Baltieji rūmai: nepaisant smūgių husiams, JAV nesiekia konflikto su Iranu | KaunoDiena.lt

BALTIEJI RŪMAI: NEPAISANT SMŪGIŲ HUSIAMS, JAV NESIEKIA KONFLIKTO SU IRANU

  • 13

Jungtinės Valstijos nesiekia konflikto su Iranu, nors ir smogė Teherano remiamiems Jemeno husių sukilėliams, kad sustabdytų jų išpuolius prieš Raudonosios jūros laivybą, penktadienį pareiškė Baltieji rūmai.

„Mes nesiekiame konflikto su Iranu. Nesiekiame eskaluoti ir nėra jokios priežasties eskaluoti daugiau nei tai, kas įvyko per pastarąsias kelias dienas“, – MSNBC sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

 „Tačiau mes žinome, kad Iranas remia husius [sukilėlius]. Žinome, kad jis jiems tiekia raketas ir dronus – tuos pačius daiktus, kuriuos jie naudoja laivybai pulti“, – sakė jis.

„Ir mes labai aiškiai pasakėme, kad Iranas turėtų nutraukti šią paramą.“

Penktadienį Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės surengti antskrydžiai dar labiau sustiprino baimę, kad regione gali kilti platesnio masto konfliktas.

Smūgiai buvo nukreipti į oro pajėgų bazę, oro uostus ir karinę stovyklą, pranešė husių televizijos stotis „al Masirah“, o naujienų agentūros AFP korespondentai ir liudininkai pranešė, kad girdėjo stiprius smūgius Chudaidoje ir Sanoje.

Iranui ir Rusijai pasmerkus šiuos veiksmus, JAV ir JK teigė, kad tokiu būdu siekiama atkurti „stabilumą Raudonojoje jūroje“.

Pastarosiomis savaitėmis husių sukilėliai surengė daugybę dronų ir raketų atakų, nukreiptų prieš komercinius laivus, plaukiančius per Raudonąją jūrą ir Bab el Mandebo sąsiaurį, jungiantį Raudonąją jūrą su Adeno įlanka.

Jie teigia, kad savo išpuoliais solidarizuojasi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojais.

Penktadienį husių sukilėliai pareiškė, kad po koalicijos smūgių JAV ir Jungtinės Karalystės interesai yra jų teisėti taikiniai.

Tačiau Baltųjų rūmų atstovas įspėjo sukilėlius nesiimti atsakomųjų veiksmų.

„Norėčiau atkreipti jų dėmesį į paskutinį sakinį vakarykščiame prezidento pareiškime, kuriame sakoma, kad jis pasilieka teisę imsis tolesnių veiksmų ir nedvejodamas tai padarys“, – pabrėžė J. Kirby.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Egis

Amerika nenori karo su Iranu, nes nepasitiki savo galia ir ginkluote ,tik kare gali pamatyti ant kiek galinga kariuomenė ,jau ir kinų bijo.Amerika parodė savo galią kare su vietnamu ir afganistanu palikdami jiems daug savo karinės technikos.Amerika pasitikėti negalima ,jau parodė kaip finansuos Ukrainą šiais metais ,o žadėjo remti tiek kiek reikės .Reikalingas naujas Europos gynybos blokas ką ir siūlo italai ir netik italai

ne tik JANKIAMS, bet ir ŽYDAMS baigiasi visi keliai ARABŲ

regione- kuo greičiau tai supras , tuo laimingesni grįš į užjūrį

As

Dar vienas jankiu zingsnis link atominio karo provokacijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS