Belgrade įvyko dar vienas didelis antivyriausybinis mitingas prieš smurtą | KaunoDiena.lt

BELGRADE ĮVYKO DAR VIENAS DIDELIS ANTIVYRIAUSYBINIS MITINGAS PRIEŠ SMURTĄ

Serbijos sostinėje dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį jau ketvirtą kartą per mėnesį protestavo prieš vyriausybės tvarkymąsi su krize, kilusia po dviejų anksčiau šį mėnesį Balkanų šalyje įvykusių masinių šaudynių, per kurias žuvo 18 žmonių, pusė jų – vaikai.

Nešini gėlėmis demonstrantai, nepaisydami smarkaus lietaus, apsupo valstybinio transliuotojo RTS pastatą, reikalaudami aukščiausio lygio direktorių ir redaktorių atsistatydinimo.

Protestai „Serbija prieš smurtą“ virto vienu didžiausių mitingų judėjimų nuo tų laikų, kai prieš daugiau nei du dešimtmečius dėl plataus masto demonstracijų buvo nuverstas tuometinis serbų lyderis Slobodanas Miloševičius.

Protestus įkvėpė pyktis ant valdančiosios partijos dėl, protestuotojų teigimu, smurto kultūros, kurią skatina vyriausybė ir jos kontroliuojamos žiniasklaidos priemonės.

„Esu čia, nes man nusibodo melas ir korupcija. Niekas čia nepasikeis, kol žmonės nesupras, kad tai įmanoma ir kad mes turime pasirinkimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 40-metis Dušanas Valentas.

Protestai kilo po gegužės pradžioje įvykusių dviejų masinių šaudynių, per kurias žuvo 18 žmonių ir dar keli buvo sužeisti. Devyni iš žuvusiųjų buvo vienos Belgrado pradinės mokyklos mokiniai, kuriuos nušovė trylikametis bendraklasis.

Demonstrantai taip pat nori, kad vyriausybė atšauktų smurtinį turinį propaguojančių televizijos kanalų transliavimo licencijas ir uždraustų leisti provyriausybinius laikraščius, keliančius įtampą prieš politinius disidentus nukreipta medžiaga.

Jie taip pat siekia, kad atsistatydintų vidaus reikalų ministras ir žvalgybos tarnybos vadovas.

Kaip atsaką į opozicijos rengiamus protestus Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius penktadienį surengė savo šalininkų mitingą.

Iš pradžių protestus jis atmetė kaip politinį triuką, bet, atrodo, galiausiai sušvelnino savo poziciją demonstrantų atžvilgiu.

„Tie, kurie per pastarąsias porą savaičių mitingavo, daugiausia yra geri, padorūs ir normalūs žmonės, norintys gero Serbijai“, – penktadienį per mitingą sakė A. Vučičius.

„Tie, kurių negaliu pripažinti, yra politikai, kurie, piktnaudžiaudami didžiausia mūsų žmonių tragedija, negarbingai įeina į istoriją“, – sakė jis, turėdamas omenyje šalį sukrėtusius šaudymo incidentus.

Tačiau prezidentas atmetė jų reikalavimą sudaryti pereinamojo laikotarpio vyriausybę prieš naujus rinkimus.

Šeštadienį A. Vučičius atsistatydino iš Serbijos pažangos partijos (SNS) vadovo pareigų po daugiau nei dešimtmetį trukusio vadovavimo. Vis dėlto manoma, kad jis ir toliau liks įtakingiausia politine figūra šioje Balkanų šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

reik kad visu saliu zmones isvien susijungtu kartu su jegos strukturom kurios kolkas absoliuciai nemasto kad ir jas tas pat laukia is papratymo atsiribodamos nuo visu ir reik tik stymulo kad suprastu o kai tas /stymulas/ pasieks lygi kai nebus kam ir ka skaiciuot bus pervelu tai gal atsibuskite siame durnyne kuris uzrakintas o 2 durniai zaidzia su ugnimi o 3 juokiasi iseina kad visi kiti o ju dauguma irgi durniai nes nieko nedaro z=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS