Baltarusijos opozicijos lyderė apie nuosprendį vyrui: ne metas verkti | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOS OPOZICIJOS LYDERĖ APIE NUOSPRENDĮ VYRUI: NE METAS VERKTI

Ištremta Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja antradienį naujienų agentūrai AFP sakė „neverksianti“ dėl ilgos kalėjimo bausmės, kurią Minsko režimas skyrė jos vyrui Sergejui Cichanouskiui.

Vietoj to interviu AFP ji pažadėjo, kad padvigubins savo pastangas, kad paskatintų Europos Sąjungą (ES) vardan demokratijos daryti didesnį spaudimą Baltarusijos lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai.

„Žinote, neketinu dėl to pulti į paniką, nes suprantu, kad neturime laiko verkti, neturime laiko apie tai pernelyg daug galvoti“, – sakė ji.

Tai buvo pirmoji S. Cichanouskajos reakcija žiniasklaidai, kai anksčiau antradienį Baltarusijos teismas skyrė S. Cichanouskiui 18 metų kalėti. Dar penki kaltinamieji buvo kartu su juo uždaroje teismo salėje, kai po mėnesius trukusio teismo buvo priimtas nuosprendis. Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad 43 metų „YouTube“ tinklaraštininkas S. Cichanouskis pripažintas kaltu dėl riaušių organizavimo, socialinės neapykantos kurstymo ir kitų kaltinimų.

S. Cichanouskaja kalbėjo Briuselyje, kur ji spaudžia ES pareigūnus išplėsti sankcijas A. Lukašenkai prieš ketvirtadienį vyksiantį ES viršūnių susitikimą.

Tai, kad S. Cichanouskiui skirtas maksimalus terminas, anot jos, įrodė, jog „mano vyras – drąsus, nuostabus žmogus – tapo asmeniniu A. Lukašenkos priešu.“ Ji sakė, kad autokratas, kurio tvirtinimas, kad jis laimėjo rinkimus, pernai sukėlė demonstracijas ir saugumo pajėgos jas žiauriai numalšino, baiminasi jos vyro įtakos opozicijai. „Tai ženklas, kad režimas bijo net žmonių (...) už grotų, net esančių kalėjime (...) Nes vien matyti šiuos nuostabius žmones gali būti  įkvėpimas.“

Ji pažadėjo dar griežčiau kovoti už demokratinius pokyčius savo šalyje ir paskatinti Europos Sąjungą imtis daugiau veiksmų. „Mano žinutė Europos Sąjungai – išlikite vieningi“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja sakė suprantanti, kad ES valstybių narių interesai dėl Baltarusijos gali skirtis, tačiau ragino jas „būti ryžtingesnes ir principingesnes“. „Pagalvokite apie vertybes, – sakė ji, – nes esu tikra, kad demokratinės šalys negali leisti, jog vienas diktatorius paveiktų demokratinių valstybių lyderių protus. Tai nepriimtina, kad vienas diktatorius šantažuotų (...) visą Europą“.

S. Cichanouskaja AFP sakė, kad neturi būdo bendrauti su savo vyru, išskyrus trumpąsias žinutes, perduodamas per jo advokatą. Ji sakė esanti įsitikinusi, kad jos vyras neatliks visos jam skirtos 18 metų laisvės atėmimo bausmės, kurią ji apibūdino tik kaip „skaičių ant popieriaus“, ir kad protestuojant prieš jo įkalinimą bus parašyta „milijonai laiškų“.

„Žinau, kaip sunku atsidurti už grotų ir prarasti laisvės metus, – sakė ji. – Kalinami žmonės mumis patikėjo ir mes negalime jų išduoti. Turime dirbti, dirbti daugiau ir sunkiau, kad išlaisvintume tuos, kuriuos mylime.“

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

21

Ko jai verkt, gyvena kaip inkstas taukuose ir vargo nemato

Andriuks

Aš pasirašau, kad visus diversantus šaudytų, nėr ko juo šerti. Būtent diversantai sukėlė riaušes ir karo židinius Ukrainoj ir griauna tą šalį. Būtent diversantai turėjo Baltarusiją įvelt į karą ir atiduot išvogt globalistams. Būtent diversantai Lietuvoje pradėjo mėtyt akmenis į Seimo langus, kai taikus demonstrantai atėjo tik pasikalbėt. Paskui diversantai dingo, o guminės kulkos skrido į nekaltus žmones. Pastipęs šuo geriau nei diversantas.

Dfg

Kokie dar milijonai parašų? Tas tipas Baltarusijoj žinomas kaip aferistas ir vagis, tikrai nieks už jį mūrų nestos. Žinoma, galima kažkiek parašų nupirkt, kažkiek suklastot, bet tai tuščias reikalas. Žmonės baudžiami pagal įstatymus, o ne pagal parašų skaičių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS