A. Blinkenas ir Kinijos vyriausiasis diplomatas surengė „tiesiogines, atviras derybas“ | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS IR KINIJOS VYRIAUSIASIS DIPLOMATAS SURENGĖ „TIESIOGINES, ATVIRAS DERYBAS“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), vėlai šeštadienį surengęs retas derybas su Kinijos diplomatijos vadovu Wang Yi (Vang I), perspėjo Kiniją nekartoti „neatsakingo veiksmo“, kai į Amerikos oro erdvę buvo nuskraidintas šnipinėjimo balionas.

Itin lauktas abiejų pareigūnų susitikimas įvyko Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose, didėjančios įtampos tarp Vašingtono ir Pekino akivaizdoje.

Jungtinės Valstijos pavojaus signalą paskelbė po to, kai virš kelių slaptų branduolinių ginklų objektų jų teritorijoje buvo pastebėtas didžiulis baltas Kinijos balionas. Vasario 4-ąją jis buvo numuštas netoli rytinės pakrantės.

Dėl šio incidento A. Blinkenas staiga atšaukė savo retą kelionę į Kiniją.

Pekinas neigia, kad naudoja šnipinėjimo balionus, ir sako, kad minėtasis balionas buvo skirtas orų tyrimams. Vėliau jis apkaltino Vašingtoną, kad šis siunčia savo šnipinėjimo balionus virš Kinijos teritorijos, tačiau JAV tai paneigė.

Per šeštadienio susitikimą A. Blinkenas „tiesiogiai kalbėjo apie nepriimtiną JAV suvereniteto ir tarptautinės teisės pažeidimą, kai (Kinija) JAV teritorinėje oro erdvėje dideliame aukštyje paleido stebėjimo balioną, ir pabrėžė, kad šis neatsakingas veiksmas daugiau niekada neturi pasikartoti“, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

„Sekretorius aiškiai pasakė, kad Jungtinės Valstijos nesitaikstys su jokiais mūsų suvereniteto pažeidimais“, – pridūrė jis.

A. Blinkenas taip pat perspėjo Wang Yi „dėl pasekmių ir padarinių, jei Kinija teiks materialinę paramą Rusijai arba padės išvengti sisteminių sankcijų“, sakė N. Price'as.

Pasak vieno aukšto rango Valstybės departamento pareigūno, per maždaug valandą trukusias derybas valstybės sekretorius kalbėjo „labai tiesiogiai ir atvirai“.

Pareigūnas teigė, kad kalbėdamas apie Rusiją jis taip pat buvo „gana tiesmukas“.

Savo ruožtu Wang Yi pasakė A. Blinkenui, kad jų šalių santykiams pakenkė tai, kaip Vašingtonas reagavo į oro balioną.

Tai klaidingas požiūris į Kiniją, ir, remdamosi šiuo požiūriu, Jungtinės Valstijos naudoja visas savo priemones, kad apšmeižtų Kiniją ir susidorotų su ja, taip pat įtraukia kitas šalis, kad šios padarytų tą patį.

Wang Yi „aiškiai išreiškė iškilnią Kinijos poziciją dėl vadinamojo dirižablio incidento“ ir „paragino JAV pakeisti kursą, pripažinti ir atitaisyti žalą, kurią Kinijos ir JAV santykiams padarė jos perteklinis jėgos naudojimas“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Anksčiau šeštadienį Miunchene vykstančiame pasaulio lyderių susitikime vyriausiasis Kinijos diplomatas pasmerkė JAV reakciją į balioną kaip „isterišką ir absurdišką“.

„Klaidingas požiūris“

Neįprastai griežtai pasisakydamas prieš Vašingtoną, Wang Yi sakė, kad JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija „klaidingai“ vertina Pekiną.

Jis apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos bando „apšmeižti“ Azijos milžinę, nors Vašingtonas pats įgyvendina politiką, prieštaraujančią jo paradigmoms, pavyzdžiui, laisvąją prekybą.

„Danguje yra daugybė balionų iš daugelio šalių. Ar norite numušti kiekvieną iš jų?“ – retoriškai klausė Wang Yi.

„Raginame JAV nedaryti tokių absurdiškų dalykų vien tam, kad nukreiptų dėmesį nuo savo vidaus problemų“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar ketina susitikti su JAV delegacija, Wang Yi apkaltino Vašingtoną klaidingai vertinant Kiniją kaip rimtą geopolitinį iššūkį ir grėsmę Jungtinėms Valstijoms.

„Tai klaidingas požiūris į Kiniją, ir, remdamosi šiuo požiūriu, Jungtinės Valstijos naudoja visas savo priemones, kad apšmeižtų Kiniją ir susidorotų su ja, taip pat įtraukia kitas šalis, kad šios padarytų tą patį“, – sakė jis.

Wang Yi kaltino JAV „šimtaprocentiniu protekcionizmu, šimtaprocentiniu savanaudiškumu, šimtaprocentiniais vienašališkais veiksmais“ vykdant savo ekonominę politiką. Jis paminėjo mikroschemų įstatymą, pagal kurį puslaidininkių pramonėje subsidijoms ir moksliniams tyrimams skiriami milijardai dolerių (eurų).

Kinijos atstovas pridūrė, kad tikisi, jog Vašingtonas „laikysis pragmatiško ir iniciatyvaus požiūrio“ į Kiniją ir sugrąžins santykius į „patikimo vystymosi kelią“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

NE PALEISTOSE BURBULUOSE ESMĖ

Pagrindinis Amerikos teroristų tikslas sukelti dar vieną karą tarp Kinijos ir Taivanio. Rusijai banditai iš už Atlanto nuleidinėja kraują Ukrainos ir mažu lojančių šuneliu pagalba, o Kinijai nuleidinės kraują Taivanio ir tų pačių lojančių šunelių pagalba. Kaip kitaip valdysi šią planetą?...Tik šį kartą jie patys pasprings - apžiojo per didelį kąsnį...

o

delko taresi mes nesuzinosim tik ne del kazkokio burbulo tas tik akims dumt gal uzsakys daugiau klonu uz gera piniga siust haholams ??? kas zino ?===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS