A. Blinkenas aptarė taikos derybas su Armėnijos ir Azerbaidžano vadovais | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS APTARĖ TAIKOS DERYBAS SU ARMĖNIJOS IR AZERBAIDŽANO VADOVAIS

  • 4

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį surengė pokalbius su Armėnijos ir Azerbaidžano vadovais, kad aptartų įstrigusias taikos derybas tarp šių Kaukazo valstybių.

Baku ir Jerevanas jau dešimtmečius konfliktuoja dėl Kalnų Karabacho regiono kontrolės. Baku pajėgos rugsėjį žaibiškai atkovojo anklavo kontrolę iš armėnų separatistų.

Vašingtonas, Briuselis ir Maskva deda diplomatines pastangas, kad normalizuotų abiejų šalių santykius, tačiau platesnis taikos susitarimas vis dar nepasiektas.

Azerbaidžanas atsisakė dalyvauti anksčiau šį mėnesį planuotose derybose JAV dėl, jo nuomone, šališkos Vašingtono pozicijos.

Antradienį telefoninio pokalbio su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) metu A. Blinkenas pabrėžė Jungtinių Valstijų tvirtus santykius su Azerbaidžanu, tačiau taip pat atkreipė dėmesį į pastarojo meto susirūpinimą keliančius dalykus, sakoma jo atstovo spaudai Matthew Millerio (Metjaus Milerio) pareiškime.

Šis pokalbis buvo vertinamas kaip bandymas sugrąžinti JAV į derybų centrą vyraujant Vašingtono ir Baku diplomatinei nesantaikai.

Anksčiau lapkritį JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Europos ir Eurazijos reikalams Jamesas O'Brienas (Džeimsas Obrajenas) pareiškė, kad Vašingtonas atšaukė kelis aukšto lygio vizitus į Azerbaidžaną ir pasmerkė rugsėjo 19-ąją Baku surengtą vienos dienos karinę operaciją Kalnų Karabache.

Azerbaidžanui atgavus regiono kontrolę, beveik visi 100 tūkst. jo gyventojų, daugiausia etninių armėnų, pabėgo į Armėniją ir šalyje sukėlė pabėgėlių krizę.

Kalnų Karabachas tarptautiniu mastu pripažįstamas kaip Azerbaidžano dalis, tačiau dešimtmečius jame gyveno armėnų dauguma. Nuo XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžios šį regioną kontroliavo Armėnijai palankūs separatistai.

Baku teigimu, I. Aliyevas pasakė A. Blinkenui, jog pastarieji Vašingtono pareiškimai ir veiksmai smarkiai pakenkė Azerbaidžano ir JAV santykiams.

Nepaisant to, pasak Azerbaidžano pusės, abi šalys susitarė, jog J. O'Brienas gruodį apsilankys Azerbaidžane, o A. Blinkenas savo ruožtu pažadėjo panaikinti draudimą Azerbaidžano pareigūnams lankytis JAV.

Atskiro pokalbio metu A. Blinkenas taip pat kalbėjosi su Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu ir pabrėžė, kad JAV remia pastangas pasiekti ilgalaikį ir orų taikos susitarimą, sakė jo atstovas spaudai.

Buvusių sovietinių respublikų taikos derybose, kurioms tarpininkaujama tarptautiniu mastu, kol kas padaryta nedidelė pažanga, tačiau abiejų šalių vadovai teigė, kad išsamus susitarimas vis dar gali būti pasirašytas iki metų pabaigos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

KĄ AMERIKOS TERORISTAI

Pametė Armėnijoje, Gruzijoje, Azerbaidžane, Kazachstane, Taivanyje? Gal tai jų "artimi kaimynai"? Atsakymas yra tik vienas - ruošia jiems Ukrainos ateitį...Pusė pasaulio jau apstatyta JAV karinėmis bazėmis...tik...dar daug darbo Kaukaze, Azijoje, Afrikoje, Pietų Amerikoje, Europoje...Ar ne paspringsite, teroristai?

muslimai

ateities Blogis kuris dar neizvelgiamas.

gaila Armenu

Turkija praeity išžude 2000000 Armenu ! faba su azerais kartu galabys jankiam leidud
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS