A. Blinkenas: JAV nesutinka su tuo, jog Brazilija Gazos karą prilygino genocidui | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS: JAV NESUTINKA SU TUO, JOG BRAZILIJA GAZOS KARĄ PRILYGINO GENOCIDUI

Valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas pasakė prezidentui Luizui Inacio Lulai da Silvai, kad Jungtinės Valstijos nesutinka su prieštaringai vertinamais Brazilijos lyderio komentarais, kuriuose jis Holokaustui prilygino Izraelio veiksmus Gazos Ruože, trečiadienį pareiškė vienas JAV pareigūnas.

A. Blinkenas daugiau kaip 90 minučių trukusiame susitikime su L. I. Lula da Silva „aiškiai nurodė, kad mes nesutinkame su šiais komentarais“, žurnalistams sakė aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas. Jiedu, anot pareigūno, prezidento rūmuose sostinėje Brazilijoje surengė „atvirą pokalbį“.

Sekmadienį L. I. Lula da Silva pavadino JAV sąjungininko Izraelio karinę kampaniją Gazos Ruože „genocidu“ ir palygino ją su laikais, „kai Hitleris nusprendė išžudyti žydus“.

Šios pastabos papiktino Izraelį. Dėl to šalis paskelbė Brazilijos lyderį persona non grata.

A. Blinkenas „iškėlė šį klausimą ir aiškiai nurodė, kad mes nesutinkame su šiais komentarais“, sekretorių lydintiems žurnalistams teigė aukštas Valstybės departamento pareigūnas.

Jis pažymėjo, kad A. Blinkenas ir L. I. Lula da Silva dar aptarė tai, ar karo Ukrainoje tema „yra erdvės diplomatijai“. Tai dar vienas klausimas, kuriuo Brazilija dažnai nesutaria su JAV.

„Sąlygų (diplomatijai) šiuo metu nematome“, – tvirtino pareigūnas.

JAV valstybės sekretorius ir Brazilijos prezidentas taip pat pasikalbėjo apie humanitarinę krizę Haityje ir Venesuelą, kuri įsivėlė į teritorinį ginčą su kaimynine Gajana dėl naftos turtingo Esekvibo regiono.

Pareigūnas sakė, kad A. Blinkenas padėkojo Brazilijai už „jos pastangas sumažinti įtampą tarp Venesuelos ir Gajanos“.

L. I. Lula da Silva socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) parašė, kad su A. Blinkenu aptarė tokius klausimus, kaip JAV ir Brazilijos pagalbos darbuotojams iniciatyva, aplinka ir perėjimas prie „švarios“ energijos, taip pat karus Gazos Ruože ir Ukrainoje.

Jis paskelbė nuotrauką, kurioje jis ir A. Blinkenas šypsodamiesi spaudžia vienas kitam ranką.

A. Blinkenas, išvykdamas iš prezidento rūmų, trumpame komentare žurnalistams nurodė, kad tai buvo „labai geras susitikimas“.

Tai pirmoji JAV valstybės sekretoriaus kelionė į Braziliją nuo tada, kai jis pradėjo eiti šias pareigas prieš trejus metus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jonas

Rašytojai rašytojai, pasitikrinkite smegenėles ir pamatytsite-praplautos. Aišku, jei už atlygį, tai dalinai.

ane?

O kaip gi tai pripažinsi, jeigu genocidą vykdo tavo vasalai?

TIESIOG JUOKAS IMA...

Akivaizdžiai Amerikos teroristai remia žydus, bet nesutinka, kad tie žydai vykdo genocidą Palestinos piliečiams. Jeigu tie žydai Amerikos kompanionai - reiškia tai ne genocidas...maždaug taip...Jie net nekalti, kad atomines bombas jau naudojo prieš žmoniją...Jiems viskas galima...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS