A. Blinkenas Ankaroje susitiko su Turkijos užsienio reikalų ministru | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS ANKAROJE SUSITIKO SU TURKIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRU

Pirmadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Ankaroje susitiko su Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu, jo kelionė po Artimuosius Rytus skirta Izraelio ir „Hamas“ karui.

Tai pirmasis A. Blinkeno vizitas į Turkiją nuo Izraelio pradėto karo po spalio 7 d. „Hamas“ surengtų išpuolių, tačiau JAV valstybės sekretorius nesusitiks su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, išvykusiu į Turkijos šiaurės rytus.

Policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patranką, kad išvaikytų šimtus protestuotojų, žygiavusių į JAV pajėgų bazę Turkijos pietryčiuose likus kelioms valandoms iki A. Blinkeno atvykimo sekmadienį. Pats R. T. Erdoganas pirmadienį keliavo po atokius Turkijos šiaurės rytus, ignoruodamas aukščiausiąjį Vašingtono diplomatą.

A. Blinkeno ir užsienio reikalų ministro H. Fidano derybos už uždarų durų net ir be Izraelio karo su „Hamas“ būtų buvusios kupinos problemų.  Vašingtonas nekantrauja, kad NATO narės Turkijos parlamentas pagaliau ratifikuotų įstrigusį Švedijos siekį prisijungti prie JAV vadovaujamo gynybos Aljanso. Jungtinės Valstijos taip pat sugriežtino sankcijas Turkijos asmenims ir įmonėms, kurios, kaip manoma, padeda Rusijai išvengti sankcijų ir importuoti prekes, skirtas karui su Ukraina.

Savo ruožtu Ankara nepatenkinta, kad Kongresas vis nepatvirtina JAV prezidento Joe Bideno remiamo susitarimo dėl Turkijos oro pajėgų modernizavimo dešimtimis JAV naikintuvų F-16. Be to, Turkija jau seniai abejoja dėl JAV paramos kurdų pajėgoms Sirijoje, kovojusioms su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“, bet Ankaros laikomoms uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojų atšaka. Ankara suintensyvino oro antskrydžius prieš ginkluotas kurdų grupes Sirijoje ir Irake, tai buvo jos atsakas į spalį įvykdytą ataką Turkijos sostinėje, per ją žuvo du užpuolikai, atsakomybę prisiėmė PKK.

A. Blinkeno vizitas vyksta jam keliaujant po Artimuosius Rytus, per šią kelionę jis užsuko iš anksto nepranešto vizito į Vakarų Krantą, ten sekmadienį susitiko su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu. JAV diplomatas sulaukė daugybės arabų valstybių raginimų siekti neatidėliotinų paliaubų. Izraelis teigia, kad galėtų sutikti su humanitarine pauze ir leisti pasiųsti papildomų pagalbos siuntų, jei „Hamas“ paleis įkaitus. A. Blinkenas palaiko Izraelio poziciją, bet drauge mėgina įtikinti regiono žaidėjas, kad Vašingtonas siekia palengvinti humanitarines kančias.

R. T. Erdoganas sekmadienį pareiškė, kad „Turkijos, kaip nepriklausomos Palestinos valstybės rėmėjos, pareiga nedelsiant sustabdyti smurtą“. Jis sakė, kad Ankara „užkulisiuose dirba“ su regiono sąjungininkėmis dėl nenutrūkstamo humanitarinės pagalbos srauto į Gazos Ruožą. Tačiau R. T. Erdoganas nutraukė ryšius su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir atšaukė Ankaros ambasadorių Izraelyje. Jis taip pat apkaltino Vakarus dvigubais standartais ir moralinio autoriteto praradimu. „Tie, kurie lieja krokodilo ašaras dėl civilių, žuvusių Ukrainos ir Rusijos kare, dabar tylėdami stebi tūkstančių nekaltų vaikų žudymą“, – praėjusį mėnesį sakė R. T. Erdoganas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

blyn sutare /artistai/ dar pametet kaliniu bidui p

SUSIJUSIOS NAUJIENOS