A. Blinkenas duos parodymus Senatui apie JAV pasitraukimą iš Afganistano | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS DUOS PARODYMUS SENATUI APIE JAV PASITRAUKIMĄ IŠ AFGANISTANO

  • 0

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ateinančią savaitę duos parodymus Senate apie amerikiečių pajėgų išvedimą iš Afganistano, pirmadienį pranešė leidinys „The Hill“.

Leidinio duomenimis, klausymai Senato Užsienio reikalų komitete vyks rugsėjo 14 dieną ir bus skirti „JAV kariuomenės išvedimo iš Afganistano klausimo aptarimui“.

Šiuo metu į klausymų darbotvarkę įtraukta tik A. Blinkeno kalba.

Per klausymus bus aptarta „Amerikos politika Afganistane, įskaitant nesėkmingas [eksprezidento Donaldo] Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos derybas su Talibanu ir [prezidento Joe] Bideno (Džo Baideno) administracijos nesėkmingai įgyvendintą JAV karių išvedimą“, anksčiau sakė Komitetui pirmininkaujantis demokratas Robertas Menendezas (Robertas Menendesas).

„Komitetas sieks visapusiškai išnagrinėti šias nesėkmes ir įvertinti, kodėl Afganistano nacionalinės gynybos ir saugumo pajėgos taip greitai pasidavė“, – pridūrė R. Menendezas.

Sprendimą išvesti karius iš Afganistano priėmė J. Bideno pirmtakas prezidento poste D. Trumpas. Dabartinė administracija nusprendė šį sprendimą įgyvendinti.

Rugpjūčio 31 dieną J. Bidenas oficialiai paskelbė apie 20 metų trukusio Afganistano karo pabaigą. Šis konfliktas prasidėjo JAV ir jų NATO sąjungininkių įsiveržimu į Afganistaną, surengtu atsakant į Rugsėjo 11-osios teroristines atakas Amerikoje.

Paskutinis JAV karinis lėktuvas išskrido iš Kabulo vėlų rugpjūčio 30-osios vakarą. Tuo orlaiviu buvo evakuoti paskutiniai amerikiečių kariai, saugoję oro uostą, taip pat jo teritorijoje dirbę diplomatai.

Liepą ir rugpjūtį Talibano kovotojai vieną po kitos užėmė beveik visas Afganistano provincijas, o rugpjūčio 15 dieną įžengė į sostinę Kabulą. Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) ir daugelis jo vyriausybės narių pabėgo iš šalies.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS