Bosnijos serbų lyderis dėl referendumo šaukiamas į prokuratūrą | KaunoDiena.lt

BOSNIJOS SERBŲ LYDERIS DĖL REFERENDUMO ŠAUKIAMAS Į PROKURATŪRĄ

  • 0

Prokurorai pirmadienį iškvietė Bosnijos serbų lyderį Miloradą Dodiką dėl prieštaringai vertinamo referendumo, kuris įvyko savaitgalį, nepaisant konstitucinio teismo draudimo.

Sekmadienį Bosnijos serbai didžiąja dauguma balsų pritarė „nacionalinės šventės“, kuri minima sausio mėnesį, išsaugojimui, nors ši data labai siejasi su šios suskaldytos šalies 1992-1995 metų pilietiniu karu ir kelia prieštaringus jausmus kitoms šalies etninėms grupėms.

Vieno iš dviejų Bosniją ir Hercogoviną sudarančių politinių darinių – Serbų Respublikos – lyderis M.Dodikas „buvo iškviestas į prokuratūrą kaip įtariamasis“, nurodė prokuratūros atstovas Borisas Grubešičius naujienų agentūrai AFP, tačiau bylos nagrinėjimo datos nenurodė.

Bosnijos konstitucinis referendumas šį referendumą atšaukė, išaiškinęs, kad šventė diskriminuoja ne serbų tautybės šalies gyventojus. Tačiau M.Dodikas nepaisė konstitucinio teismo sprendimo, JAV ir ES nepritarimo bei Serbų Respublikos didžiosios sąjungininkės Serbijos abejonių.

Už konstitucinio teismo sprendimų nepaisymą įstatymai numato nuo šešių mėnesių iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS