami administracijos ištekliai; jo iniciatyvinė grupė naudojosi valstybiniu finansavimu ir kitais materialiniais ištekliais; buvo sukurtos nelygios sąlygos ir taikytos represijos prieš kitus kandidatus į prezidentus“, – sakoma partijos pranešime.

„Matome, kad dabartinė prezidento rinkimų kampanija klostosi pagal blogiausią scenarijų, – pranešime cituojamas BLF vadovas Grigorijus Kostusevas. – Jėgos struktūroms atrištos rankos politinėms represijoms valdžios priešininkams, jų baudžiamajam persekiojimui; areštai ir kankinimai tampa pagrindiniu metodu teisėtam ir teisingam piliečių pasipiktinimui pažaboti.“

Pasak G. Kostusevo, A. Lukašenka, vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų, „begėdiškai veda savo rinkimų kampaniją, nepaisydamas net minimalių suvaržymų, numatytų Rinkimų įstatymu“.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks rugpjūčio 9 dieną.

Liepos 14 dieną CRK planuojam paskelbti, kurie pretendentai buvo įregistruoti kandidatais į valstybės vadovo postą.

Pastarosiomis savaitėmis daug A. Lukašenkos kritikų ir varžovų buvo areštuoti, o visuomenėje populiarūs opozicijos veikėjai susidūrė su didelėmis kliūtimis, siekdami balotiruotis per artėjančius rinkimus, sako apžvalgininkai.

A. Lukašenkos pagrindiniu varžovu per šiuos rinkimus laikomas Viktoras Babaryka šį mėnesį buvo areštuotas įtariant finansiniais nusikaltimais, o kitą dieną prezidentas paskelbė, kad jo vyriausybė sužlugdė užsienio jėgų planą sukurstyti Baltarusijoje liaudies sukilimą.

Už grotų laikomas ir pretendentės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos rinkimų kampanijos štabo vadovas, jos vyras ir populiarus tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pripažino V. Babaryką bei S. Tichanovskį ir virtinę jų bendražygių bei tinklaraštininkų, anksčiau sulaikytų Baltarusijoje, sąžinės kaliniais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kokia ten opozicija ? Keli už jankių pinigus lojantys išgamos, kurių vieta kalėjime...o dar geriau pas baltas meškas.

Anonimas

jei nebus batkos tai bulbasyne bus taip kaip ukruose, o kur dar naujoji ae, tai galas garantuotas bus! o valdzia nori uzgrobt arabai bankininkai

o'Žys \\\\\.../////

Lietuvai tokio prezidento,būtų tvarka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS