Be sutarties išstojusiai D. Britanijai gali pradėti trūkti vaistų ir maisto? | KaunoDiena.lt

BE SUTARTIES IŠSTOJUSIAI D. BRITANIJAI GALI PRADĖTI TRŪKTI VAISTŲ IR MAISTO?

  • 2

Jungtinės Karalystės pasirengimas išstojimui iš Europos Sąjungos be sutarties tebėra „žemo lygio“ ir eilės Lamanšo sąsiaurio uostuose gali paveikti vaistų bei maisto tiekimą, rodo trečiadienį paskelbtas vyriausybės vertinimas.

Britų parlamentarai praėjusią savaitę balsavimu privertė vyriausybę paskelbti dokumentą „Operation Yellowhammer“ („Operacija „Geltonoji starta“), kuriuo vertinamas „Brexit“ be sutarties scenarijus ir taip pat perspėjama dėl „neramumų visuomenėje“ tokio scenarijaus atveju.

Didžiosios Britanijos planas nevykdyti patikrų prie Airijos sienos tikriausiai „pasirodytų netvarus dėl reikšmingos ekonominės, teisinės ir biosaugumo rizikos“, sakoma dokumente. Jame priduriama, kad tai gali nulemti juodosios rinkos išsiplėtojimą pasienio bendruomenėse.

Vyriausybė pabrėžė, kad vis „atnaujina prielaidas“ šiame dokumente ir kad jis nėra „nei poveikio vertinimas, nei prognozė dėl to, kas, labiausiai tikėtina, įvyks“.

Nors galima kaupti kai kurių produktų atsargas, dėl kitų to padaryti negalima dėl trumpo laikymo termino.

„Jame apibūdinama, kas galėtų įvykti pagrįstai blogiausio scenarijaus atveju“, – rašė už pasiruošimą „kietajam“ išstojimui atsakingas ministras Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas).

Tačiau šie perspėjimai padidino spaudimą ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vyriausybei, kuri yra pažadėjusi spalio 31-ąją išstoti iš ES nepriklausomai nuo to, ar bus pasiektas „skyrybų“ susitarimas.

Anksčiau trečiadienį Škotijos teismas sudavė smūgį ministrui pirmininkui nuspręsdamas, kad prieštaringai vertinamas jo sprendimas prieš „Brexit“ įšaldyti parlamento darbą yra neteisėtas.

Parlamentarai taip pat pareikalavo atskleisti privatų vyriausybės darbuotojų bendravimą dėl parlamento darbo įšaldymo, bet šis prašymas buvo atmestas.

Vyriausybė nurodė, kad prašymas prieštarauja įstatymui dėl tyrimų, Europos Žmogaus teisių konvencijai ir Duomenų apsaugos įstatymui.

„Geltonosios startos“ dokumentuose, pažymėtuose rugpjūčio 2-osios data, perspėjama, kad „Brexit“ be sutarties atveju iki 85 proc. britų sunkvežimių gali būti nepasirengę Prancūzijos muitininkų patikrinimams, todėl gabenamų prekių srautas galėtų sumažėti „iki 40–60 proc. dabartinio lygio“.

Didžiausi sutrikimai galėtų trukti tris mėnesius, priduriama dokumentuose.

Jei poveikis nebus mažinamas, „tai paveiks vaistų ir kitų medicininių prekių tiekimą“.

„Nors galima kaupti kai kurių produktų atsargas, dėl kitų to padaryti negalima dėl trumpo laikymo termino“, – sakoma dokumentuose.

Juose perspėjama, kad „visuomenės ir verslo pasirengimas... išliks žemo lygio,... nes nėra aiškaus sprendimo dėl išstojimo iš ES formos“.

Ypač smarkiai galėtų būti paveiktas Gibraltaras, jei būtų pradėti patikrinimai prie jo sienos su Ispanija.

Ginčų taip pat galėtų kilti žvejybos plotuose, nes ne britų laivai vis dar žvejoja Britanijos vandenyse, be to, „taip pat galėtų padidėti neramumai visuomenėje ir įtampa bendruomenėse“, sakoma vertinime.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Nereikia mūsų gasdint.Lietuva pasisuka nieko neturėdama anglai papuls. Atsieit truks vaistų. Ne tik truks bet tuoj ir į Lietuvą gabenęs.

Nuomone nemegstu zadanciu.

Reikejo mastyt balsavusiem.O ne patiketi kazkieno pazadais.Juk ir musu gyvenimus Lietuvoj lemia bobutes,Balsuoja uz zadancius .Garbina Uspaskicha,Galimai tai nusamdyti troliai.O tas per ,,Facebook,,koks mandras ,viska zinantis,ismanantis tik prileisk prie lovio.Jei prie lovio buvai tai reikejo dirbti Lietuvai,o ne Rusijai ir spygas is ten rodyti mums.Nereikia Lietuvai apsimeteliu .O britai dabar tegu sau grauzia nagus ir be vaistu gydosi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS