Baltijos šalys: Sakartvelo „užsienio agentų“ įstatymas kelia abejonių dėl demokratijos | KaunoDiena.lt

BALTIJOS ŠALYS: SAKARTVELO „UŽSIENIO AGENTŲ“ ĮSTATYMAS KELIA ABEJONIŲ DĖL DEMOKRATIJOS

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai trečiadienį pareiškė, kad Sakartvele svarstomas „užsienio agentų“ įstatymo projektas kelia „rimtų klausimų“ dėl šalies demokratijos perspektyvų.

„Raginame Sakartvelo parlamentą atsakingai įvertinti tikruosius savo šalies interesus ir susilaikyti nuo sprendimų, kurie kenkia Sakartvelo žmonių siekiui gyventi demokratinėje šalyje, judančioje europinės ir euroatlantinės integeracijos keliu“, – sakoma pareiškime.

Dėl šio įstatymo projekto šalyje prasidėjo protestai, per kuriuos policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

Reaguodami į šiuos įvykius, Baltijos šalių ministrai taip pat paragino Sakartvelo vyriausybę gerbti žmonių teisę taikiai protestuoti.

Minėtas įstatymo projektas, opozicijos vertinimu, panašus į esamą Rusijoje. Jis reikalauja, kad žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio šaltinių, būtų registruojamos kaip „užsienio įtakos agentai“.

Tarptautinės organizacijos išreiškė susirūpinimą dėl įstatymo projekto, sakydamos, kad jis prieštarauja Sakartvelo demokratijos plėtrai.

Pastaraisiais metais Sakartvelo valdžios institucijos sulaukia vis didesnės tarptautinės kritikos dėl numanomo atsilikimo nuo demokratijos, o tai smarkiai pakenkė Tbilisio ryšiams su Briuseliu.

2012 metais Rusija priėmė įstatymą, kuris leidžia valdžios institucijoms imtis veiksmų prieš nevyriausybines organizacijas, žiniasklaidos priemones ir kitus asmenis, pripažintus „užsienio agentais“.

ES įspėjo Sakartvelą, kad priėmęs šį įstatymą jis pakenks savo galimybėms kada nors įstoti į bloką.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Nesigaus

Amarynui surengt Gruzijoje MidaunDana,jau pasimoke.

Anonimas

...Cha,tai laukiniai[mums jie nesuprantami] laukiniai....ir kam lysti su pagalba tiems nesuprantamiems kalnu "oziams"?

Ot teip

Reik kiaukset,kap Ameriks kiauksin.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS