Buvęs D. Trumpo kampanijos vadovas prisipažino dėl sąmokslo prieš JAV | KaunoDiena.lt

BUVĘS D. TRUMPO KAMPANIJOS VADOVAS PRISIPAŽINO DĖL SĄMOKSLO PRIEŠ JAV

  • 5

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) buvęs rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas) penktadienį sutiko bendradarbiauti su specialiojo prokuroro vykdomu tyrimu dėl įtariamo D. Trumpo rinkimų kampanijos ir Rusijos sąmokslo prieš prezidento rinkimus.

P. Manafortas sutiko pripažinti kaltę dėl sąmokslo sukčiauti prieš Jungtines Valstijas – meluojant investuotojams, plaunant pinigus ir vykdant kitus finansinius nusikaltimus, taip pat sąmokslo trukdyti teisingumui, bandant daryti įtaką liudininkams šioje byloje.

Kaip rodo penktadienį specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) teismui perduoti popieriai, iš P. Manaforto kaltinamajame akte anksčiau buvusių septynių kaltinimų liko tik du.

Remiantis pasiektu susitarimu, P. Manafortas galiausiai gali būti nuteistas kalėti iki 10 metų ir neteks milijonų JAV dolerių vertės keturių nekilnojamojo turto objektų, banko sąskaitų ir gyvybės draudimo poliso.

„Prisipažįstu kaltu“, – teismui sakė 69-erių veteranas respublikonas ir politinis konsultantas, išklausęs jam pateiktus kaltinimus.

Jis rimtu veidu klausėsi teisėjos, kuri įvardijo visą jo konfiskuotiną nekilnojamąjį turtą, tokį kaip prabangus namas su baseinu, teniso ir krepšinio aikštelės Niujorke.

Sprendimą bendradarbiauti su galimą Rusijos kišimąsi nagrinėjančiais tyrėjais P. Manafortas priėmė praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai dar vienas artimas D. Trumpo sąjungininkas – jo ilgalaikis asmeninis advokatas Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas) – taip pat sutiko bendradarbiauti su federaliniais prokurorais dėl D. Trumpo kampanijos finansinių pažeidimų.

Pasak Baltųjų rūmų, P. Manaforto sprendimas prisipažinti kaltu jam iškeltoje baudžiamojoje byloje, kad išvengtų antro teismo, „neturi nieko bendra“ su JAV prezidentu.

„Tai neturi visiškai nieko bendra su prezidentu ar jo pergale 2016-ųjų prezidento rinkimuose. Tai visiškai nesusiję dalykai“, – penktadienį pareiškė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders).

Kaltinimai siejami su darbu Ukrainoje

Prieš tris savaites kitoje byloje P. Manafortas buvo pripažintas kaltu dėl aštuonių kaltinimų, įskaitant bankinį sukčiavimą, mokestinį sukčiavimą ir neinformavimą apie sąskaitas užsienio bankuose. Spaudimą Baltiesiems rūmams dar labiau stiprina R. Muellerio tyrimas dėl įtariamo D. Trumpo rinkimų kampanijos ir Rusijos sąmokslo prieš prezidento rinkimus.

Iš kaltinamojo akto išbraukti kaltinimai dėl pinigų plovimo, sąmokslo, melagingų parodymų ir neužsiregistravimo užsienio agentu.

Tačiau šie kaltinimai, kaip ir du kaltinamosios išvados punktai, paminėti penktadienį pasiektame P. Manaforto ir teisėsaugos susitarime, nesiejami su D. Trumpo rinkimų kampanija.

Jie yra susiję su P. Manaforto ankstesniu bendradarbiavimu – apytiksliai nuo 2005-ųjų iki 2014-ųjų – su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovičiumi ir jo prorusiška politine partija.

Anot prokurorų, P. Manafortas neteisėtai dirbo V. Janukovičiaus lobistu ir uždirbo iš šios veiklos dešimtis milijonų dolerių, kurie buvo išplauti per Kiprą ir kitus ofšorus.

Kaltinamojoje išvadoje sakoma, kad buvęs D. Trumpo kampanijos vadovas išplovė per 30 mln. dolerių ir iš šių pinigų įsigijo nekilnojamojo turto ir brangių prekių, tokiu būdu „išviliojo iš Jungtinių Valstijų daugiau kaip 15 mln. dolerių“, kuriuos turėjo sumokėti kaip mokesčius.

Galima D. Trumpo malonė?

Anksčiau buvo spėjama, kad P. Manafortas nebendradarbiaus su R. Muelleriu, tikėdamasis, kad prezidentas suteiks jam malonę. Remiantis ne vienu pranešimu, D. Trumpas svarstė tokią mintį su savo advokatais.

P. Manafortas potencialiai turi informacijos, kiek prezidento kampanija bendravo su Rusija per rinkimus. Anot amerikiečių žvalgybos, Maskva kišosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus, siekdama padėti D. Trumpui įveikti oponentę demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Pažymima, kad P. Manafortas kartu su busimo prezidento sūnumi Donaldu Trumpu jaunesniuoju, žentu Jaredu Kushneriu (Džaredu Kušneriu) ir kitais kampanijos vadovais dalyvavo viename susitikime su vienu rusų teisininku, pasiūliusiu jiems „purvo“ apie H. Clinton.

Tas susitikimas atsidūrė R. Muellerio tyrimo dėmesio centre.

D. Trumpas ne kartą gynė P. Manaforto veiksmus, bet kartu siekė atsiriboti nuo savo buvusio kolegos. Birželį JAV lyderis pareiškė, kad P. Manafortas „prisijungė prie kampanijos labai vėlai ir buvo su mumis labai trumpai“.

JAV vadovas socialiniame tinkle „Twitter“ rugpjūtį pareiškė, kad „nepalaužtas“ P. Manafortas yra „labai drąsus vyras“, nusipelnantis pagarbos.

Po to verdikto D. Trumpo advokatas advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis) leidiniui „The New York Times“ sakė, kad prezidentas iš tiesų svarstė galimybę suteikti P. Manafortui malonę bei diskutavo, kokias politines pasekmes tai galėtų sukelti.

„Jis tikrai mano, kad su Manafortu elgiamasi siaubingai“, – sakė R. Giuliani leidiniui.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Zelemunčikas

Mums tokį prokurorą.Karbauskis prisipažintų kur sąskaitos,iš ko nugvelbė tiek žemių,kas išlaiko tėvą Vokietijoje,žmoną Ispanijoje,brolį Rusijoje,vaikus visame pasaulyje ir Gretą Lietuvoje bei Latvijoje.

...

Toje amerikėj SVARBIAUSIA - išgarsėt, ir nesvarbu kokiomis priemonėmis, kad ir kokią garsenybę nušaut. O čia - NIEKAS nenukenčia, tik šnipu apsiskelbi, o jau paskui - tik fantazuoti mokėk!

amerikonu vagys aferistai vagia amerikoj

kada sikna pradeda svilt --viska suvercia ant,,,rusu rankos,,,variugos nuo bausmes atleidziami ....na o rusams paskelbiamos sankcijos ir rusai turi yrodinet ,kad tai slykstus amerikoniskas melas....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS