Britų žvalgyba: po kelių savaičių Rusijos visuomenė atsidurs pavojuje | KaunoDiena.lt

BRITŲ ŽVALGYBA: PO KELIŲ SAVAIČIŲ RUSIJOS VISUOMENĖ ATSIDURS PAVOJUJE

  • 0

Didžiosios Britanijos žvalgyba prakalbo apie pasekmes, jei kaliniai, užverbuoti kovoti Ukrainoje, „Wagner“ samdinių grupuotėje, ir išgyvenę, bus paleisti į laisvę, rašo UNIAN.

Kaip nurodė britų gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis, jų verbavimas aukščiausią tašką pasiekė 2022 metų rudenį nuteistiesiems pasiūlius laisvę po šešių mėnesių, praleistų Ukrainoje vykstančiame kare

„Nors maždaug pusė užverbuotų kalinių žuvo arba buvo sužeisti, Rusija tikina, kad samdinių grupuotė laikosi pažado išlaisvinti išgyvenusius karo fronte“, – skelbė žvalgyba.

Kaliniams išduotose pažymose rašoma, kad jos patvirtintos Rusijos prezidento Vladimiro Putino dekretu.

„Staigus pavojingų nusikaltėlių antplūdis laisvėje gali tapti rimtu iššūkiu Rusijos visuomenei“, – nurodė britų gynybos ministerija.

2022 metų liepą „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas pradėjo verbuoti kalinius iš Rusijos kolonijų karui Ukrainoje. Už tai jis pažadėjo jiems laisvę. Remiantis skaičiavimais, į karą išvyko apie 40-50 tūkstančių nuteistųjų, tačiau iki 2023 metų pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 77 proc. iš jų.

Anksčiau britų žvalgyba pranešė, kad maždaug pusė kalinių, kurie buvo užverbuoti į „Wagner“ ir išsiųsti į Ukrainą, mirė.

BBC žurnalistai išsiaiškino, kad kapinės Rusijos Federacijoje plečiasi pašėlusiais tempais. Per pastarąsias dvi savaites Rusija patvirtino, kad žuvo mažiausiai 400 kalinių, kuriuos  „Wagner“ užverbavo  karui Ukrainoje.

Gairės: karas Ukrainoje, Wagner, kaliniai, kaliniai laisvėje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS