Buvęs JAV prezidentas D. Trumpas pripažintas nekaltu dėl maišto kurstymo | KaunoDiena.lt

BUVĘS JAV PREZIDENTAS D. TRUMPAS PRIPAŽINTAS NEKALTU DĖL MAIŠTO KURSTYMO

JAV senatoriai šeštadienį pripažino buvusį prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) nekaltu dėl maišto kurstymo, rodo balsavimo Senate rezultatai.

Kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, šį teiginį turėjo palaikyti du trečdaliai senatorių 100 vietų Senate. Kad buvęs prezidentas būtų išteisintas, jam reikėjo užsitikrinti mažiausiai 34 senatorių palaikymą.

Už D. Trumpo pripažinimą kaltu balsavo 57 Senato nariai, kiti 43 jį pripažino nekaltu. Be visų 50 už prezidento pripažinimo kaltu balsavusių Senato demokratų, šią poziciją taip pat palaikė septyni respublikonų senatoriai – Richardas Burras (Ričardas Beras), Billas Cassidy (Bilas Kesidis), Susan Collins (Siuzan Kolins), Lisa Murkowski (Laiza Murkovski), Mittas Romney (Mitas Romnis), Benas Sasse'as (Benas Sasas) ir Patas Toomey (Patas Tumis).

Apkaltą buvusiam valstybės vadovui inicijavę demokratai teigia, kad jis sąmoningai kurstė įtampą šalyje po to, kai lapkričio 3 dieną pralaimėjo prezidento rinkimus Joe Bidenui (Džo Baidenui), be konkrečių įrodymų teigdamas, kad balsavimo procesą aptemdė masinis klastojimas.

Sausio 6 dieną jis surengė ugningą mitingą netoli Baltųjų rūmų, kviesdamas minią žygiuoti į Kongresą, kur tą dieną buvo tvirtinama J. Bideno pergalė.

Minia įsiveržė į JAV Kapitolijų ir sutrikdė rinkimų rezultatų tvirtinimą. Per kilusį chaosą žuvo penki žmonės, tarp jų – nušauta į Kapitolijų įsiveržusi moteris, taip pat minios sumuštas policininkas.

Apkaltos vadovai teigia, kad D. Trumpas, kuris nėra reiškęs apgailestavimo dėl smurtingai nusiteikusios minios skatinimo, yra toks pavojingas, kad jam turėtų būti uždrausta vėl eiti pareigas.

Buvusio prezidento advokatai savo ruožtu argumentavo, kad demokratai jau antrąją apkaltą D. Trumpui inicijavo vedami „neapykantos“ ir kad šis procesas prieštarauja konstitucijai, nes D. Trumpo kadencija jau baigėsi. Pasak gynybos, riaušininkai veikė savo valia, nepaisydami D. Trumpo žodžių. Be to, advokatai pabrėžė, kad D. Trumpo pasisakymas yra saugomas konstituciškai įtvirtintos žodžio laisvės, todėl nuteisti prezidentą už jo kalbas būtų pavojingas precedentas.

„Gėdos diena“

Jeigu D. Trumpas būtų buvęs pripažintas kaltu, Senatui būtų reikėję surengti antrą balsavimą, ar eksprezidentui turi būti uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) po balsavimo sakė, kad sausio 6-osios įvykiai JAV istorijoje išliks kaip „nešlovės diena“ ir kad D. Trumpo išteisinimas „išliks gėdos diena Jungtinių Valstijų Senato istorijoje“.

Ch. Schumeras gyrė septynis respublikonus, palaikiusius demokratus balsuojant dėl kaltinimo D. Trumpui.

Pasak jo, sausio 6-osios riaušės tapo „paskutiniuoju, baisiu [D. Trumpo] palikimu“ ir kad jo veiksmų dėmė niekada „nebus nuplauta“.

Iki D. Trumpo apkalta buvo pareikšta tik dviem kitiems JAV prezidentams – Billui Clintonui (Bilui Klintonui) 1999 metais ir Andrew Johnsonui (Endriui Džonsonui) 1868-aisiais. Abu jie taip pat buvo išteisinti Senate.

D. Trumpas yra pirmasis prezidentas, kuriam kada nors teko patirti du apkaltos procesus – jis buvo išteisintas 2020 metais dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Be to, tai buvo pirmas kartas istorijoje, kai teisiamas jau nebeužimantis posto prezidentas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

vienintele

musu ziniasklaida kurste ugni del impicmento vis aiskindama ir rodydama kad teismas bus slykstus propogandistai niekaip negali tiesos issteneti kad teismo nebus nes pritruks balsu ir tai aiskino visos nesaliskos informacines priemones

Pil.

Dvidešimt metų atgal ,kaip buvau Amerikos ambasadoje, jaučiau, kad kažkas toje Amerikoje yra negerai.Pasibaisejau ambasados darbuotojų darbų,neiskaitimu su mūsų Lietuvos piliečiais.Jeigu žmogus negavo vizos i JAV vadinasi dalis mokesčio už vizą ,turėjo būti grąžinama.Labai negarbinga imti pinigus iš žmogaus už tai, ko žmogus negauna.Nepamirsome,buvo įvardinta mokesčio suma už vizai gauti,jeigu žmogus jos negavo, vadinasi dalį mokesčio turejo grąžinti.Labai gėda turėtų būti , tokiai turtingai šaliai.Ji ubagų salyje pasidarė milijonini pelną.Esu ekonomistė,teko žiūrėti ir matyti, kiek ir kokios eiles žmonių buvo Vilniuje ,prie JAV ambasados.Teko pakalbinti ne vieną stovėjusi eilėje.Zinote ,gaila buvo tų ,kurie turejo daug vilties ir viską pardavę tikėjosi gauti vizą i JAV.Dauguma negaudavo ,nes viskas buvo išgalvota tam, kad lietuvius apvogtu, patys lietuviai padejo tai padaryti.Negražūs prisiminimai liko , nieko nepadarysi.

Ekonom.

Kuo jis tą veidą išsitepęs, labai įdomu.Ameriką serga nuo savo sergančių žmonių.Pasiziūrekite kas dedasi joje.Verslai iškeliami i kitas šalis, dėl per didelių mokesčių.Manau Amerikai atėjo laikas ne bylinėtis su Trumpų ,jo nepagydis o reikia spręsti Amerikoje esamas problemas, jų yra daug.Kad laimės bylą Trampas buvo aišku ir taip ,nes JAV tvarkos jau nebėra, nėra tos Amerikos kuri kažkada buvo.Emigruoja į ją ne patys geriausi, bėga nuo bausmių , vadinasi JAV nusikaltėlių šalis.Beda ta, kad jau nesusitvarko su savo mokesčių mokėtojais, bėga verslai iš JAV, vadinasi JAV valdzia nemoka ar nesugeba tvarkyti šalies biudžetą taip ,kad kiekvienas verslininkas galėtų , sugebėtų susimokėti verslo mokesčius.Jeigu taip yra, vadinasi reikia žiūrėti , kontroliuoti ir aiškintis kas yra Amerikoje mokesčių sistemoje.To turi norėti ir JAV piliečiai, šalyje juk turi būti tvarka,negalima bėgti iš savo šalies, reikia ieškoti problemos ir ją naikinti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS