A. Blinkenas paragino Izraelį užtikrinti „vienodą“ požiūrį į palestiniečius | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS PARAGINO IZRAELĮ UŽTIKRINTI „VIENODĄ“ POŽIŪRĮ Į PALESTINIEČIUS

  • 1

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) penktadienį paragino Izraelį užtikrinti „vienodą“ požiūrį į palestiniečius, naujajai JAV prezidento administracijai atsargiai sustiprinant pastangas rasti dviejų valstybių konflikto sprendimą.

Telefoniniame pokalbyje su Izraelio užsienio reikalų ministru Gabi Ashkenazi (Gabiu Aškenaziu). A. Blinkenas pabrėžė administracijos įsitikinimą, kad „Izraeliui ir palestiniečiams turėtų galioti vienodos laisvės, saugumo, klestėjimo ir demokratijos priemonės“, teigė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

A. Blinkenas taip pat įsipareigojo „sustiprinti visus JAV ir Izraelio partnerystės aspektus“ ir išreiškė paramą žydų valstybės pastarųjų metų susitarimams normalizuoti santykius su dar keturiomis arabų valstybėmis.

Raginimas išsakytas tuo metu, kai Izraelį vėl apėmęs politinis neapibrėžtumas. Premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) partija „Likud“ jau ketvirtuose parlamento rinkimuose per dvejus metus surinko daugiausiai balsų, tačiau nesugebėjo užsitikrinti daugumos.

Prezidentas J. Bidenas, pabrėždamas savo paramą Izraeliui, taip pat leido suprasti ketinantis atsitraukti nuo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) tvirtos paramos dešiniesiems atstovaujančiam B. Netanyahu.

Prezidento administracija padidino humanitarinę pagalbą palestiniečiams ir pastarosiomis dienomis aiškiai parodė mananti, kad tai, jog Izraelis kontroliuoja Vakarų Krantą yra „okupacija“.

„Manome, kad kalbant apie apgyvendinimo veiklą, Izraelis turėtų susilaikyti nuo vienašališkų žingsnių, kurie dar labiau didina įtampą ir kurie menkina pastangas siekti derybų dėl dviejų valstybių padėties sprendimo“, – ketvirtadienį teigė N. Price‘as.

A. Blinkeno pirmtakas Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) sukūrė precedentą sakydamas, kad nemano, jog Izraelio statybos 1967 metais užimtoje žemėje yra neteisėtos, o pernai apsilankė gyvenvietėje Vakarų Krante.

Vis dėlto A. Blinkenas aiškiai pasakė, kad administracija neatšauks kai kurių D. Trumpo sprendimų, įskaitant Jeruzalės pripažinimą Izraelio sostine.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

JAV TERORISTAI SAVO STICHIJOJE...

Atrodo, kad be jų nurodymų - nei viena pasaulio šalis neturi teisės gyventi pagal savo įstatymus ir gyvenimo būdą. Įsisenėjusi liga matyti kas darosi už Atlanto ir nematyti betvarkės savo panosėje. Greitai Amerika valdys juodaodžių mažuma, kurią baltieji teroristai išnaudojo ne vieną šimtmetį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS