Briuselis remia vakcinacijos sertifikatų idėją | KaunoDiena.lt

BRIUSELIS REMIA VAKCINACIJOS SERTIFIKATŲ IDĖJĄ

Briuselis remia sumanymą visoje ES nuo COVID-19 paskiepytiems žmonėms išduoti sertifikatus, penktadienį pranešė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen. Vis dėlto ji išsakė abejonę dėl privilegijų tokius sertifikatus turintiems žmonėms.

„Turėti sertifikatą, kad buvai paskiepytas, yra medicininė būtinybė“, – žurnalistams prieš vizitą į Lisaboną sakė U. von der Leyen. Ji pritarė Graikijos premjero Kyriakos Mitsotakio išsakytam siūlymui išduoti tokius sertifikatus.

Tačiau „klausimas, ar toks sertifikatas suteikia pirmenybę ar priėjimą prie tam tikrų dalykų, yra politinis ir teisinis, jį reikėtų aptarti visos Europos lygmeniu“, – teigė EK pirmininkė.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) gruodį, pradėjus vakcinos tiekimą į ES šalis, svarstė skaitmeninio sertifikato išdavimo galimybę.

Vis dėlto PSO ekspertai nerekomenduoja „išduoti imuniteto pasų“, kurie neva rodytų, kad persirgę ar paskiepyti asmenys yra apsaugoti nuo užsikrėtimo grėsmės, tuo metu teigė PSO Europos padalinio aukšto rango ekstremaliosios padėties valdymo pareigūnė Catherine Smallwood. Taigi PSO galimybę išduoti sertifikatus vertino teigiamai dėl patogesnio sekimo, kiek žmonių jau buvo paskiepyti.

K. Mitsotakis antradienį paragino ES sukurti standartizuotą vakcinacijos sertifikatų išdavimo sistemą, kuri esą leistų atgaivinti turizmo sektorių. „Paskiepyti žmonės turėtų galėti laisvai keliauti“, – laiške U. von der Leyen rašė Graikijos premjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS