Baltieji rūmai: Ukrainos pajėgos padarė pastebimą pažangą per kontrpuolimą | KaunoDiena.lt

BALTIEJI RŪMAI: UKRAINOS PAJĖGOS PADARĖ PASTEBIMĄ PAŽANGĄ PER KONTRPUOLIMĄ

  • 0

Baltieji rūmai penktadienį pareiškė, kad pastarosiomis dienomis Ukrainos pajėgos padarė pastebimą pažangą tęsdama kontrpuolimą prieš Rusijos kariuomenę pietiniame fronte.

Paklaustas apie kritiką, kad per tris mėnesius Kyjivo pietinė kampanija prieš okupacines Rusijos pajėgas nelabai pasistūmėjo į priekį, Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby (Džonas Kerbis) pripažino, kad kova vyksta lėčiau, nei tikėjosi pati Ukraina.

„Vis dėlto per pastarąsias maždaug 72 valandas pastebėjome, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pietinėje linijoje padarė pastebimą pažangą“, – žurnalistams sakė J. Kirby.

„Jie pasiekė tam tikros sėkmės prieš antrąją Rusijos gynybos liniją“, – sakė jis.

Pastarosiomis dienomis Vakarų mūšio lauko analizė parodė, kad Ukrainos pajėgos įsiskverbė į Rusijos linijas už kelių kilometrų tarp Robotynės ir Verbovės Zaporižios srityje.

Kyjivo tikslas – pasistūmėti tiesiai į pietus iki Azovo jūros, taip atribojant Rusijos sausumos prieigą prie okupuoto Krymo.

Tačiau Rusijos pajėgos įrengė ilgas ir gilias užtvaras visoje vietovėje, įskaitant tankų spąstus, minų laukus ir kitas gynybines priemones, kad sulėtintų Ukrainos judėjimą.

„Bet kuris objektyvus šio kontrpuolimo stebėtojas negali paneigti (...), kad dabar jie padarė pažangą“, – žurnalistams sakė J. Kirby, pavadinęs anoniminių pareigūnų kritiką Ukrainos pastangoms nenaudinga.

Ukrainos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį pareiškė, kad kritikai, kalbantys apie lėtą ukrainiečių pažangą mūšio lauke prieš rusų karius, turėtų užsičiaupti.

Kritikuoti lėtą kontrpuolimo tempą tolygu spjauti į veidą Ukrainos kariui, kuris kasdien aukoja savo gyvybę.

„Kritikuoti lėtą kontrpuolimo tempą tolygu spjauti į veidą Ukrainos kariui, kuris kasdien aukoja savo gyvybę“, – sakė Dmytro Kuleba žurnalistams Tolede Ispanijoje vykusio Europos ministrų susitikimo metu.

„Visiems kritikams rekomenduočiau užsičiaupti, atvykti į Ukrainą ir pabandyti patiems išlaisvinti vieną kvadratinį centimetrą“, – teigė jis.

Šie griežti žodžiai nuskambėjo po to, kai D. Kuleba padėkojo ES ministrams už jų ligšiolinę vyriausybių paramą ir paragino juos tiekti Ukrainai daugiau letalinių ginklų, ilgojo nuotolio raketų, šarvuočių ir oro gynybos sistemų.

Vakarų šalių sostinės, kurios tiekia Ukrainai ginklus ir šaudmenis, atkreipė dėmesį į lėtą ir brangiai kainuojantį puolimo prieš įsitvirtinusias Rusijos pajėgas tempą, tačiau tvirtina, kad jų parama Kyjivui yra ilgalaikė.

Pirmadienį Ukraina pranešė susigrąžinusi rusų užimtą Robotynę Zaporižios regione, o antradienį paskelbė, kad jos pajėgos pasistūmėjo toliau pro rusų gynybos linijas pietiniame fronte netoli šio kaimo.

D. Kuleba trečiadienį paskelbtame kreipimesi teigė, kad išlaisvinus Robotynę, bus lengviau veržtis toliau į pietus, link Krymo.

Ukrainos užsienio reikalų ministras šią savaitę pareiškė nesibaiminantis, jog Vakarų parama jo šaliai kovojant su Rusijos invazija sumažės ir atmetė Jungtinių Valstijų apklausos duomenis, rodančius mažėjančią visuomenės paramą, bei kritiškus kai kurių Amerikos konservatorių komentarus artėjant prezidento rinkimams šalyje.

Rugpjūčio pradžioje CNN užsakymu atlikta ir paskelbta apklausa parodė, kad daugiau nei pusė amerikiečių pasisakė prieš papildomą JAV paramą karo nuniokotai šaliai.

Kai kurių stebėtojų manymu, pernelyg maži Ukrainos pasiekimai mūšio lauke gali paskatinti Vakarus spausti Kyjivą derėtis su Rusija dėl taikos.

Gairės: karas Ukrainoje, JAV, kontrpuolimas, padarė pažangą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS