Baltarusijos opozicijos lyderės nominuotos 2021 metų Nobelio taikos premijai | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOS OPOZICIJOS LYDERĖS NOMINUOTOS 2021 METŲ NOBELIO TAIKOS PREMIJAI

Norvegijos parlamentaras Geiras Toskedalas (Jeiras Tuskedalas) nominavo tris Baltarusijos opozicijos lyderes 2021 metų Nobelio taikos premijai už taikių protestų prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą organizavimą, sekmadienį pranešė parlamentaras.

Krikščionių demokratų partijos atstovas G. Toskedalas dienraščiui „Vart Land“ pareiškė nominavęs Svetlaną Cichanouskają, Maryją Kalesnikavą ir Veraniką Capkalą „už jų kovą dėl sąžiningų rinkimų ir už įkvėptą taikią opoziciją neteisėtam Baltarusijos režimui“.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių baltarusių išėjo į Minsko ir kitų miestų gatves dalyvauti dar viename proteste prieš A. Lukašenką, nepaisydami valdžios grasinimų šaudyti į protestuotojus, demonstracijoms tęsiantis jau kelias savaites.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad policija jau sulaikė daugiau nei 100 žmonių.

Mitingų dalyviai protestuoja prieš rugpjūčio 9 dieną vykusių rinkimų, kuriuos A. Lukašenka skelbia laimėjęs, rezultatus.

„Baltarusijos opozicijos politikai pasižymi fantastiška drąsa. Jie rengia taikias demonstracijas, nors valdžia prieš juos naudoja vis didesnį smurtą“, – kalbėjo G. Toskedalas.

Parlamentaras išreiškė viltį, kad nominacija atkreips „dar daugiau dėmesio į taikią kovą prieš paskutinį Europos diktatorių“ bei į visus, kas kovoja už „laisvą ir demokratinę Baltarusiją“.

S. Cichanouskaja, kuriai po rinkimų buvo suteiktas prieglobstis Lietuvoje, paragino A. Lukašenką atsistatydinti iki spalio 25 dienos ir perspėjo, kad priešingu atveju įvyks visuotinis streikas.

Norvegijos Nobelio institutas priima kandidatūras, jei jos pateikiamos iki atitinkamų metų sausio 31 dienos ir jei jas pateikia asmenys, turintys tam teisę.

G. Toskedalis patenka į šią kategoriją, nes yra Norvegijos parlamento narys.

Kiekvienais metais Nobelio institutas gauna šimtus nominacijų. Institutas kandidatų pavardes laiko paslaptyje 50 metų, nors kandidatūras pateikusiems asmenims leidžiama viešai atskleisti pasiūlytus kandidatus.

Rugsėjį du kiti įstatymų leidėjai iš Švedijos ir Norvegijos pranešė, kad 2021 metų Taikos premijai iškėlė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kandidatūrą.

Šių metų Nobelio taikos premija atiteko Jungtinių tautų Pasaulio maisto programai.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

pagarba--moterims

D.TRUMP beabejones ,kovoja dideli"kara"pries Bideno kvailius Tas protingas baltaveidis vertas nominuoti Nobelio premija,,DIEDUK,o tos drasios bialorusiu moterys--vertos pagarbos;;nekiekvienas eitume I kova su bebranosiu lukashenkovu..Pagarba JOMS,,ir nereikia JAS purvu drabstyti,,Jos geriau supranta savo tauta ,negu mes -svetimtauciai,,,,o visa -kita ==tai politikieriu juodi darbai

DIEDUKAS

15 tūkstančiu,juk ne 9 milijonai gyvenančiu baltarusių.Jie suvežti iš visos Baltarusijos prižadėjus aukso kalnus ir pilnai tikiu,kad nupirkti jankiškais doleriais ir europietiškais eurais.Kodėl neprašoma referendumo,kur dalyvautu daugumas.Ta žiūrkė pasislėpusi Lietuvoje loja,kiršindama tautą.Mat vyras už aferas sėdi.NEŠVARŪS JANKIŲ DOLERIAI DARO PURVINĄ DARBĄ,O RIAUŠĘS KELIA NUPIRKTAS JAUNIMAS,LABAI NORINTIS VAKARŲ DEMOKRATAMS SUBINES PLAUTI.

Čiubaka

S. Cichanouskaja, kuriai po rinkimų buvo suteiktas prieglobstis Lietuvoje... Nuo kada? Visą laiką aiškino, kad į Lietuvą atvyko, nes vizą metams laiko turėjo. Kita, vertus, jei prašė prieglobsčio, kodėl Pabradėj ar Rūkloje perbėgėlių centre, negyvena? Nežinau tvarkos kaip ten su prieglobsčiu, bet man atrodo kad jis nėra išduodamas iš karto, vos atvykus. Panašėja, kad mūsų kuilius bus čia savo riebią knyslę įkišęs
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS