Brazilijos prezidentas su Izraelio premjeru apsilankė prie Raudų sienos Jeruzalėje | KaunoDiena.lt

BRAZILIJOS PREZIDENTAS SU IZRAELIO PREMJERU APSILANKĖ PRIE RAUDŲ SIENOS JERUZALĖJE

  • 1

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) pirmadienį tapo pirmuoju valstybės vadovu, apsilankiusiu vienoje švenčiausių judaizmo vietų – prie Raudų (Vakarų) sienos Jeruzalėje – kartu su Izraelio premjeru.

J. Bolsonaro kartu su premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) apsilankė prie Raudų sienos, esančios Rytų Jeruzalėje, okupuotoje Izraelio per 1967 metų Šešių dienų karą ir vėliau aneksuotoje, nors šio žingsnio tarptautinė bendruomenė niekada nepripažino.

Tokie vizitai gali būti laikomi nebyliu Izraelio pretenzijų į Šventojo miesto rytinę dalį parėmimu. Vienas Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad J. Bolsonaro yra pirmasis pareigas einantis valstybės vadovas, apsilankęs toje vietoje kartu su žydų valstybės premjeru.

Abu lyderiai lietui lyjant neilgam priėjo prie Raudų sienos ir priglaudė delnus prie jos akmenų.

Kovo 21 dieną panašų vizitą surengė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas), kuris tapo pirmuoju JAV aukšto rango pareigūnu, apsilankiusiu prie Raudų sienos drauge su Izraelio premjeru.

J. Bolsonaro reiškė tvirtą paramą Izraeliui ir sakė, kad jį sujaudino krikščioniška piligriminė kelionė prie Jordano upės, į kurią jis leidosi prieš porą metų.

Jis taip pat pažadėjo pasekti JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pavyzdžiu ir perkelti Brazilijos ambasadą Izraelyje į Jeruzalę, bet kol kas to nepadarė.

D. Trumpas 2017 metų gegužę tapo pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, apsilankiusiu prie Raudų sienos, tačiau jo tuomet nelydėjo jokie Izraelio lyderiai.

J. Bolsonaro ir M. Pompeo prie Raudų sienos apsilankė prieš balandžio 9-ąją įvyksiančius Izraelio rinkimus, kuriuose premjerui B. Netanyahu rimtą iššūkį meta centristų kandidatas, buvęs kariuomenės vadas Benny Gantzas (Benis Gancas).

Šie apsilankymai suteikė Izraelio premjerui progą akcentuoti svarbų savo kampanijos argumentą, kad jis yra nepakeičiamas Izraelio valstybininkas.

GALERIJA

  • Brazilijos prezidentas su Izraelio premjeru apsilankė prie Raudų sienos Jeruzalėje
  • Brazilijos prezidentas su Izraelio premjeru apsilankė prie Raudų sienos Jeruzalėje
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Palestina

Palestina irgi nusius protesto nota brazilijai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS