Briuselyje ne visi dėl A. Navalno mirties kaltina V. Putiną: daryti išvadas – per anksti | KaunoDiena.lt

BRIUSELYJE NE VISI DĖL A. NAVALNO MIRTIES KALTINA V. PUTINĄ: DARYTI IŠVADAS – PER ANKSTI

  • 112

Aleksejaus Navalno našlė Julija žada perimti vyro darbą ir tęsti kovą su Vladimiru Putinu. Praėjus vos kelioms dienoms nuo opozicionieriaus mirties, jo našlė pakviesta į aukščiausių Europos diplomatų susitikimą Briuselyje: ministrai taip siekia parodyti solidarumą su Rusijos opozicija ir pasmerkti V. Putiną. Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai svarsto ir naują sankcijų paketą, o Lietuvos ministras Gabrielius Landsbergis primena, kad anksčiau, kai Rusija nužudydavo opozicionierių, gaudavo papildomų sankcijų. Deja, net Briuselyje ne visi dėl A. Navalno mirties kaltina V. Putiną.

J. Navalnaja atvyko į Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą. O iki tol buvo svarstoma apie galimą jos, kaip opozicijos lyderės, vaidmenį.

„Įdomiausia, ar ji imsis nešti jo vėliavą toliau“, – svarstė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Prieš pat šį susitikimą J. Navalnaja išplatino vaizdo įrašą: jame pareiškė, kad imsis.

„Aš tęsiu Aleksejaus Navalno darbą. Toliau kovosiu už mūsų šalies laisvę. Ir raginu jus palaikyti mane“, – kalbėjo A. Navalno našlė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tą ji pakartojo ir Europos aukščiausiems diplomatams.

„Ji nori tęsti savo vyro kovas dėl geresnės Rusijos. Dėl tokios Rusijos, kurioje politiniai ginčai būtų sprendžiami prie balsadėžių, o ne kulkomis, kaip ji pati sakė“, – kalbėjo Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslaw Sikorski.

Lietuvos diplomatijos vadovas tai vadina „liūdna tradicija“. Kai būdavo nužudomas Rusijos opozicijos atstovas, Europos Sąjunga sugebėdavo susitelkti ir pasiūlyti naują sankcijų paketą.

„Aleksejus Navalnas pats yra autorius daugelio pavardžių, kurios teiktos Europos Sąjungai sankcionuoti. Turėjo gerą informacija kas yra kas Rusijoje, kurie oligarchai remia režimą“, – sakė G. Landsbergis.  

Todėl Europos Sąjungai esą būtų garbinga „liūdną tradiciją“ tęsti.

„Bent jau neatsitraukti atgal. Tai irgi būtų tam tikras ženklas, kad nebegebame net ir to. Tikiuosi, kad taip neatsitiks“, – vylėsi G. Landsbergis.

Briuselis sugalvojo ir simbolinį žingsnį: pervadinti juodąjį žmogaus teisių sankcijų sąrašą A. Navalno vardu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Kad jo vardas amžinai būtų įrašytas Europos Sąjungai ginant žmogaus teises“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Žozepas Borrellis.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Žozepas Borrellis taip pat tikisi, kad šalys-narės pasiūlys naujų sankcijų tiems, kurie tiesiogiai atsakingi už A. Navalną.

„Atsakingiausias – pats V. Putinas. Galime eiti per Rusijos kalėjimų sistemos struktūras, bet nepamirškite, kas yra iš tiesų atsakingas už A. Navalno mirtį“, – tvirtino Ž. Borrellis.

Atsakingiausias – pats V. Putinas. Galime eiti per Rusijos kalėjimų sistemos struktūras, bet nepamirškite, kas yra iš tiesų atsakingas už A. Navalno mirtį.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija išsikvietė Rusijos ambasadorių.

Lietuvoje nuo invazijos Rusijos ambasadoriaus nebėra, bet iškviestas Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis.

Tuo pabrėžiama, kad atsakomybė už A. Navalno mirtį tenka V. Putinui.

Bet nors Vakarų šalys vien A. Navalno įkalinimą buvo pasmerkusios kaip neteisėtą, dėl jo mirties Briuselyje nuomonių yra įvairių.

Pavyzdžiui, Liuksemburgo ministras aiškina, kad daryti išvadas – per anksti, nes galbūt jis numirė natūraliai.

„Jeigu jie su tuo nesusiję, tai jie suinteresuoti, kad būtų atliktas nepriklausomas tyrimas, kuris parodytų, kad jis mirė natūraliai. Jeigu taip nėra, jeigu jie atsisako arba jeigu tarptautinis nepriklausomas tyrimas padaro išvadą, kad jis buvo nužudytas, tada turime daryti išvadas. Bet man reikia to sulaukti. Atsiprašau. Dabar per anksti“, – kalbėjo Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Xavier Bettel.

Europos ministrai Briuselyje susirinko tam, kad apsvarstytų 13-ą sankcijų paketą.

G. Landsbergis sako, ukrainiečiai palikti be šaudmenų, o Briuselyje politikai kalba, ar sugebės šimtą žmonių įtraukti į sankcijų paketą, ar ne.

„Visa techninė diskusija, kurioje mes dabar dalyvaujame, niekaip adekvačiai neprilyginta tai situacijai, kuri yra fronte“, – tvirtino G. Landsbergis.

O kad G. Landsbergiui pabodo daužyti galvą į sieną, byloja ir jo įrašai bei nuotraukų efektai.

Praeitą savaitę jis buvo Miuncheno saugumo konferencijoje. Į socialinį tinklą „X“ įkėlė savo nespalvotą nuotrauką. Parašė, kad jo paklausė, kodėl toks apniukęs ir, kad „kažkas turi pasakyti taip, kaip yra: reikalai prasti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (112)

Turedama

tiek milijonu (is kur,idomu?),galejo ir ponia Nevalniene uzsakyti vyreli,kad dar labiau praturtetu uzsienio dotacijomis.

Anonimas

Navalnas buvo aršus imperininkas, kuris, gavęs valdžią, būtų elgęsis taip pat, kaip ir jo vadinami priešai. Jis aršiai kritikavo Rusijoje klestinčią korupciją, bet ne imperinius ir revanšistinius Putino režimo geopolitinius siekius. Jo panieka ukrainiečių tautai ir neapykanta Ukrainos valstybei buvo didžiulė ir neslepiama.

Kazkaip

niekas nepastebi JAV kalejime nuzudyto Epsteino. Ir nesaukia,kad ji ten Baidenas ar dar kas nudejo. Nekeista!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS