A. Blinkenas Vakarų Krante susitiko su palestiniečių lyderiu | KaunoDiena.lt

A. BLINKENAS VAKARŲ KRANTE SUSITIKO SU PALESTINIEČIŲ LYDERIU

  • 0

Izraeliui trečiadienį toliau bombarduojant Gazos Ruožą, JAV vyriausiasis diplomatas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) susitiko su palestiniečių savivaldos, kuri, kaip tikisi Vašingtonas, pasibaigus karui galėtų valdyti šią pakrantės teritoriją, vadovu.

Palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui) JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad Vašingtonas remia apčiuopiamus žingsnius kuriant Palestinos valstybę.

Jis taip pat pakartojo ilgalaikę Vašingtono poziciją, kad palestiniečių valstybė turi sugyventi su Izraeliu, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).

JAV valstybės sekretoriui atvykus į Ramalą okupuotame Vakarų Krante, dešimtys protestuotojų laikė plakatus su užrašais „Stabdykite genocidą“ ir „Išlaisvinkite Palestiną“.

Vėliau M. Abbasas derybose su Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II) ir Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu) Raudonosios jūros uostamiestyje Akaboje turi aptarti siekį nedelsiant nutraukti ugnį, pranešė Jordanijos karališkieji rūmai.

Spalio 7 dieną islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojų išpuoliu, per kurį, Izraelio duomenimis, žydų valstybėje buvo nužudyta 1 tūkst. 140 žmonių, prasidėjęs karas Gazos Ruože tęsiasi jau daugiau kaip tris mėnesius. „Hamas“ valdomoje teritorijoje, anklavo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio bombardavimus ir sausumos invaziją jau žuvo daugiau kaip 23 tūkst. žmonių.

Pasaulyje kilo susirūpinimas dėl didėjančios humanitarinės krizės, o A. Blinkenas, išreikšdamas nuolatinę JAV politinę ir karinę paramą savo pagrindiniam sąjungininkui regione Izraeliui, paragino imtis veiksmų, kad būtų sumažintas didėjantis civilių aukų skaičius.

Antradienį per bendrą spaudos konferenciją su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad dėl Izraelio apgulties kasdien kenčia pernelyg daug Gazos Ruožo civilių, ypač vaikų.

Tuo metu kovų intensyvumas nemažėja. Izraelio kariuomenė pranešė nukovusi dešimtis kovotojų ir smogusi dar 150 taikinių anklavo centrinėje Magazio ir pietinėje Kan Juniso vietovėse.

Nurodoma, kad Magazyje kariai rado 15 tunelių šachtų, raketų paleidimo įrenginių, raketų, dronų ir sprogmenų, taip pat sunaikino raketų, kuriomis apšaudomas Izraelis, gamybos įrangą.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per naktines atakas 2,4 mln. gyventojų turinčioje teritorijoje, kurioje, Jungtinių Tautų teigimu, dauguma žmonių yra palikę savo namus ir jiems gresia ligos bei badas, žuvo 70 ir buvo sužeista 130 žmonių.

Palestiniečių savivalda

Nuo karo pradžios A. Blinkenas jau ketvirtą kartą lankosi Viduriniuose Rytuose. Naujausioje kelionėje prieš atvykdamas į Vakarų Krantą jis sustojo Turkijoje, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Trečiadienį su netikėtu vizitu jis apsilankys Bahreine, pranešė vienas Valstybės departamento pareigūnas. Po susitikimo su M. Abbasu A. Blinkenas skris į derybas su karaliumi Hamadu, aptarti, kaip užkristi kelią Izraelio ir „Hamas“ karo eskalavimui regione.

Vašingtonas pasiūlė pokario scenarijų, pagal kurį reformuota palestiniečių savivalda valdytų ir Gazos Ruožą, ir Vakarų Krantą, kurį Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų.

A. Blinkenas teigė, kad „Izraelis turi būti palestiniečių lyderių, norinčių vesti savo tautą į taikų gyvenimą kartu su Izraeliu kaip kaimynai, partneris“.

Prasidėjus smurto protrūkiui Vakarų Krante, jis taip pat sakė, kad „nebaudžiamai vykdomas ekstremistinis naujakurių smurtas, gyvenviečių plėtra, griovimas, iškeldinimas – visa tai apsunkina, o ne palengvina Izraelio pastangas pasiekti ilgalaikę taiką ir saugumą“.

Pasak A. Blinkeno, palestiniečių savivaldai taip pat tenka atsakomybė reformuotis, gerinti savo valdymą. Šiuos klausimus jis teigė ketinantis iškelti M. Abbasui.

Visgi B. Netanyahu, kuris vadovauja, kaip manoma, radikaliausiai dešiniojo sparno vyriausybei per visą Izraelio istoriją, nerodo jokio susidomėjimo derybų dėl Palestinos valstybės atnaujinimu.

Izraelio gynybos ministro Yoavo Gallanto (Joavo Galanto) pateiktame pokario plane numatyta, kad Izraeliui likvidavus „Hamas“ Gazos Ruožą valdys vietos pilietiniai komitetai.

A. Blinkenas atsisakė pasakyti, ar B. Netanyahu nuomonė pasikeitė per jų diskusijas.

2007 metais „Hamas“ judėjimas perėmė Gazos Ruožo kontrolę, išstūmęs M. Abbaso partiją „Fatah“, su kuria dalijosi valdžia. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga yra įtraukusios „Hamas“ į „juoduosius“ sąrašus kaip teroristinę organizaciją.

Katare įsikūręs „Hamas“ politinis vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) praėjusią savaitę pareiškė, kad yra atviras idėjai dėl vienos palestiniečių teritorijų administracijos tiek Gazos Ruože, tiek Vakarų Krante.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS